Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Σε καλή κατάσταση το χρηματοοικονομικό σύστημα, λένε οι επικεφαλής των αρμόδιων αρχών

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εποπτείας διαβεβαίωσαν χθες, Δευτέρα, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται από την ισχυρή οικονομική ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Χέλεν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ και ο υπηρεσιακός Ελεγκτής Συναλλάγματος Μάικλ Χσου, όπως και οι επικεφαλής των Επιτροπών Εμπορίας Συμβολαίων Αγαθών, Διαπραγμάτευσης Μετοχών, αλλά και του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών, ήταν μεταξύ των αρμόδιων στελεχών διοίκησης που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Επρόκειτο για την πρώτη φυσική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με αρκετούς από τους υπεύθυνους των ομοσπονδιακών οργάνων ελέγχου του τραπεζικού τομέα, αλλά και των χρηματοοικονομικών αγορών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed έχει διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι υπεύθυνοι των ρυθμιστικών αρχών ανέφεραν ότι το οικονομικό σύστημα είναι δυνατό. Οι ίδιοι άφησαν να εννοηθεί περαιτέρω ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί από το δυναμισμό των οικονομικών κεφαλαίων και από τα επίπεδα οικονομικής ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, αλλά και τα υγιή οικονομικά στοιχεία των νοικοκυριών από την οικονομική υποστήριξη και την οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις πολιτικής στη συνάντηση ρουτίνας, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Ο Μπάιντεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικές δαπάνες προκειμένου να δώσει ώθηση σε μία δυναμική ανάκαμψη από την οικονομική στασιμότητα που προκάλεσε ο κορονοϊός, με συνέπεια, εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν τις δουλειές τους.

Το ποσοστό περίπου 12% που κέρδισε ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 μέσα στη χρονιά, ενίσχυσε τις ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη, αλλά οι χρηματοοικονομικές αγορές παρακολουθούν στενά την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ως πιθανά σημάδια πρόκλησης προβλημάτων.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα το Μάιο ασκώντας πίεση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, προκειμένου να ενθαρρύνουν την πλήρη δημοσιοποίηση των συχνά αποκρυπτόμενων κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στις τράπεζες, άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς, αλλά και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση ανέφερε ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν ότι κάνουν «σταθερή πρόοδο» σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν για το κλίμα και συζήτησαν ιδέες για την προώθηση λύσεων συνολικής οικονομικής πρόσβασης, αλλά και για τη «σταδιακά υπεύθυνη πρόσβαση σε πιστώσεις των εν δυνάμει ιδιοκτητών σπιτιών και των μικρών επιχειρήσεων».

- -, -

Σχετικα αρθρα

Άνοδος στη Wall Street

admin

Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος και τον Αύγουστο

admin

Με το βλέμμα στα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες

admin

ΣΕΛΠΕ-έρευνα: Οι online καταναλωτικές τάσεις στο λιανεμπόριο εν μέσω Covid

admin

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουάριο του 2022

admin

Βαρόμετρο ΣΕΣΜΑ: Αισιόδοξοι για την οικονομία οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Γερμανία: Απρόσμενα πτώση σημείωσε o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Ιούλιο

admin