Image default
Οικονομία

Μίχαλος: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επιτυχία του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και να ολοκληρώσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας της, όμως η επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην διαδικτυακή εκδήλωση του “Συνδέσμου 1974” με θέμα “ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΛΛΑΔΑ 2.0”.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος σημείωσε:

“Είναι μεγάλη μας χαρά που μπορούμε ξανά – τηρώντας αυστηρά τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας – να ανοίξουμε αυτή την αίθουσα, για τη φιλοξενία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.

Θέλω να συγχαρώ το Σύνδεσμο 1974 για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση. Να καλωσορίσω τον κ. υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που βρίσκεται εδώ, αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και να ολοκληρώσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας της, με στόχο βέβαια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομικής συνοχής.

Η κρίσιμη πρόκληση είναι να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα νέο, περισσότερο διαφοροποιημένο και ανθεκτικό πρότυπο ανάπτυξης. Με περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να παράγουν και να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και βέβαια τα οφέλη της ανάπτυξης στη συνέχεια

Το σχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου – και που εγκρίθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πριν από λίγες μέρες – υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους στόχους.

Είναι ένα σχέδιο που υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, προωθεί την ψηφιοποίηση της οικονομίας, υποστηρίζει την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

Είναι ένα σχέδιο που κατευθύνει στοχευμένα πόρους, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους και έργα. Το γεγονός ότι πολλοί πόροι κατευθύνονται αυτή τη φορά σε λίγους κλάδους και λίγα έργα, αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής. Κυρίως λόγω των αποκλεισμών που θα προκληθούν από αυτή τη νέα πρακτική. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι οι πόροι των προηγούμενων αναπτυξιακών περιόδων διατέθηκαν αποσπασματικά, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρξει ουσιώδες αντίκτυπο στην οικονομία. Στο σημείο αυτό εμείς θα προτείναμε και στοχευμένη διάθεση των πόρων αλλά και ένταξη στα προγράμματα περισσότερων επιχειρήσεων και κυρίως μικρομεσαίων, βεβαίως με τα απαραίτητα κριτήρια.

Θετικό σημείο του Σχεδίου είναι το ότι αντλεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω επιχορηγήσεων όσο και με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων. Η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος. Ωστόσο, με δεδομένες τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα επιβεβλημένη η αξιοποίηση όλων επιλογών που παρέχει το Ταμείο.

Για τον ίδιο λόγο, είναι ορθή απόφαση και η συγχρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, με φορείς του ιδιωτικού τομέα. Η επιλογή αυτή επιτρέπει να αυξηθεί το συνολικό ύψος των πόρων που θα επενδυθούν στη χώρα και να διευρυνθεί, αντίστοιχα, το αναπτυξιακό όφελος για την οικονομία. Όλα αυτά, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι στο στάδιο της υλοποίησης θα τηρηθούν παντού αυστηροί όροι διαφάνειας και λογοδοσίας.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να επιτρέψουν το “επενδυτικό άλμα” που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα, ώστε να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Να ενισχύσει την παραγωγική της βάση, να αναβαθμίσει τις παραγωγικές της δυνατότητες, να διασφαλίσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όμως, η επιτυχία του Σχεδίου θα κριθεί από συγκεκριμένους παράγοντες:

– Την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της διοίκησης, στο στάδιο της υλοποίησης.

– Τον βαθμό στον οποίο θα καταφέρει να κινητοποιήσει στην πράξη ιδιωτικά κεφάλαια, πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις. Το αν θα καταφέρει να πείσει ιδιώτες επενδυτές, να εμπιστευθούν κεφάλαια στη χώρα.

– Κι αυτό είναι κάτι που δεν εξασφαλίζεται μόνο με κίνητρα. Προϋποθέτει, παράλληλα, ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, ποιοτική λειτουργία της διοίκησης και των θεσμών. Προϋποθέτει, με άλλα λόγια, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Γι’ αυτό και ως Επιμελητηριακή Κοινότητα συνεχίζουμε να ζητάμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων  στο κράτος, στην οικονομία, στο χωροταξικό πλαίσιο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία, στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Εάν εστιάσουμε σε αυτό το επίπεδο, παράλληλα με την παροχή κινήτρων, οι υποθέσεις και οι επιλογές του Σχεδίου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν στην πράξη.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  μπορεί να γίνει το όχημα για τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, εφόσον διασφαλιστεί η στρατηγική διάθεση των πόρων και η ταυτόχρονη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Γι’ αυτό απαιτείται – αλλά δεν αρκεί – η ισχυρή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, αποδοχής και υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι κοντόφθαλμες λογικές, δεν πρέπει να έχουν θέση στη χώρα στην κρίσιμη αυτή καμπή της πορείας της.

Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η περιπέτεια της προηγούμενης δεκαετίας είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να γίνει καταστροφική για όλους. Σήμερα το διακύβευμα είναι υψηλό. Και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”. 

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Πυρκαγιές σε Παλέρμο και Σικελία

admin

ΕΚΤ: Τα stress tests έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές

admin

Μειωμένα μισθώματα: Πιστώνονται 103,4 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες

admin

Στην Υπάτη των μαγισσών

admin

ΥΠΟΙΚ: Σήμερα οι πιστώσεις για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021

admin

Σύμπραξη HDB- ΤΜΕΔΕ για τη χρηματοδοτική στήριξη μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ισχυρά- Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 6% το 2022

admin

Σε ρυθμούς ανάπτυξης η ευρωζώνη

admin

Χαμόγελα στον ελληνικό τουρισμό από τις κρατήσεις του Αυγούστου

admin

Γεωργιάδης για νέο ΕΣΠΑ: Χιλιάδες επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματά τους στην ώρα τους

admin

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο «τρέχουν» Γαλλία και Ισπανία  

admin

Κέρκυρα: Με 1623 εμπορικές πτήσεις εξωτερικού «κλείνει» ο Ιούλιος στο «Ιωάννης Καποδίστριας»

admin