Image default
Ευρώπη

Η Νάουσα αναβαθμίζει το εμπορικό της κέντρο με τη βοήθεια της Πολιτικής Συνοχής

Καλά είναι τα νέα για το μεγάλο έργο του Ανοικτού Κέντρου εμπορίου Νάουσας, το οποίο μετά από μια περίοδο που είχε «παγώσει» φαίνεται ότι προχωρά. Αυτό δήλωσε σε δημοτική συνεδρίαση ο Δήμαρχος της Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας, ο οποιός επισήμανε ότι ενδέχεται να χρειαστέι κάποια επικαιροποίηση κάποιων στοιχείων του έργου.

Το Open Mall της Νάουσας, όπως και αυτό της Αλεξάνδρειας, που παρουσιάσαμε εκτενώς στον ΠΟΛΙΤΗ, έχει σκοπό τη δημιουργία ενός σφριγηλού, βιώσιμου και ανταγωιστικού εμπορικού κέντρου, το οποίο θα συμβάλει στην γενικότερη ελκυστηκότητα του κέντρου της πόλης και θα βοηθά στηνπροσέλκυση επισκεπτών.

Το έργο υλοποιείται από το Δήμο νάουσας σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο του Δήμου και τη συμμετοχή 107 τοπικών επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 80 είναι εμπορικού χαρακτήρα.

Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, την αισθητική αναβάθμιση δημόσιων χώρων και ιδιωτικών καταστημάτων καθώς επίσης την υιοθέτηση έξυπνων εφαρμογών που θα λύνουν σύγχρονα προβλήματα και θα βοηθούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι αναπλάσεις προβλέπονται να γίνουν στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Δημαρχίας (Βλάχου), Παναγούλη και Σολωμού, Δημαρχείο. Δράσεις αναβάθμισης στις προσόψεις καταστημάτων θα γίνουν στις οδούς Δημαρχίας, Παναγούλη, Σολωμού, Θεοφίλου, Κωνσταντινίδη, Καμπίτη, Αγίου Μηνά (Στουγιαννάκη), τμήμα των οδών Ζαφειράκη και Λαναρά και στην Πλατεία Καρατάσου.

Πιο συκγκεριένα προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου αισθητικά δαπέδου με τη χρήση έγχρωμων κυβόλιθων, η οποία προέρχεται ως έμπνευση από το βιομηχανικό παρελθόν κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας.
Επίσης προβλέπεται η κατασκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων πεζοδρόμων και οδών κυκλοφορίας χαμηλού φόρτου, η προμήθεια αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, η εισαγωγή περισσότερου πρασίνου στο δημόσιο χώρο και η ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου.
Σημαντική είναι η ανάπλαση στο μνημείο του ρολογιού καθώς επίσης η δημιουργία υποδομής προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) .

Όσον αφορά την προμήθεια «έξυπνων» συστημάτων το έργο του Ανοικτού Εμπορίου Νάουσας προβλέπει την παροχή δωρεάν ασύσματου ίντερνετ, έξυπνη διαχείριση του οδοφωτισμού, την υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων και έξυπνη διαχείρισή τους. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας», που αφορά στην έξυπνη στάθμευση σε χώρους στάθμευσης εκτός οδού.

Όσο αφορά τις δράσεις που υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Νάουσας αυτές περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις όψεις 107 τοπικών, Στόχος είναι η αναβάθμιση και αισθητική ενοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης και παράλληλα ο σχεδιασμός ενιαίας ταυτότητας και συνολικού χαρακτήρα της εξωτερικής αισθητικής της αγοράς και του δημόσιου αστικού χώρου.

Επίσης προβλεπεται η προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής μέσα από μία σειρά δράσεων, όπως η δημιουργία δικτυακού τόπου και λογότυπου, ημερολογίου μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προωθητικών ενεργειών και ενεργειών διασφάλισης συμμετοχής και συνεργασίας της κοινότητας .

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.766.580 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Πολιτικής Συνοχής.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Παιδιά 3 στους 10 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά

admin

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin

Σητεία: η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου αναπλάθεται και αναδεικνύει τη γοητεία της

admin

«Η συνοχή δίπλα μας» το παράδειγμα του GREENCREW

admin

Μέσω ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Χανίων

admin