Image default
Πολιτική

Κατρίνης: Η πρόσβαση στη ρευστότητα προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων

«Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, στο οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Ηλείας «30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. Το δε επιτόκιο δανεισμού, παραμένει πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές ως προς το κόστος χρήματος».


Όλα αυτά, συμβαίνουν, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, «παρά το ότι το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει ‘’μείωση’’ των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς του, γεγονός που θεωρητικά, θα απελευθέρωνε πόρους για την πραγματική οικονομία, Αντλεί ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό, σχεδόν, επιτόκιο, παρουσιάζει αυξημένες καταθέσεις κατά 23 δις, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού».

Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση, με το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο, να έχει εντελώς διακοσμητικό ρόλο. Είναι όμως μόνο αμέτοχη ή και συμμέτοχη στο προμελετημένο έγκλημα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;  Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω στα μέτρα των λίγων, μεγάλων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα 13 δις που θα μοχλευθούν από τις τράπεζες για επενδύσεις, δείχνει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι, όμως, αυτές οι προτεραιότητες των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στην κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ξεπερνά διαρκώς τα όρια

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Εμφανίστηκε μετά από καθυστέρηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου

admin

Ανάρτηση Κασσελάκη στο Χ: «Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι δεμένοι χέρι – χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών»

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση, βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος

admin

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin

Δεν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

admin

Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

admin

Μαρινάκης: Άλλο ένα πυροτέχνημα μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης η συζήτηση για προανακριτική επιτροπή

admin

Βουλή – Παφίλης: Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, όταν οι υπόλοιποι ψάχνατε να βρείτε διέξοδο

admin