Image default
Οικονομία

BDI: Οι Γερμανοί βιομήχανοι ζητούν αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα παρά τις εμπορικές σχέσεις

Η Γερμανία χρειάζεται μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς να αντιμετωπίσει εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα και δεν πρέπει να αποφεύγει την αντιπαράθεση εάν παραβιάζονται κόκκινες γραμμές στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών BDI.

Η Κίνα έχει γίνει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα έχουν βοηθήσει να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από την πανδημία της COVID-19 στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας και το ιστορικό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν ανησυχία.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του κλάδου, ο πρόεδρος της BDI Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ δήλωσε ότι η Ευρώπη και οι χώρες της Δύσης πρέπει να υιοθετήσουν μια σίγουρη προσέγγιση απέναντι σε «δύσκολους» πελάτες και ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία.

«Συνύπαρξη με όρια»

«Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση…Είμαστε υπέρ της υπεύθυνης συνύπαρξης και της συνεργασίας –με σαφή όρια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής εντάσσεται και η αποδοχή ότι διαφορετικά κοινωνικά συστήματα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.

«Δεν πρέπει να αποφύγουμε την αντιπαράθεση όταν παραβιάζονται κόκκινες γραμμές. Τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, για παράδειγμα, δεν είναι ‘εσωτερική υπόθεση’», δήλωσε.

Ο Ρούσβουρμ χαιρέτισε την κίνηση των πλουσιότερων δημοκρατιών της Ομάδας των 7 (G7) να υψώσουν το ανάστημά τους στην πρωτοβουλία της Κίνας ‘Belt and Road’, λέγοντας ότι είναι «σωστή -και έπρεπε ήδη να είχε γίνει».

Η G7 προσπάθησε νωρίτερα αυτό τον μήνα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας προσφέροντας στα αναπτυσσόμενα κράτη ένα σχέδιο υποδομών που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την πρωτοβουλία ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ‘Belt and Road’ (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αναφέρθηκε επίσης συγκεκριμένα στην Κίνα στο ανακοινωθέν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κίνα αποκήρυξε την ανακοίνωση της G7 ως καταφανή ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και κάλεσε την Ομάδα να σταματήσει να την συκοφαντεί.

--

Σχετικα αρθρα

«ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»: Σήμερα οι πληρωμές ύψους 44,17 εκατ. ευρώ της κρατικής επιδότησης

admin

Πάνω από το αναμενόμενο η μείωση της ανεργίας στη Γερμανία

admin

ΚΥΑ: Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης που επλήγησαν από την πανδημία

admin

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027

admin

Λιβανός από Ξάνθη: Η ΣΕΚΕ δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

admin

Κερδίζει η Βρετανία από το «staycation»;

admin

AstraZeneca: Αύξηση εσόδων 31% σε ετήσια βάση- Συγκρατημένη στάση για την τρίτη δόση

admin

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό το οικονομικό κλίμα  

admin

Ισπανία: Μειώθηκε στο 15,3% το ποσοστό της ανεργίας στο β’ τρίμηνο

admin

Ελλάδα- Κύπρος: Δρομολογείται διακρατική συμφωνία στην έρευνα και καινοτομία

admin

Τalk of the market: Θετική προδιάθεση και εστίαση στα αποτελέσματα

admin

Κτηματολόγιο: Στους ΟΤΑ τα «άγνωστου ιδιοκτήτη» ακίνητα- Δεύτερη ευκαιρία για εγγραφές με τροπολογία

admin