Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, ο οποίος επέστρεψε την άνοιξη στην Ουάσινγκτον λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, θα επιστρέψει στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επιστροφή των πρεσβευτών αποφασίσθηκε κατά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής, Ανατόλι Αντόνοφ, επέστρεψε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε την Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την πρόθεση διατήρησης «ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την ρωσική κυβέρνηση, για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και για τον περιορισμό των κινδύνων για παρανοήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

Οι αμερικανορωσικές διπλωματικές σχέσεις επιδεινώθηκαν γρήγορα μετά την ανάληψη ης προεδρίας τον Ιανουάριο από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγορεί την Ρωσία για τις διαδοχικές κυβερνοεπιθέσεις και την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρεσβευτής, Ανατόλι Αντόνοφ, ανακλήθηκε στη Μόσχα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, στο πλαίσιο των οποίων χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα μήνα αργότερα, ο Τζον Σάλιβαν ανακοίνωνε ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, έπειτα από «σύσταση» του Κρεμλίνου.

-