Image default
Οικονομία

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Να εξαλειφθεί ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός

Η ανάγκη εκπαίδευσης προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού της κοινωνίας, ο οποίος οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης σημαντικών θεμάτων της καθημερινότητας και λανθασμένων επιλογών κατά τη λήψη αποφάσεων ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η συζήτηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με media partner το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε μία εποχή που δημιουργεί νέα χρηματοοικονομικά δεδομένα και προϊόντα κρίνεται απαραίτητο οι πολίτες και ειδικά οι νέες γενιές να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της οικονομίας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος. Διότι η έλλειψη αυτής της ικανότητας, οδηγεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας σε κινδύνους όπως είναι η απώλεια, ο υπερδανεισμός, η επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση κ.ά. «Για το λόγο αυτό, σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό οικονομικό οικοσύστημα, η συζήτηση αλλά κυριότερα η ανάδειξη του χρηματο-οικονομικού αλφαβητισμού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», σημείωσε ο κ.Μπακατσέλος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έκανε γνωστό ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μια εθνική στρατηγική χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού, που θα περιλαμβάνει δυο βασικές παραμέτρους. Αφενός θα είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων και εφαρμογής και αφετέρου θα προσαρμόζεται συνεχώς στις σύγχρονες εξελίξεις μέσα από ένα πλαίσιο τακτικής αξιολόγησης αλλά και μέτρησης της αποτελεσματικότητας.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός πρέπει να γίνει σε επίπεδο οικογενειακό, στις επιχειρήσεις αλλά και στις κρατικές δομές, τις διοικητικές υπηρεσίες. Ακόμη και οι γνώστες χρειάζονται συνεχή ενημέρωση καθώς εντάσσονται καθημερινά νέες ορολογίες, νέοι κωδικοί, νέες ταξινομήσεις νέες αξιολογήσεις. Επιπλέον στις κατηγορίες των ανθρώπων που χρειάζονται αυτού του είδους τον εγγραμματισμό, ακόμη και όσοι έχουν ήδη γνώσεις, εντάσσονται και οι δημοσιογράφοι, οι δικαστικοί λειτουργοί αλλά ακόμη και η ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Πιστεύουμε πράγματι ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να αποτελέσει μια υγιή βάση για την ανάπτυξη μιας στέρεης, ολιστικής, αποτελεσματικής προσέγγισης στο θέμα του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στη χώρα μας, κυρίως όμως να είναι προσαρμοσμένη και να προσαρμόζεται συνεχώς στις σύγχρονες ανάγκες της βιώσιμης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού που όπως ξέρουμε αυτήν τη στιγμή αποτελούν τις δύο κρίσιμες παραμέτρους του νέου μοντέλου το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα μας», τόνισε ο κ.Ζαββός.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: Στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας

admin

Στην Airbus κλίνει η Ita που διαδέχεται την Alitalia

admin

Πριν το sold out οι κατοικίες στο Ελληνικό

admin

«Ελλάδα 2.0»: 180.000 – 200.000 θέσεις εργασίας, σε 4 πυλώνες

admin

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η «ιστορική ευκαιρία» του ευρωπαϊκού νότου

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

admin

Ενοικίαση πισίνας για βουτιές στην πόλη

admin

Συμβουλές αύξησης πλούτου δια στόματος Μπάφετ

admin

Έκπτωση φόρου για e-πληρωμές σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών

admin

ΑΑΔΕ-Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά-φάντασμα

admin

Κίνητρα ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς

admin

Σχέδιο ανάκαμψης: Στη Βουλή οι συμβάσεις με ΕΕ – Έως αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ

admin