Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

Σε έκθεσή της τη Δευτέρα, η Oxford Economics ανέφερε ότι ενώ τα κρούσματα Covid παγκοσμίως παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, οι οικονομίες που καταγράφουν κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα ανέρχονται πλέον στις 89. Μάλιστα σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών έχει επικρατήσει το στέλεχος της Δέλτα.

Η ταχεία εξάπλωσή της  έχει θολώσει παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως προειδοποιούν αναλυτές, τονίζοντας όμως πως είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς τη Δευτέρα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην τελική φάση άρσης των περιορισμών στις 19 Ιουλίου, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Ο διευθυντής της Global Macro Research της Oxford Economics, Μπεν Μέι, δήλωσε ότι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Δέλτα στην παγκόσμια οικονομία ήταν «δικαιολογημένες», προειδοποιώντας ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα εξασφαλίσουν μια ομαλή πορεία προς την οικονομική ομαλότητα.

Ο Μέι ανέφερε ότι η απότομη άνοδος που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας χώρας με σταθερά υψηλό ρυθμός της διάθεσης εμβολίων, θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι το νέο στέλεχος «θα προκαλέσει καταστροφή» στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς με λιγότερο προηγμένα προγράμματα εμβολιασμού.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεδομένου του σχετικά χαμηλού ποσοστού νοσηλείας, τα «κύματα εξόδου» μπορεί να είναι «αναγκαίο κακό» για τις οικονομίες που σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά χωρίς την πλειοψηφία του πληθυσμού να έχει πλήρη προστασία εμβολίων.

«Ωστόσο, εάν οι οικονομίες ανοίξουν ξανά και επιτρέψουν την αύξηση των περιπτώσεων, τα οικονομικά οφέλη θα μπορούσαν να αποδειχθούν πλασματικά», πρόσθεσε. «Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον κίνδυνο. Αλλά προς το παρόν, τα στοιχεία είναι ασαφή», είπε.

Ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Barclays, Κρίστιαν Κέλερ, αναγνώρισε επίσης ότι οι εξελίξεις γύρω από την παραλλαγή ενέπνευσαν νέες αβεβαιότητες γύρω από την πορεία προς την οικονομική εξομάλυνση.

Οι αβεβαιότητες έρχονται «με τα εισερχόμενα δεδομένα που εκπλήσσουν το μειονέκτημα, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει κορυφωθεί και ότι η δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, στις ΗΠΑ, η γεωγραφική αποσύνδεση στη διάθεση εμβολίων δημιουργεί μοναδικές προκλήσεις που θα μπορούσαν επίσης να έχουν διεθνείς επιπτώσεις για την οικονομία και τις αγορές. «Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά για τον μέσο όρο των ΗΠΑ, παραμένουν πολύ χαμηλά σε πολλές νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες, υπονοώντας ότι τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν πράγματι να αυξηθούν σημαντικά», εξήγησε.

«Μια γενικότερη ανησυχία απορρέει επίσης από το γεγονός ότι τα αυξανόμενα ποσοστά μολύνσεων, ακόμη και αν δεν είναι θανατηφόρα, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην εμφάνιση συνεχώς νέων παραλλαγών που τελικά γίνονται πιο ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια. Για παράδειγμα, η Ινδία έχει ανακοινώσει την εμφάνιση της παραλλαγής «Delta plus» και η νέα παραλλαγή «Λάμδα» του Περού έχει επίσης επισημανθεί από τον ΠΟΥ».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ακόμα κι αν αυτές οι μεταλλάξεις δεν αυξήσουν τελικά σημαντικά τα ποσοστά θανάτου ή νοσηλείας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, συνεπώς, την ιδιωτική ζήτηση και την προσφορά εργασίας.

Οι αναλυτές της JPMorgan υποστήριξαν, τέλος, σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι αν κάποιες χώρες αποσύρουν τη χαλάρωση των περιορισμών ίσως η αγορά μπορεί να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα εφόσον η αύξηση της παραλλαγής Δέλτα δεν προκαλέσει μεγαλύτερη μακροοικονομική ζημιά από ό, τι αναμενόταν.

«Ακόμα και αν επιστρέψουν οι περιορισμοί, αυτό δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στην αγορά, καθώς τα παιχνίδια με το άνοιγμα των οικονομιών έχουν καθυστερήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Μίσλαβ Ματέιτζκα.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Γερμανία: Απρόσμενα πτώση σημείωσε o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Ιούλιο

admin

Άντεξαν τα έσοδα τον Ιούνιο

admin

Μεγάλα κέρδη για τα κρυπτονομίσματα

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός

admin

«Τουρισμός για Όλους»: Ανοίγει σήμερα Δευτέρα η διαδικασία των ενστάσεων

admin

Ταϊλάνδη: Η παραλλαγή Δέλτα σταματά προσωρινά τη δραστηριότητα εργοστασίων της Toyota

admin

ΗΠΑ: Ο «πόλεμος» των ενοικίων

admin