Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Fed:”Δεύτερες” σκέψεις για τις αγορές ομολόγων

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πρότειναν ότι ίσως χρειαστεί να αποσύρουν την υποστήριξή τους για την οικονομία νωρίτερα από ό, τι είχαν προβλέψει, λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης φέτος.

Οι αξιωματούχοι της Fed που συζητούσαν το θέμα κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής τους στις 15-16 Ιουνίου δεν ήταν έτοιμοι να μειώσουν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια  μηνιαίων αγορών χρεογράφων και ενυπόθηκων δανείων, σύμφωνα με τα πρακτικά που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη. Αλλά ένας απροσδιόριστος αριθμός πίστευε ότι ο χρόνος θα μπορούσε να πλησιάζει.

«Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι περίμεναν ότι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα πληρούνται κάπως νωρίτερα από ό, τι είχαν προβλέψει σε προηγούμενες συναντήσεις με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», ανέφεραν τα πρακτικά. Άλλοι είδαν τις πρόσφατες αναφορές για πιο αδύναμη από την αναμενόμενη απασχόληση ως λόγο να ξαναεξετάσουν στην αξιολόγηση των επόμενων κινήσεών τους.

Τα πρακτικά προσφέρουν ένα ισχυρό σημάδι, οτι οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν σε πιο επίσημες συζητήσεις στην επόμενη συνάντησή τους, στις 27-28 Ιουλίου, για το πότε και πώς να μειώσουν την αγορά ομολόγων. Οι αξιωματούχοι έκριναν γενικά ότι «ως ζήτημα συνετού σχεδιασμού, ήταν σημαντικό να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων, εάν ενδείκνυται, ως απάντηση σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης από την αναμενόμενη προόδου» προς τον πληθωρισμό της Fed. και στόχους απασχόλησης ή κίνδυνους υπερβολικού πληθωρισμού.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού θα είναι προσωρινές, κυρίως λόγω των σημείων συμφόρησης και των ελλείψεων που οφείλονται στην πανδημία. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τον μελλοντικό πληθωρισμό “θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ακατάλληλα επίπεδα εάν συνεχιστούν οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού”, ανέφεραν τα πρακτικά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορούν να ικανοποιηθούν.

Στη συνάντηση του περασμένου μήνα, 13 από 18 αξιωματούχους προέβλεπαν ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν έως το 2023, με τους περισσότερους να αναμένουν αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα. Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι ανέμεναν να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια έως το 2023.

Τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια ρήγματα, με ένα στρατόπεδο να τονίζει τους κινδύνους ανεπιθύμητων πληθωριστικών πιέσεων και μια άλλη προειδοποίηση κατά της εξαγωγής συμπερασμάτων, δεδομένης της φύσης των πρόσφατων σοκ.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέμεναν μια προσωρινή έκρηξη στον πληθωρισμό καθώς η οικονομία αγωνίζεται να παρέχει αρκετά αγαθά και υπηρεσίες για να ανταποκριθεί στη ζήτηση φέτος. Ωστόσο, η εκτόξευση ήταν ισχυρότερη και ευρύτερη. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο δείκτης πληθωρισμού της Fed, αφού αποκλείει τις κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 3,1% τον Απρίλιο και 3,4% τον Μάιο, υψηλό 29 ετών.

Οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι της Fed αντιμετωπίζουν όχι μόνο μια απροσδόκητη πίεση των τιμών αλλά και την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου πολιτικής, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2020, με σκοπό να αναζητήσουν περιόδους πληθωρισμού αρκετά πάνω από το 2% μετά από περιόδους κάτω από αυτό το επίπεδο. Οι αξιωματούχοι ήταν ασαφείς σχετικά με τον καθορισμό των ακριβών παραμέτρων για το ποια θα ήταν μια αποδεκτή περίοδος ή το μέγεθος του πληθωρισμού άνω του στόχου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στη συνάντηση του περασμένου μήνα δήλωσαν ότι οι νέες προβλέψεις επιτοκίων ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση στους επενδυτές σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα αποσύρεται από το νέο της πλαίσιο. Είπαν ότι θα ήταν σημαντικό να τονιστεί ότι η «δέσμευση της Fed στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της δεν είχε αλλάξει», ανέφεραν τα πρακτικά.

Πέρυσι, η Fed έθεσε τρεις προυποθέσεις που θα έπρεπε να ικανοποιηθούν προτού αυξήσει τα ποσοστά από το τρέχον περιβάλλον τους σχεδόν στο μηδέν. Πρώτον, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει το 2%. Δεύτερον, ο πληθωρισμός θα έπρεπε να αναμένεται να κυμανθεί μέτρια πάνω από 2%. Τρίτον, η οικονομία θα πρέπει να επιστρέψει στη μέγιστη απασχόληση, την οποία οι αξιωματούχοι δεν έχουν προσδιορίσει με ακρίβεια.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δεν έχει πει εάν η κεντρική τράπεζα έχει επιτύχει τον στόχο του για τον πληθωρισμό, αλλά οι πρόσφατες παρατηρήσεις του έχουν δείξει ότι η ηγεσία της Fed πιστεύει ότι ο στόχος του μέσου πληθωρισμού 2% έχει ή σύντομα θα ικανοποιηθεί.

Οι αξιωματούχοι της Fed ήταν λιγότερο ακριβείς για το πότε  θα περιορίσουν τις αγορές ομολόγων. Είπαν ότι θα πρέπει να δουν «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» από τον Δεκέμβριο του 2020 πριν από τη μείωση αυτών των αγορών.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου ανέφεραν ότι το όριο «θεωρήθηκε γενικά ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αν και οι συμμετέχοντες περίμεναν να συνεχιστεί η πρόοδος».

Ο στόχος αυτής της καθοδήγησης είναι να αποφευχθεί το είδος της αντίδρασης της αγοράς που σημειώθηκε το 2013, όταν ο τότε πρόεδρος Ben Bernanke πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε σύντομα να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της. Οι επενδυτές θεώρησαν ότι η Fed επιταχύνει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων, προκαλώντας μια ξαφνική άνοδο ενός στα 10ετή ομόλογα του  Δημοσίου που έγινε γνωστή ως «taper tantrum».

Σχετικα αρθρα

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουάριο του 2022

admin

Βαρόμετρο ΣΕΣΜΑ: Αισιόδοξοι για την οικονομία οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Γερμανία: Απρόσμενα πτώση σημείωσε o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Ιούλιο

admin

Άντεξαν τα έσοδα τον Ιούνιο

admin

Μεγάλα κέρδη για τα κρυπτονομίσματα

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός

admin

«Τουρισμός για Όλους»: Ανοίγει σήμερα Δευτέρα η διαδικασία των ενστάσεων

admin

Ταϊλάνδη: Η παραλλαγή Δέλτα σταματά προσωρινά τη δραστηριότητα εργοστασίων της Toyota

admin