Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

Του Daniel Moss

Η Κίνα είναι η πρώτη αξιοσημείωτη “ρωγμή” στην ανάκαμψη από την Covid-19. Ως η μόνη μεγάλη οικονομία που κατέγραψε ανάπτυξη το προηγούμενο έτος, η χώρα λαμβάνει τώρα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής – ακριβώς τη στιγμή που η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αρχίζει να θέτει τις βάσεις για μια – εκ μέρους της – μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτικής χαλάρωσης).

Μια σημαντική επιβράδυνση της επέκτασής της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να κάνει άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις να “πατήσουν φρένο” ως προς την  πίστη τους στην ανθεκτικότητα της παγκόσμιας ανοδικής οικονομικής πορείας, ενώ δίνει και μια γεύση για το πόσο δύσκολο είναι τελικώς να αποσυρθούν σε αυτή τη φάση τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης.

Μείωση

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε την απαίτηση αποθεματικού για τις περισσότερες τράπεζες της χώρας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η κίνηση, η οποία θα απελευθερώσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (154 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμης ρευστότητας, είχε προαναγγελθεί εμμέσως από το Πεκίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο εξέπληξε τους οικονομολόγους με την ταχύτητα της άφιξής της. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ενδέχεται να σηματοδοτούν μέσω αυτής ότι τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης για το β’ τρίμηνο, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτή την εβδομάδα, θα είναι αδύναμα.

Η μετατόπιση της PBOC ηχεί άσχημα στα αφτιά των αγορών, καθώς η Κίνα πέρασε μήνες δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν κινείτο άνετα προς την περικοπή – και όχι την ενίσχυση – μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Χαλάρωση αντί σύσφιξης

Με τα χειρότερα του πανδημικού σοκ φαινομενικά πίσω τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο φαινόταν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια από τις βασικές τους ανησυχίες πριν “χτυπήσει” η Covid-19: ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αποθάρρυνση των εταιρειών από τα να αναλαμβάνουν υπερβολικό χρέος. Παρ’ όλες τις ανησυχίες σχετικά με την αναταραχή της αγοράς, όταν η Fed τελικά άρχισε να “μαζεύει” την ποσοτική χαλάρωση, έμοιαζε για λίγο ότι το Πεκίνο είχε ήδη ξεκινήσει να περπατά σε αυτό το μονοπάτι. Η περικοπή της Παρασκευής υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι εκείνη που κάνει στροφή – όχι όμως σε “συσφικτική”, αλλά σε “χαλαρωτική” κατεύθυνση.

Το Πεκίνο δίνει στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ένα μάθημα για τις δοκιμασίες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όταν το “μεγάλο άλμα” της μετά τον Covid ανάκαμψης κατακάτσει.

Η αύξηση του ΑΕΠ επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να επιβραδυνθεί σε σχέση με το ρεκόρ του 18,3% σε ετήσια βάση που κατέγραψε η Κίνα στους τρεις πρώτους μήνες του 2021. Ωστόσο η πιθανή έκταση της “ψύχρανσης” της οικονομικής δυναμικής της χώρας, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και των προϊόντων λιανικής, έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών.

Οι φόβοι ότι η Κίνα ηγείται μιας επιβράδυνσης ευρείας κλίμακας έσπρωξε χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών στην Ασία την Παρασκευή και “βάρυνε” ως προς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη και αν το ΑΕΠ της Κίνας καταφέρει να πραγματοποιήσει επέκταση κατά περίπου 8% το β’ τρίμηνο, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι, οι υποκείμενες τάσεις δείχνουν ανησυχητικές.

Τα μηνύματα για τις κεντρικές τράπεζες

Αξίζει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αλλαγή “ταχύτητας” της PBOC θα είναι πολύ λιγότερο δραματική από εκείνη της Fed. Ενώ η δημοσιονομική πολιτική στην Κίνα έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τόσο γενναιόδωρη όσο εκείνη που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ.

Εάν το Πεκίνο φτάνει να έχει αμφιβολίες σχετικά με την αναδίπλωση μέτρων τόνωσης, τι σημαίνει αυτό για την Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) και άλλους; Οι αυξήσεις επιτοκίων απέχουν χρόνια. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η ΕΚΤ παρουσίασε μια νέα στρατηγική η οποία, θεωρητικά, θα διευκολύνει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά για περισσότερο χρόνο. Η αναδιάταξη της στρατηγικής του Πεκίνου κάνει το χρονοδιάγραμμα της Φρανκφούρτης να φαντάζει “έξυπνο”.

Οι οικονομικοί αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το εάν η κίνηση της Κίνας αντιπροσωπεύει μια ευρεία επιστροφή στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς της χώρας ή μια πιο μέσου μεγέθους προσαρμογή.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι μια τέτοια κίνηση να είναι ευρείας βάσης για να είναι σημαντική. Η δεύτερη ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου αναθεωρεί τη στρατηγική και το σενάριό της. Οι αξιωματούχοι της Fed θα παρακολουθούν προσεκτικά.

Σχετικα αρθρα

Ebury: Με την κατάρρευση από τα υψηλά του, το δολάριο τερματίζει το ράλι του;

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 2,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το γ’ τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι

admin

Εορταστικό καλάθι με γαλοπούλα, μοσχάρι, βασιλόπιτα, σοκολάτα – «Καλάθι του Άη Βασίλη» με παιχνίδια

admin

«Καμπανάκι» από το ΑΕΠ: Άνοδος μόνο 2,8% το 3ο τρίμηνο – Προς τα κάτω αναθεώρηση και για το 1ο εξάμηνο

fastpath

Ανάπτυξη 5,9% στο 9μηνο -«Φρέναρε» η οικονομία στο καλό της 3ο τρίμηνο

admin

Μάχη με έντονο παρασκήνιο για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο

admin

«Καλάθι Άη Βασίλη»: Επίσημο – Τα 10 φτηνά παιχνίδια και στα Jumbo

admin

Ν. Χριστοδουλάκης στο Naftemporiki TV: Αν πληγούν ανεπανόρθωτα οι συνεπείς δανειολήπτες, θα καταρρεύσει το σύστημα

admin

Καραγιάννης: Έργα 3,5 δισ. ευρώ στην Κρήτη από το υπουργείο Υποδομών

admin

Real Estate – Γραφεία: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ το 2022 – Άνοδος στα ενοίκια, έρχονται αναπτύξεις 140.000 τ.μ.

fastpath

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το γ’ τρίμηνο

admin

Επενδύσεις: Ποιες χώρες είναι πιο ελκυστικές- Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας

admin