Image default
Ευρώπη

Ειδική μονάδα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων από την ΕΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας «Joint Cyber Unit» (Κοινής Κυβερνομονάδας) για την αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσων.

Όπως αναφέρθηκε, τα πρόσφατα περιστατικά με ransomware σε κρίσιμες υπηρεσίες σε Ιρλανδία και ΗΠΑ έχουν προκαλέσει «εστίαση». Παράλληλα, τονίζεται πως οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας, καθώς τα περιστατικά στην Ευρώπη αυξήθηκαν από 432 το 2019 σε 756 το 2020.

Μια εξειδικευμένη διεθνής ομάδα ειδικών θα αναπτύσσεται ταχέως σε ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια σοβαρών επιθέσεων, υπογράμμισε η Κομισιόν, σύμφωνα με το BBC.

Τις προτάσεις παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είπε πως το χακάρισμα τον προηγούμενο μήνα σε αμερικανικό σύστημα αγωγών καυσίμου (Colonial Pipeline) αποτελούσε ένα «εφιαλτικό σενάριο» για το οποίο πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

Οι χάκερ που χρησιμοποιούν ransomware χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για το «κλείδωμα» και την υποκλοπή δεδομένων υπολογιστή του στόχου, ζητώντας χρήματα για να επιστρέψουν τις υπηρεσίες στην κανονική τους λειτουργία.

Η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε επίσης πρόσφατα μια Ransomware Task Force, ενώ το National Cyber Security Centre του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι το ransomware αποτελεί τη μεγαλύτερη κυβερνοαπειλή εναντίον του.

Η Κομισιόν επίσης υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση με ransomware στο σύστημα υγείας της Ιρλανδίας αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, είπε σε δημοσιογράφους ότι μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε να είχε βοηθήσει την Ιρλανδία να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Όπως σημείωσε, η μονάδα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σε παρόμοια σενάρια στέλνοντας μια ειδική ομάδα, και συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σε ανταγωνισμό με αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα παρέχει υποστήριξη χρησιμοποιώντας πόρους «από μια χώρα στην άλλη».

Σκοπός είναι η μονάδα αυτή να επιχειρεί από τον επόμενο Ιούνιο και να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έναν χρόνο μετά, ως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σχετικα αρθρα

Σ.Μισέλ: Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση

admin

Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Συμφωνία για στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

Φυσικό αέριο: Στη σκιά του πλαφόν οι Βρυξέλλες- «Να βρεθεί λύση αποδεκτή για όλα τα κράτη-μέλη»

admin

Αιχμές Ντράγκι προς το Βερολίνο για το πλαφόν: «Δεν μπορείτε να ενεργείτε μονομερώς»

admin

Επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ με στόχο την αύξηση της πίεσης στην ρωσική βιομηχανία και κοινωνία

admin

Τις διαρροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream φέρνει η Σουηδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

admin

«Τεράστια ευθύνη» της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εταιρειών της Γαλλίας

admin

Συνεχίζει την αγορά ρωσικού πετρελαίου η σλοβακική Slovnaft ελπίζοντας ότι η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια

admin

Άλλη μια πρόκληση του Πούτιν το «σαμποτάζ» στον Nord Stream, λέει Ισπανίδα υπουργός

admin

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα της στους Ρώσους τουρίστες

admin

Σε διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης ξαναμπαίνει το νέο αεροδρόμιο της Λισαβόνας

admin