Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Πτώση τζίρου, στάση τιμών

Το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs. 

Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να θυσιαστούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δις ευρώ σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις τράπεζες,είχαν ωστόσο το τίμημα τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό. 

Η εποχικότητα των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων στις οποίες το ΧΑ έχει μια μακρά παράδοση καθώς και η ανησυχία στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα» του Κορωνοιού έχουν βαρύνει το κλίμα. Ακολούθως, η Αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των ξένων αγορών με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ο Ιούλιος έχει πάντως ακόμα πράγματα να πει, πέρα από το τι συμβαίνει στο ταμπλό. Η ανακήρυξη προτιμητέου αναδόχου στην Εγνατία οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών αναμένεται να κυριαρχήσουν ως γεγονότα στο επιχειρηματικό προσκήνιο. 

Χρηματιστηριακά φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από εισηγμένες εταιρίες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Η γεμάτη ατζέντα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς πριν την έναρξη των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου τα οποία είναι καταδικασμένα να είναι καλύτερα από

πέρυσι λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης.

Παρόλα την πρόσφατη αδυναμία η Αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της με τα υψηλά της, βρίσκεται σε εύρος διαπραγμάτευσης κινούμενη προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο έχει ένα αυξημένο βαθμό ευαισθησίας καθώς οριοθετεί το κάτω εύρος της συσσώρευσης και δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει την πλαγιοανοδική τάση που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο και έχει χαρακτήρα οχυρού για τους Αγοραστές. 

Τόσο ο κινητός μέσος των 30 ημερών όσο και ο κινητός μέσος των 50 ημερών έχουν δώσει σήματα πώλησης και η αναίρεση τους απαιτεί την εκ νέου υπέρβαση των 900 μονάδων. Επί του παρόντος οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα κανένα στρατόπεδο, οι πωλητές είχαν ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών χωρίς όμως να αλλάξουν δραματικά την

κατάσταση, από την άλλη οι αγοραστές φαίνεται να κινούνται αμυντικά προστατεύοντας κάποια κομβικά σημεία της τάσης.

 Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και του MACD δίνει πλέον ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα

διόρθωσης από τις 920 μονάδες κάνοντας πιο συνεκτική την περιοχή τιμών πέριξ των 900 μονάδων στην οποία διαπραγματεύεται η Αγορά από τις αρχές Απριλίου. Συμπερασματικά μια μετριοπαθής ανοδική διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός προγράμματος για την ερχόμενη εβδομάδα επαναφέροντας τον δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες ακόμα και με αυτούς τους μέσους όρους ημερήσιων συναλλαγών.

Από την Δευτέρα οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (€0,10) Καρέλιας (€9,40), Interlife (€0,12) και Τερνα Ενεργειακή (€0,17) θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2020. Την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι η σειρά των Space Hellas (€0,08) και Byte (€0,032) να κόψουν μέρισμα. 

Την Δευτέρα αναμένονται οι τελικές κατανομές μετοχών από την ΑΜΚ της Alpha Bank και η αποδέσμευση των χρημάτων ενώ την Τετάρτη 7 Ιουλίου ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Επισημαίνεται ότι στις 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της

στρατηγικής διαχείρισης του ελληνικού χρέους από τον Υπ. Οικονομικών και στελέχη του ΟΔΔΗΧ. Τέλος, την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω της εθνικής εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin