Image default
Ευρώπη

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει τη Δευτέρα σειρά οικονομικών μέτρων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο προκειμένου να τιμωρήσει την καταστολή και την εκτροπή αεροσκάφους για τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 καλούνται να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους “για να πλήξουν στο πορτοφόλι” τις λευκορωσικές αρχές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, εξηγεί διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν στόχο τις εξαγωγές ποτάσσας, τους τομείς του καπνού, του πετρελαίου και των πετροχημικών προϊόντων, τα όπλα και τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης καθώς και τα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, διευκρίνισε. Μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται επίσης, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

“Πρόκειται για κυρώσεις που θα κάνουν κακό”, όπως το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την εκτροπή πάνω από το Μινσκ πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βιλνιούς για τη σύλληψη δύο εκ των επιβατών της, του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της Ρωσίδας φίλης του Σοφίας Σαπέγκα, σχολίασε ο διπλωμάτης.

“Ο στόχος είναι να κοπούν οι πηγές εισοδημάτων του Λουκασένκο”, δήλωσε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. “Στους τομείς που στοχοθετούνται από την ΕΕ κυριαρχούν οι μεγάλες κρατικές εταιρίες που έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις με το καθεστώς και με τον πρόεδρο”, εξήγησε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετεί συχνά οικονομικές κυρώσεις και αυτό παίρνει χρόνο”, δήλωσε άλλος διπλωμάτης. Μετά το πράσινο φως που αναμένεται τη Δευτέρα, θα χρειαστεί να διαμορφωθεί οριστικά ένα νομικό κείμενο ώστε αυτές να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό”.

Η ομοφωνία των 27 απαιτείται για την υιοθέτηση των κυρώσεων.

Η Αυστρία είχε επιφυλάξεις για τις οικονομικές κυρώσεις αλλά τις ήρε σήμερα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Όλα τα κράτη έκαναν συμβιβασμούς και δέχτηκαν ότι τα μέτρα μπορεί να έχουν πιθανό αντίκτυπο στα συμφέροντά τους”, σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι υπουργοί “θα εγκρίνουν επίσης” την προσθήκη 78 ονομάτων και 7 οντοτήτων στη λίστα των Λευκορώσων αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων 7 εμπλέκονται στην εκτροπή της πτήσης της Ryanair, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ατομικές. Θα απαγορεύουν τη διαμονή των προσώπων αυτών και θα κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ. Θα απαγορεύεται επίσης η χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στις αναφερόμενες οντότητες.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 88 μέλη του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Λουκασένκο και ο γιος του.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν συνέπειες για τους πολίτες της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Η απαγόρευση πτήσεων στην ΕΕ που επιβλήθηκε στην εθνική αεροπορική εταιρία Belavia και η διακοπή των ευρωπαϊκών αεροπορικών συνδέσεων τιμώρησαν τα ταξίδια των Λευκορώσων.

Η αυτοεξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς πριν από τη συνεδρίασή τους και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Σχετικα αρθρα

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

admin

Την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη διαδικασία υλοποίησης του 5G έχει η Ελλάδα

admin

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ στη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

admin

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

admin

Στον «αέρα» η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας με την αρωγή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τις «απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

admin

Στο 50% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται στις ΤΠΕ

admin

ΓΣ της ΔΣΟ: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

admin

Μπάιντεν: Τέλος της «αποστολής μάχης» στο Ιράκ

admin

Φον ντερ Λάιεν: Επετεύχθη ο στόχος εμβολιασμού του 70% τουλάχιστον με μία δόση

admin

futureu.europa.eu – Η πύλη για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (βίντεο)

admin

Η μοναξιά στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία

admin