Image default
Πολιτική

Κατρίνης: Η πρόσβαση στη ρευστότητα προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων

«Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, στο οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Ηλείας «30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. Το δε επιτόκιο δανεισμού, παραμένει πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές ως προς το κόστος χρήματος».


Όλα αυτά, συμβαίνουν, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, «παρά το ότι το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει ‘’μείωση’’ των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς του, γεγονός που θεωρητικά, θα απελευθέρωνε πόρους για την πραγματική οικονομία, Αντλεί ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό, σχεδόν, επιτόκιο, παρουσιάζει αυξημένες καταθέσεις κατά 23 δις, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού».

Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση, με το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο, να έχει εντελώς διακοσμητικό ρόλο. Είναι όμως μόνο αμέτοχη ή και συμμέτοχη στο προμελετημένο έγκλημα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;  Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω στα μέτρα των λίγων, μεγάλων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα 13 δις που θα μοχλευθούν από τις τράπεζες για επενδύσεις, δείχνει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι, όμως, αυτές οι προτεραιότητες των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στην κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση Marc: Στο 8% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Μοιρασμένες οι «προτιμήσεις» για αυτοδυναμία ή συνεργασία

admin

«Σημαντικό το έργο του Μητσοτάκη, έκανε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις», λέει ο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times

admin

Επίσκεψη του Παύλου Μαρινάκη στον Δήμο Καλαμαριάς

admin

Οικονόμου: Ψήφο για ισχυρή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση από την πρώτη κάλπη

admin

Λέκκας επιβεβαιώνει Τσελέντη για Αλκυονίδες: « Η περιοχή είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό»

admin

Παρακολουθήσεις: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Έως και 10 χρόνια φυλακή για παράνομα λογισμικά

admin

Δημοσκόπηση Marc: 8 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών – Ασφαλιστικές δικλείδες στην ΕΥΠ, έως και 10 χρόνια φυλακή για παράνομα λογισμικά

admin

Οικονόμου για Τσίπρα: Εξοργιστικό να μιλά για φορολογία ο άνθρωπος που «έπνιξε» τη μεσαία τάξη

admin

Νέες απειλές Καλίν: ΗΠΑ και Γαλλία… κακομαθαίνουν την Ελλάδα – Όταν μείνει μόνη θα βρεθεί αντιμέτωπη μαζί μας

admin

Συνάντηση Δένδια – Πάιατ στο Βουκουρέστι

admin

Στην Αθήνα η Σύνοδος των Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού – Οικοδεσπότης ο Κώστας Μπακογιάννης

admin