Image default
Ευρώπη

Ειδική μονάδα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων από την ΕΕ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας «Joint Cyber Unit» (Κοινής Κυβερνομονάδας) για την αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσων.

Όπως αναφέρθηκε, τα πρόσφατα περιστατικά με ransomware σε κρίσιμες υπηρεσίες σε Ιρλανδία και ΗΠΑ έχουν προκαλέσει «εστίαση». Παράλληλα, τονίζεται πως οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας, καθώς τα περιστατικά στην Ευρώπη αυξήθηκαν από 432 το 2019 σε 756 το 2020.

Μια εξειδικευμένη διεθνής ομάδα ειδικών θα αναπτύσσεται ταχέως σε ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια σοβαρών επιθέσεων, υπογράμμισε η Κομισιόν, σύμφωνα με το BBC.

Τις προτάσεις παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είπε πως το χακάρισμα τον προηγούμενο μήνα σε αμερικανικό σύστημα αγωγών καυσίμου (Colonial Pipeline) αποτελούσε ένα «εφιαλτικό σενάριο» για το οποίο πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

Οι χάκερ που χρησιμοποιούν ransomware χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για το «κλείδωμα» και την υποκλοπή δεδομένων υπολογιστή του στόχου, ζητώντας χρήματα για να επιστρέψουν τις υπηρεσίες στην κανονική τους λειτουργία.

Η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε επίσης πρόσφατα μια Ransomware Task Force, ενώ το National Cyber Security Centre του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι το ransomware αποτελεί τη μεγαλύτερη κυβερνοαπειλή εναντίον του.

Η Κομισιόν επίσης υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση με ransomware στο σύστημα υγείας της Ιρλανδίας αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, είπε σε δημοσιογράφους ότι μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε να είχε βοηθήσει την Ιρλανδία να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Όπως σημείωσε, η μονάδα αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σε παρόμοια σενάρια στέλνοντας μια ειδική ομάδα, και συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σε ανταγωνισμό με αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα παρέχει υποστήριξη χρησιμοποιώντας πόρους «από μια χώρα στην άλλη».

Σκοπός είναι η μονάδα αυτή να επιχειρεί από τον επόμενο Ιούνιο και να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έναν χρόνο μετά, ως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin

Σητεία: η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου αναπλάθεται και αναδεικνύει τη γοητεία της

admin

«Η συνοχή δίπλα μας» το παράδειγμα του GREENCREW

admin

Μέσω ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Χανίων

admin

Δήμος Καστοριάς : Ενεργειακές αναβαθμίσεις στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό με τη στήριξη της Ε.Ε. και της Πολιτικής Συνοχής

admin