Image default
Ευρώπη

Στερέωση – Ανάκτηση Επιλεγμένων Πύργων των Ελληνιστικών Τειχών της Αρχαίας Πολυρρήνιας – Ένα σημαντικό έργο από το ΕΣΠΑ

Ένα σημαντικό πολιτιστικό έργο για την ανάδειξη της Αρχαίας Πολυρρήνιας που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κισάμου υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 31-7-2013.

Το έργο «Στερέωση – Ανάκτηση επιλεγμένων Πύργων των Ελληνιστικών Τειχών της Αρχαίας Πολυρρήνιας Ν. Χανίων» (Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013), περιελάμβανε εργασίες ανάδειξης του αρχαίου υδραγωγείου και αναστήλωσης δύο πύργων της οχύρωσης της αρχαίας πόλης.

Το έργο

Το έργο στερέωσης και ανάκτησης επιλεγμένων πύργων των Ελληνιστικών τειχών της Αρχαίας Πολυρρήνιας ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013.
Αφορούσε στην προστασία και στερέωση των δύο πύργων της ελληνιστικής οχύρωσης, ώστε να επιμηκυνθεί η διατήρησή τους και δευτερευόντως η ανάδειξή τους.
Έτσι οι επεμβάσεις είχαν σαν στόχο στην εξυγίανση της δομής τους, τη μερική ανάκτηση και στους δύο πύργους και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πύργου Α για την ανάδειξή του, αλλά και την ομαλή ένταξή του κατά το δυνατόν στον σύγχρονο οικισμό.

Ο πύργος Β που διατηρείται σ’ ένα ύψος περίπου 2,50 μ. βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οχύρωσης και σ’ ένα πρανές ύψους 19,50μ., ενώ τμήμα του κατέρρευσε σε πλημμύρα του 1999. Η ΚΕ’ ΕΠΚΑ εκτέλεσε το έργο στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013 με προϋπολογισμό 300.000,00 ευρώ.

Αναλυτικά οι εργασίες:

Πύργος Α

-Στερέωση με αποκατάσταση της συμπαγούς δομής της τοιχοποιίας του πύργου. Έγινε χρήση λίθων (περίπου 45κ.μ. ακατέργαστης πέτρας) από λατομείο της περιοχής και κονιάματος με σύσταση και αναλογίες που προτάθηκαν από την Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις.

-Εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

-Τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης (2).

-Ανασκαφική έρευνα στην περιοχή επαφής του πύργου με το κτίριο ανατολικά όπου θα πρέπει να συνέχιζε η οχύρωση.

-Ανασκαφική έρευνα στην περιοχή εξόδου του υδραγωγού κάτω από τον πύργο για τη λειτουργική κατανόηση του συστήματος αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού.

-Καθαίρεση «πατητηριού» από σκυρόδεμα, καθώς τμήμα του είχε εισχωρήσει στον πύργο.

-Καθαρισμός και αναλύσεις υπολειμμάτων στην περιοχή της δεξαμενής όπου κατέληγε η σήραγγα.

-Συνέχιση της χρήσης του χώρου ως πλατεία με τον αποκλεισμό των οχημάτων.(προστασία δαπέδου ανοιχτής δεξαμενής, περίπου 14 τ.μ. με κάλυψη του με γεωύφασμα και στρώσεις άμμου και ψηφίδας).

-Τοποθέτηση χαμηλού, απλής μορφής, κιγκλιδώματος για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας (μεταλλική κατασκευή σε συνδυασμό με κατασκευή αναλημματικού τοιχίου οπλισμένου σκυροδέματος για την ανάληψη φορτίων του δρόμου).

Πύργος Β

-Ανάσυρση πεσμένων τμημάτων του πύργου από το κατώτερο επίπεδο που βρίσκονται σε επιφάνεια δίπλα στον πύργο (145 λίθινα στοιχεία) -Κατασκευή και τοποθέτηση δαπέδου εργασίας μπροστά από τον πύργο (2 δάπεδα και δύο κλίμακες).

-Διαμόρφωση επιφάνειας με σκύρα και ψηφίδα για την τοποθέτηση των λίθων (περίπου 33τ.μ.).

-Στερέωση τμημάτων του πύργου και του πρανούς με χρήση ενεμάτων, αρμολογήσεις, διαμόρφωση επιχωμάτων και τοποθέτηση μεταλλικών στηρίξεων.

-Ανασκαφική έρευνα για την αναζήτηση τμήματος όψης του πύργου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και το neoiorizontes.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ από την Κομισιόν – Πρώτη χώρα η Ελλάδα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027

admin

Φον ντερ Λάιεν: To 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου

admin

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

admin

Την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη διαδικασία υλοποίησης του 5G έχει η Ελλάδα

admin

Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών

admin

Η Unicef κάνει έκκληση να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να περιμένουμε τα εμβόλια

admin

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ στη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

admin

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

admin

Στον «αέρα» η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας με την αρωγή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τις «απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

admin

Στο 50% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται στις ΤΠΕ

admin

ΓΣ της ΔΣΟ: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

admin