Ο υπουργός Υγείας της Χιλής επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά την εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων ασθενούς η οποία επαναπατρίστηκε από τις ΗΠΑ.

Ανησυχητική εξέλιξη

«Επιβεβαιώσαμε επίσημα την παρουσία ασθενούς με την παραλλαγή Δέλτα, (η ασθενής) ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (της Αμερικής) και εισήλθε (στην επικράτεια) μέσω του αεροδρομίου του Σαντιάγο», είπε ο Ενρίκε Πάρις, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής.

Η 43χρονη ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση. Ο εντοπισμός της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη καθώς πρόκειται για στέλεχος του ιού που έχει υποστεί πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι «πολύ πιο μολυσματικό από τα άλλα που έχουμε εντοπίσει», εξήγησε ο κ. Πάρις.

Το Κογκρέσο της Χιλής αναμενόταν να εγκρίνει χθες (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) την παράταση της κατάστασης εξαίρεσης που είχε επιβληθεί για 90 ημέρες και επιτρέπει την επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που τελεί σε ισχύ.

Υπό πίεση τα νοσοκομεία

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Δέλτα καταγράφηκε την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της πανδημίας, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο της εκστρατείας εθνικής ανοσοποίησης (έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού-στόχου από τον Φεβρουάριο).

Με δεδομένο ότι η Χιλή έχει βασιστεί στο εμβόλιο της κινεζικής Sinovac για την COVID-19, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον το εμβόλιο αυτό μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι παραλλαγμένων στελεχών του νέου κοροναϊού, ειδικά της παραλλαγής Δέλτα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη Χιλή είχε φθάσει ως χθες Πέμπτη τους 31.797 νεκρούς επί συνόλου 1.531.872 μολύνσεων.

-

TAGS: COVID-19SARS-COV-2πανδημίαΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΕΛΤΑσυναγερμόςχιλή

-