Image default
Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Ως το τέλος καλοκαιριού οι αποφάσεις για τις νέες φρεγάτες

Στην τελική φάση έχει μπει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος εκτίμησε πως εως το τέλος καλοκαιριού θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «γίγας» του Πολεμικού Ναυτικού που αφορά την πρόσκτηση 4 νέων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής 4 φρεγατών ΜΕΚΟ και την «ενδιάμεση λύση», εξήγησε πως η «πολυπλοκότητα της τελικής επιλογής σχετίζεται με την εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας (ναυπηγικής και αμυντικής)».

«Το Πολεμικό Ναυτικό – και κανείς άλλος – θα μας υποδείξει την τελική επιλογή. Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί τα πλοία. Οι προτάσεις είναι πολύ ανταγωνιστικές. Η καλύτερη σύνθεση θα είναι και η τελική μας επιλογή» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο «για τα πάντα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Θα δώσουμε για όλα εξηγήσεις – και για κάποια που τρέχουν. Αποκλείσαμε 2 – 3 υποψηφίους από τους αρχικούς 8 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταλήξαμε στον ανάδοχο. Εχουμε όμως περιορισμένο εύρος για την τελική επιλογή που θα γίνει με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτιμώ ότι ο ορίζοντας για τις τελικές αποφάσεις είναι εως το τέλος του καλοκαιριού».

Αναφορικά με την εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας είπε «Ασφαλώς και έχουμε εκφράσει την επιθυμία της εμπλοκής της εγχώριας βιομηχανίας. Θέλουμε να εμπλακεί στην ναυπήγηση αλλά και στον υπόλοιπο εξοπλισμό. Το πρώτο θα κατασκευαστεί στον όποιο οίκο θα αναλάβει και τα υπόλοιπα στα ναυπηγεία που διαθέτουμε. Έχουμε διασυνδέσει τους υποψήφιους ανάδοχους με την εγχώρια βιομηχανία με διερευνητικές επαφές για να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να γίνει η εμπλοκή».

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά εκτιμώντας ωστόσο ότι σύντομα θα υπάρξουν επενδυτικές κινήσεις.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι στην τελική ευθεία της αξιολόγησης έχουν μπει οι προτάσεις έξι χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Ιρλανδίας και Ιταλίας) εξηγώντας ότι οι προτάσεις της Ισπανίας και Γερμανίας (2η) απορρίφθηκαν για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.

Τέλος, σχολίασε τα σχετικά δημοσιεύματα της τελευταίας περιόδους λέγοντας ότι «πολλοί έχουν γίνει φρεγατολόγοι. Πολλά δημοσιεύματα δημιουργούν εντυπώσεις αλλά δεν είναι αντικειμενικά».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει «επικίνδυνη καθυστέρηση» στο θέμα απόκτησης νέων φρεγατών ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για παραβίαση των διαδικασιών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βιασμός από ιερέα στο Αγρίνιο: Απολογείται τη Δευτέρα – «Κατασκευασμένες οι καταγγελίες», λέει

Καιρός: Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς – «Καμίνι» η χώρα και το Σαββατοκύριακο

Μεταβιβάζεται σήμερα το Ελληνικό στη Lamda Development

Σχετικα αρθρα

Πλεύρης: Αδιάβαστος ο κ. Τσίπρας στα θέματα του υπουργείου Υγείας

admin

Τσακαλώτος: Ο κ. Οικονόμου και η ΝΔ ας μιλήσουν για την τάξη που πραγματικά εκπροσωπούν

admin

Η ενόχληση Ερντογάν και η δήθεν συνάντηση με Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Υπουργείο Παιδείας: Ο κ. Τσίπρας παραπλανεί τους νέους και δίνει υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν

admin

Χατζηδάκης για δηλώσεις Τσίπρα: Έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

admin

Κυβερνητικές πηγές: Δεν είναι στο πρόγραμμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, για την οποία μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος

admin

Οικονόμου: Προσωπική αγωνία Τσίπρα οι εκλογές – Σταθερότητα απαιτούν οι Έλληνες

admin

AUKUS: Αμετακίνητο το Λονδίνο – Καμία διάθεση να κατευνάσει τα πνεύματα

admin

Σύμη: Εγκαίνια Μονάδας Τηλεψυχιατρικής από την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη

admin

Μητσοτάκης στο Reuters: «Ανυπολόγιστο το κόστος αν αγνοήσουμε την κλιματική κρίση»

admin

Οικονόμου: Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για όλους – Αδύναμος ο κ. Τσίπρας να δώσει απαντήσεις

admin

Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin