Image default
Οικονομία

Πόσο αυξήθηκε η αξία των ακινήτων μέσα σε 10 χρόνια

Υπερτιμημένες κατά περίπου 10% είναι οι τιμές των κατοικιών στις πλουσιότερες χώρες, μετά από την «έκρηξη» στα ακίνητα που έχει διαρκέσει μια δεκαετία και είναι μία από τις ισχυρότερες μετά το 1900, όπως αναφέρει η Oxford Economics.

Η εταιρεία «έδειξε» την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τις πιο επίφοβες αγορές ακινήτων, στηρίζοντας τα ευρήματά της σε μακροπρόθεσμες τάσεις και τους δείκτες των τιμών ενοικίασης.

Η αξία των ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 43% μέσα σε 10 χρόνια σε 14 ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτίμησε η Oxford Economics.

Η «έκρηξη» που σημειώνεται αυτήν την εποχή αναμένεται ότι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια και η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος, αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών σε 120 χρόνια. Η «έκρηξη» αυτή συναγωνίζεται κυρίως το τελευταίο «ταβάνι» των τιμών, το 2006 ακριβώς πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τα σπίτια στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου τον ίδιο μήνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχεδόν δύο δεκαετίες. Και στις δύο αγορές, τα χαμηλά ποσοστά στεγαστικών δανείων, η ισχυρή ζήτηση για μεγαλύτερα ακίνητα στα προάστια και οι ελλείψεις προσφοράς υπήρξαν μεταξύ των τάσεων που οδήγησαν στις αυξήσεις.

Παρά τη μικρότερη ανάπτυξη τους τελευταίους δύο μήνες, οι μέσες τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν κατά 21% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ως απόρροια της κατάργησης της μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγής που προβλέπεται για τις νέες αγορές ακινήτων, εκτιμάει η κτηματομεσιτική Savills.

Η υψηλή εκτίμηση της αξίας και ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός τιμών αυξάνουν περαιτέρω την προοπτική μιας «μεγάλης αντιστροφής των τιμών», αν και η βραδύτερη αύξηση της ενυπόθηκης πίστωσης σε σύγκριση με το προβάδισμα μέχρι την οικονομική κρίση υποδηλώνει πολύ χαμηλότερους κινδύνους αποτυχίας, δήλωσε ο οικονομολόγος Adam Slater.

«Ένα βασικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια θα είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται τα πραγματικά ποσοστά δεδομένης της επιρροής παραγόντων προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, η εξοικονόμηση πόρων και η πιθανότητα υψηλότερου πληθωρισμού», ανέφερε η έκθεση.

– - -

Σχετικα αρθρα

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Ζαππείου Μεγάρου

admin

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin