Image default
Ευρώπη

Στην 20η θέση της ΕΕ κατατάσσουν την Ελλάδα οι επιδόσεις της στην καινοτομία

Επιδόσεις στο πεδίο της καινοτομίας, που την κατατάσσουν στην κατηγορία των “μέτριων καινοτόμων” χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σήμερα η Ελλάδα. Αν και από το 2018, η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της, πετυχαίνοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης στον δείκτη καινοτομίας, εντούτοις βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών.

Πάντως, η Ελλάδα, όπως αναγνωρίζουν οι Βρυξέλλες στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων για την Καινοτομία του 2021, την τελευταία τριετία είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες, που πέτυχαν αύξηση στον δείκτη καινοτομίας κατά 25 ή και περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. εκτός από την Ελλάδα πρόκειται για την Κύπρο, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Λιθουανία).

Με βάση τη βαθμολογία τους, οι χώρες της Ε.Ε. κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας, χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας – όπου ανήκει και η Ελλάδα – και χώρες με αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας.

Η Σουηδία εξακολουθεί να είναι ο πρωτοπόρος καινοτομίας της Ε.Ε., ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, με επιδόσεις καινοτομίας πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Οι ομάδες επιδόσεων τείνουν να είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένες, με τις πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας και τις χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας να βρίσκονται στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη και τις περισσότερες από τις χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και με αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας να βρίσκονται στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.

Υστέρηση σε παγκόσμιο επίπεδο

Συνολικά, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι οι επιδόσεις της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας εξακολουθούν να βελτιώνονται σε ολόκληρη την Ε.Ε. Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας έχουν βελτιωθεί κατά 12,5% από το 2014.

Οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας αυξήθηκαν για 225 περιφέρειες επί συνόλου 240 περιφερειών κατά την περίοδο από το 2014 και μετά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ε.Ε. έχει καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία και η Ινδία. Στον αντίποδα, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν προβάδισμα στις επιδόσεις έναντι της Ε.Ε.

Συγκρίνοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. με μια επιλογή παγκόσμιων ανταγωνιστών, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η Νότια Κορέα είναι η πιο καινοτόμος χώρα, με επιδόσεις κατά 36% υψηλότερες από τη βαθμολογία της Ε.Ε. το 2014 και κατά 21% πάνω από την Ε.Ε. το 2021.

Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και την Ινδία στον φετινό πίνακα αποτελεσμάτων, ενώ ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν προβάδισμα στις επιδόσεις έναντι της Ε.Ε.

Σύγκλιση περιφερειών

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει συνεχής σύγκλιση εντός της Ε.Ε., με τις χώρες με χαμηλότερες επιδόσεις να αναπτύσσονται ταχύτερα από τις χώρες με υψηλότερες επιδόσεις, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα καινοτομίας μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον περιφερειακό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία του 2021, που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα, η τάση αυτή ισχύει και για την καινοτομία σε όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε.

Η πιο καινοτόμος περιφέρεια στην Ευρώπη είναι η Στοκχόλμη στη Σουηδία, ακολουθούμενη από την Etelä-Suomi στη Φινλανδία και την Oberbayern στη Γερμανία. Η Hovedstaden στη Δανία κατέχει την τέταρτη θέση, ενώ η Ζυρίχη στην Ελβετία κατέχει την πέμπτη θέση.

Να σημειωθεί ότι περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, οφείλονται στην καινοτομία, σύμφωνα με την έκθεση για τις “επιδόσεις της Ε.Ε. στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας”.

Πηγή άρθρου: ΣΕΠΕ / sepe.gr

 

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Europol: Η πρωτοβουλία «No More Ransom» τους κλείνει 5 χρόνια και αποκτά νέο ιστότοπο

admin

ΥΠΕΝ: Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

admin

ΕΕ: Παιδιά 3 στους 10 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά

admin

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin