Image default
Οικονομία

Eurostat: Από τους πρωταθλητές η Ελλάδα σε ποσοστά ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15-64 ετών), κατατάσσεται η Ελλάδα, μετά την Ιταλία και την Κροατία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, εκτός εργατικού δυναμικού, θεωρούνται τα άτομα που δεν είναι ούτε απασχολούμενα ούτε άνεργα, δεν είναι διαθέσιμα ή δεν αναζητούν εργασία για διάφορους λόγους, για παράδειγμα, επειδή σπουδάζουν, ή φροντίζουν μέλη της οικογένειας, ή έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή λόγω ασθένειας ή αναπηρίας.

Ειδικότερα, το 2020 στην ΕΕ το ποσοστό των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών), ανήλθε σε 27,1%, αυξημένο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019. Τα υψηλότερα ποσοστά κατέγραψαν η Ιταλία (35,9%), η Κροατία (32,9%), η Ελλάδα (32,6%), το Βέλγιο (31,4%) και η Ρουμανία (30,8%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σουηδία (17,5%), στην Ολλανδία (19,1%), στην Εσθονία (20,7%), στη Γερμανία (20,8%) και στη Δανία (21,0%).

Σε σύγκριση με το 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό των ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού καταγράφηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία (1,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2020), στην Ιρλανδία (1,4 μονάδες), στην Πορτογαλία (1,2 ), στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα (1 ποσοστιαία μονάδα). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (-1,2 ), στη Λετονία (-0,9 ), στη Ρουμανία και στην Κροατία ( -0,6) και τη Λιθουανία (-0,5).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού, μειώθηκε από 32,3% το 2002 σε 26,6% το 2019. Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ του ποσοστού των γυναικών εκτός εργατικού δυναμικού και του αντίστοιχου ποσοστού των ανδρών, μειώθηκε από 16,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2002 σε 10,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2020.

Σχετικα αρθρα

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin

Προϊόντα made in Greece προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, αυξημένες 10% οι προκρατήσεις

admin

Τα ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές

admin