Image default
Οικονομία Τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια – Ευρ. Συμβούλιο: Προσωρινή συμφωνία για την πώληση πιστώσεων σε τρίτους

«Κόκκινα» δάνεια - Ευρ. Συμβούλιο: Προσωρινή συμφωνία για την πώληση πιστώσεων σε τρίτους

Οι πρέσβεις στην ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με νέα οδηγία που προβλέπει την εναρμόνιση των κανόνων για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα.

Στόχος των νέων κανόνων είναι η στήριξη της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ, προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα «επισφαλή δάνεια», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η πώληση δεν θίγει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

[Η ύπαρξη λυσιτελών δυνατοτήτων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας είναι σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Η διασφάλιση της εξυγίανσης των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εγγυάται καλύτερη πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση.

João Leão, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας]

Ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται γενικά μη εξυπηρετούμενο όταν περάσουν πάνω από 90 ημέρες χωρίς ο δανειολήπτης να έχει καταβάλει τις συμφωνημένες δόσεις ή τους τόκους, ή όταν είναι απίθανο ο δανειολήπτης να εξοφλήσει το δάνειο. Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντική στον απόηχο της κρίσης COVID-19, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των τραπεζών και να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και πολιτών, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ.

Η οδηγία εναρμονίζει τους κανόνες για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και διευκολύνει τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων και πέρα από τα εθνικά σύνορα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών κατά τη διαδικασία. Εντεταλμένη αρχή στο κράτος μέλος προέλευσης θα αδειοδοτεί και θα εποπτεύει τους διαχειριστές πιστώσεων, σε στενή συνεργασία με τις αρχές άλλων κρατών μελών.

Η Προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τα ακόλουθα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις:

– αδειοδότηση για δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και επιμελής μεταχείριση των δανειοληπτών

– μέτρα ανοχής, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκτέλεσης

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσουν την οδηγία μετά την αναθεώρησή της από τους γλωσσομαθείς νομικούς. Μετά την υπογραφή και τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το κείμενο θα μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

– Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την πανδημία COVID-19 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

– Συμπεράσματα του Συμβουλίου για το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη (11 Ιουλίου 2017)

Σχετικα αρθρα

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Σε φάση ανάκαμψης η ελληνική οικονομία – Προκλήσεις και προοπτικές

admin

Κομισιόν προς Ελλάδα: Πλημμελής μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη των τραπεζών

admin

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα να εφαρμόζει ορθά τους κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα

admin

Γαλλία: Μείωση φόρου – Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με 25% το 2022

admin

ΠΟΜΙΔΑ-μείωση ενοικίων: Να γίνουν αυτόματοι συμψηφισμοί, να λυθούν οι εκκρεμότητες

admin

Η Κίνα ετοιμάζεται για πιθανή κατάρρευση της Evergrande (WSJ)

admin

Β. Κικίλιας: Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει

admin

Ευρυτανία: Ξεκινούν οδικά έργα προϋπολογισμού 1,84 εκατ. ευρώ

admin

Στο 4% ο πληθωρισμός φέτος, εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Απροσδόκητη απόφαση στην Τουρκία: Μειώνει τα επιτόκια – Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

admin

Βρετανία – Ιδανικός τουριστικός προορισμός η Ελλάδα – Δεκάδες τα ταξιδιωτικά αφιερώματα

admin

Αλόννησος, Δ. Σάμος και Σουφλί οι ελληνικές υποψηφιότητες για τα «Best Tourism Villages»

admin