Image default
Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.»

Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και τη HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κι ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

AKRIVIADIS.GR

Η υπογραφή έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρη Δημητριάδη, και της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της «Ελληνικό Α.Ε.», Νανάς Σπυροπούλου.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

Μετά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα και την οικονομία της. Ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταβίβασης της “Ελληνικό Α.Ε.” στη Lamda Development. Μια διαδικασία πολύμηνης, εντατικής, συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης και πολλών εμπλεκομένων. Μια προσπάθεια με την οποία καταφέραμε να υπερβούμε και να προσπεράσουμε εμπόδια και αγκυλώσεις.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και εντατικά τους προηγούμενους μήνες, για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα – τους συνεργάτες μου, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την προηγούμενη και τη νυν διοίκηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Αισιοδοξώ ότι η εξέλιξη της εμβληματικής αυτής επένδυσης θα επιβεβαιώσει τη βούληση και τη στόχευση όλων μας για την υλοποίηση έργων που θα έχουν υψηλή οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε: «Αποστολή εξετελέσθη. Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά, το κυριότερο, ο ελληνικός λαός μπορεί να απολαύσει ένα έργο που δεν θα αλλάξει μόνο την Αττική αλλά την Ελλάδα, στο σύνολό της…

Το Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη κι ένα έργο πραγματικά οραματικού χαρακτήρα που πολλές από τις επόμενες γενιές των Ελλήνων θα απολαμβάνουν και θα αισθάνονται ευτυχισμένοι σ’ αυτό.

Πιστεύω ότι ως έργο είναι τόσο μεγάλο, που θα τραβήξει προς τα εμπρός ως παράδειγμα όλη την Ελλάδα, για  παρόμοια έργα, ίσως όχι τόσου μεγάλου μεγέθους, και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά και στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία βοήθησε κι αυτή πάρα πολύ να φθάσουμε εδώ και φυσικά στην παρούσα διοίκηση, η οποία επιτάχυνε αμέσως τις διαδικασίες.

Για μένα το Ελληνικό είναι έργο που ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες και θέλω να τονίσω ότι ξεκίνησε με το όραμα του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε, με τους όποιους δισταγμούς, από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται σήμερα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα έργο που ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες και την επιτυχία του θα απολαύσουν όλοι οι Έλληνες».

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα διότι ξεκινά η υλοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα. Μιας επένδυσης που προβλέπει την δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη, με μία πρότυπη αστική ανάπλαση που θα περιλαμβάνει ανοιχτές υποδομές πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, ανοίγει ο δρόμος της κατασκευής του έργου, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα φτάσουν τις 70.000 σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης, μένοντας πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θέσαμε ως προτεραιότητά μας το “ξεπάγωμα” της εμβληματικής αυτής επένδυσης. Εργαστήκαμε με ταχύτητα, ευελιξία και επιμονή για να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και με βαθιά πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις όλων των Ελλήνων, αλλάζουμε την Ελλάδα».

Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε πως «απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin