Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία που επιτρέπει την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με αξιωματούχους από το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν τη συμφωνία το συντομότερο την Τετάρτη, τερματίζοντας χρόνια έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα παραιτηθεί αποτελεσματικά από τη μακροχρόνια αντίθεση της Ουάσινγκτον στον αγωγό, Nord Stream 2, μια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ, που τελειώνει χρόνια αμφιβολίας για την τύχη του έργου, το οποίο έχει κυριαρχήσει στις προβλέψεις του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα. Η Γερμανία βάσει της συμφωνίας θα συμφωνήσει να βοηθήσει την Ουκρανία σε έργα και διπλωματία που σχετίζονται με την ενέργεια.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπό τις δύο προηγούμενες προεδρικές διοικήσεις αντιτάχθηκαν στο Nord Stream 2, από φόβους ότι θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική κυριαρχία της Μόσχας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αγωγός θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο του και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με επικριτές, κατηγορίες που η Ρωσία έχει απορρίψει.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, επιδιώκοντας στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και ειδικότερα με το Βερολίνο, παραιτήθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της ρωσικής εταιρείας αγωγών Nord Stream 2 AG και του διευθύνοντος συμβούλου της τον Μάιο, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν συνεχίζει να αντιτίθεται στον αγωγό και τον θεωρεί ως κίνηση του Κρεμλίνου για να επεκτείνει την επιρροή του σε άλλους, ανέφεραν αξιωματούχοι την Τρίτη, αλλά θεωρεί ότι μια ενωμένη ομάδα συμμάχων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της Μόσχας.

Για τη Ρωσία, η συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που εξάγεται απευθείας στη Γερμανία μέσω του αγωγού κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την υπάρχουσα διαδρομή μέσω της Ουκρανίας.

Ένα άτομο εξοικειωμένο με τις συνομιλίες είπε ότι η συμφωνία πλησιάζει στο τέλος της και αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ένα άλλο άτομο εξοικειωμένο με τις συνομιλίες είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία τεσσάρων σημείων, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 50 εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές πράσινης τεχνολογίας της Ουκρανίας, που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχετικές βιομηχανίες. Η Γερμανία θα υποστήριζε επίσης ενεργειακές συνομιλίες στην πρωτοβουλία Three Seas Initiative, ένα διπλωματικό φόρουμ της Κεντρικής Ευρώπης.

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον θα προσπαθούσαν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια τέλη διαμετακόμισης που πληρώνει η Ρωσία βάσει της τρέχουσας συμφωνίας της με το Κίεβο, η οποία διαρκεί εως το 2024. Αξιωματούχοι δεν εξήγησαν πώς να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να κάνει τις πληρωμές.

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν επίσης το προνόμιο της επιβολής μελλοντικών κυρώσεων αγωγών σε περίπτωση ενεργειών που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τον ρωσικό ενεργειακό εξαναγκασμό, ανέφεραν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ned Price σημείωσε την Τρίτη ότι ο κ. Μπάιντεν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα ότι «συνεχίζουμε να αντιτιθέμαστε στον αγωγό Nord Stream 2», προσθέτοντας ότι το έργο ήταν 90% ολοκληρωμένο όταν ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του και ότι οι αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να σταματήσει μέσω κυρώσεων.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν μια απαίτηση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν τη λεγόμενη ρήτρα kill-switch στους κανόνες λειτουργίας του αγωγού. Αυτό θα επέτρεπε στο Βερολίνο να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου εάν η Ρωσία έκανε επιθετικές κινήσεις προς τους γείτονές της ή τους δυτικούς συμμάχους της. Οι Γερμανοί διαπραγματευτές υποστήριξαν ότι τέτοια κρατική παρέμβαση σε ένα ιδιόκτητο έργο θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο νομικής πρόκλησης.

Αντίθετα, το Βερολίνο συμφώνησε να μην απορρίψει μελλοντικές κυρώσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μια ανακοίνωση για τη συμφωνία καθυστέρησε για να αποφευχθεί η συμπτωση της με την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της κ. Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Η κ. Μέρκελ με την ολοκλήρωση του αγωγού, η οποία θα μπορούσε να συμβεί αργότερα φέτος, δινει ενα ένα σήμα επιτυχίας που σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας, ανέφεραν άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη σκέψη της.

Σχετικα αρθρα

O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex

admin

O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex

admin

Γερμανία: Παραπάνω του στόχου η αποθήκευση φυσικού αερίου

admin

Ανάρπαστα τα τουρκικά Bayraktar- Παραγγελίες μπροστά για τρία χρόνια

admin

Bitcoin: Πάνω από τα 25.000 δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες

admin

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ

admin

Ουγγαρία: Ξεκίνησαν οι επιπλέον ροές φυσικού αερίου από την Gazprom

admin

Saudi Aramco: Άλμα 90% στα κέρδη του β’ τριμήνου

admin

Power Pass και Fuel Pass 2: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

admin

Γερμανία: «Πολύ πιο φιλόδοξοι» οι στόχοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

admin

Έρχεται το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας – Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου στα δημοσιονομικά

admin

Deutsche Bank: Πέθανε ο πρώην CEO, Ανσύ Τζέιν

admin