Image default
Ευρώπη

Το Λονδίνο πρωτεύουσα της Ευρώπης στη δημιουργία unicorns

Η Ελλάδα θέτει τα τελευταία χρόνια τις βάσεις, προκειμένου να αποκτήσει τουλάχιστον μία εταιρεία μονόκερο – unicorn, δηλαδή μία startup με αξία άνω του $1 δισ. Και ενώ η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμη αυτό, που για το νεοφυές οικοσύστημα θεωρείται κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνουν πρωταθλητισμό στην παραγωγή unicorns.

Η Ευρώπη, στο σύνολο της, αποδίδει μεγάλη σημασία στο startup οικοσύστημα και βάζει υψηλά τον πήχη για τη δημιουργία εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια, ώστε να ανήκουν στην ελίτ των νεοφυών επιχειρήσεων, στους μονόκερους. Σύμφωνα με την Ψηφιακή Πυξίδα, τον οδικό χάρτη της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, η Ένωση φιλοδοξεί έως τα τέλη της δεκαετίας να διπλασιάσει τον αριθμό των unicorns, που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σε απόλυτους αριθμούς και με δεδομένο ότι σήμερα η Ε.Ε. διαθέτει περί τις 125 εταιρείες – unicorns, η Ε.Ε. στοχεύει στους 250 μονόκερους έως τα τέλη του 2030 – ήτοι θέλει να δημιουργεί 12 startups με αξία άνω του $1 δισ. ετησίως έως τότε. Πρόκειται για εταιρείες, όπως η σουηδική fintech Klarna, η βρετανική startup online delivery Deliveroo, οι challenger banks N26, Revolut και Monzo, οι οποίες έχουν περάσει το όριο και έχουν πετύχει τον πολυπόθητο στόχο.

 

Παραγωγικό το Ηνωμένο Βασίλειο

Ποιες χώρες αναμένεται να τροφοδοτήσουν τους … “στάβλους” της Ευρώπης με μονόκερους; Αρχικά, το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με έκθεση της Atomico, η Βρετανία είναι η πρωτεύουσα των unicorns στην Ευρώπη, με 38 startups αξίας άνω του $1 δισ. Ακολουθεί η Γερμανία με 16, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 11.

Δυναμική παρουσία στον ευρωπαϊκό χάρτη των startups με αξία άνω του $1 δισ. έχει η Σουηδία και η Ελβετία με οκτώ έκαστη, η Ολλανδία με επτά, ενώ έπονται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία με τέσσερα unicorns η κάθε μία, με την Εσθονία να ακολουθεί με τρεις.

Νεοφυείς εταιρείες μονόκερους έχουν ακόμη η Ρωσία (2), το Βέλγιο (2), το Λουξεμβούργο (2), η Πορτογαλία (2), καθώς και η Φιλανδία (1), Ουκρανία, Αυστρία, Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία με έναν.

Το επιχειρηματικό λογισμικό

Όσον αφορά τους κλάδους, που παράγουν στην Ευρώπη τις περισσότερες startups – μονόκερους, αυτοί αφορούν: το enterprise software, τη χρηματο-οικονομική τεχνολογία (financial technology -fintech), τη μόδα, τις μεταφορές, το gaming, τα ταξίδια, την ασφάλεια, τα τρόφιμα και ποτά, την υγεία και τα social & consumer apps.

Σήμερα, η Ευρώπη, αν και παράγει σχεδόν τον ίδιο αριθμό startups με τις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, η εκπροσώπηση της στις νεοφυείς εταιρείες, που έχουν πιάσει τον στόχο και έχουν εξελιχθεί σε unicorns, υπολείπεται τόσο έναντι των ΗΠΑ, όσο και της Κίνας.

“Ενώ στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί περισσότερο από το ένα τρίτο των startups επιχειρήσεων του κόσμου, αντιπροσωπεύει δυσανάλογα μικρότερο αριθμό μονόκερων παγκοσμίως. Αυτό το κενό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και κυρίως στην περιορισμένη – μέχρι πρότινος – δεξαμενή μεγάλων Venture Capitals. Ευτυχώς, αυτό αλλάζει γρήγορα”, αναφέρει σχετική έκθεση της Atomico.

Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ένωση κάνει πρόοδο, αφού, για παράδειγμα, εντός του 2020 δημιούργησε 18 νέες startups με αξία άνω του $1 δισ. από 14 το 2019.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Europol: Η πρωτοβουλία «No More Ransom» τους κλείνει 5 χρόνια και αποκτά νέο ιστότοπο

admin

ΥΠΕΝ: Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

admin

ΕΕ: Παιδιά 3 στους 10 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά

admin

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin