Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

Υποχώρησαν-αισθητά-οι-δείκτες-της-wall-street-Διάλειμμα-από-τα-ρεκόρ

Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2021 κορυφώθηκε πιθανότατα την άνοιξη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που αναμένουν να δουν μια πιο αργή αλλά ακόμα ισχυρή επέκταση το επόμενο έτος.

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και μια μεγάλη έγχυση κρατικής πανδημικής βοήθειας φέτος την άνοιξη βοήθησαν τα κέρδη στις καταναλωτικές δαπάνες – ο κύριος μοχλός της οικονομίας. Αλλά αυτή η έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης αρχίζει να υποχωρεί, λένε οι οικονομολόγοι.

«Προχωρήσαμε στην πιο μέτρια φάση επέκτασης», δήλωσε η Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Morgan Stanley. “Έχουμε περάσει από το αποκορύφωμα της ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι κακό συμβαίνει και ότι είμαστε έτοιμοι να πεσουμε απότομα.”

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, τροφοδοτούμενη από κέρδη θέσεων εργασίας, και συνεχιζόμενη δημοσιονομική υποστήριξη. Μακροπρόθεσμα, προβλέπουν ότι η ανάπτυξη σταδιακά ψύχεται σε έναν πιο σταθερό ρυθμό μετά την πανδημία.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν αυτό το μήνα από την Wall Street Journal, κατά μέσο όρο, υπολόγισαν ότι η οικονομία επεκτάθηκε με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 9,1% την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου. Αυτό θα σηματοδοτούσε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από το 1983, το οποίο ξεπέρασε μόνο η ταχεία ανάκαμψη του περασμένου καλοκαιριού όταν οι επιχειρήσεις άρχισαν να ανοίγουν ξανά και οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν επίσης ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα βλέπουν την ανάπτυξη να χαλαρωσει με ρυθμό 7% το τρίτο τρίμηνο και να πέφτει σε ρυθμό 3,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 6,9% φέτος, μετρούμενη από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους έως την ίδια περίοδο του 2021, στη συνέχεια 3,2% το επόμενο έτος και 2,3% το 2023.

Με πιο μέτρια ανάπτυξη, τα ποσοστά αύξησης της απασχόλησης και του πληθωρισμού θα πρέπει επίσης να μειωθούν, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

“Είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει να περιμένετε αύξηση 9% για πάντα “, δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JPMorgan Chase & Co.” Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι ότι θα δούμε έντονα ανάπτυξη πάνω από την τάση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. “

Αφού αυξήθηκαν σταθερά από το φθινόπωρο, οι αποδόσεις των 10ετών του Δημοσίου έχουν μειωθεί ελαφρώς τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την πιθανότητα ασθενέστερης ανάπτυξης, δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 5% τον Μάρτιο αφού το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θέσπισαν ένα πακέτο ανακούφισης πανδημίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έστειλε 1.400 δολάρια σε επιταγές σε πολλά νοικοκυριά. 

«Ο Μάιος ήταν τρελός», δήλωσε ο Zach Schneider, συνιδιοκτήτης της S&S Hardware στο St. Paul, Minn., ο οποίος υπολόγισε ότι οι πωλήσεις εκείνο τον μήνα ήταν 17% έως 19% υψηλότερες από ό, τι τον Μάιο του 2019.

«Όχι μόνο αυξάνουμε τους επισκέπτες, αλλά και αυξάνουμε τη μέση συναλλαγή μας, κερδίζοντας πολλούς ανθρώπους», είπε.

Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί από τότε, είπε, “αλλά με το χρόνο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε.”

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών υπερέβαιναν την ικανότητα των επιχειρήσεων. Οι τιμές των καταναλωτών αυξήθηκαν 5,4% τον Ιούνιο από ένα χρόνο πριν, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2008, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας.

Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι εταιρείες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να βρουν εργαζόμενους, να εργαστούν  και να αυξήσουν την παραγωγή, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν βλέπουν τον πληθωρισμό να μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται στο 4,1% το Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα και 2,5% έως το τέλος του 2022.

Πολλές δυνάμεις είναι πιθανό να διασφαλίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή τα επόμενα τρίμηνα. Εκατομμύρια άτομα που είναι άνεργοι ή δεν αναζητούν εργασία πιθανότατα θα βρουν θέσεις εργασίας, δίνοντάς τους εισόδημα για να ξοδέψουν. Ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να είναι καθοριστικός μήνας, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα και τα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας λήγουν σε εθνικό επίπεδο.

Οι καταναλωτές δημιούργησαν επίσης ένα μεγάλο απόθεμα μετρητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Αμερικανοί έκαναν εξοικονόμηση με ετήσιο ρυθμό 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιο από ό, τι εξοικονομούσαν τον Μάιο του 2019. Ενώ οι καταναλωτές έχουν αντλήσει κάποια από αυτά τα χρήματα για να εξοφλήσουν χρέη ή να κάνουν κράτηση για διακοπές, υπάρχει περιθώριο για περισσότερες δαπάνες .

«Δεν μπορείτε να φάτε δύο φορές τη νύχτα», δήλωσε ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard. “Τα νέα ανοίγματα κάνουν τους ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα, αλλά δεν μπορούν να δαπανηθούν σε ένα μήνα.”

Το ομοσπονδιακό ερέθισμα, εν τω μεταξύ, δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε την Πέμπτη να στέλνει μηνιαίες πληρωμές έως 300 $ ανά παιδί ως μέρος μιας διευρυμένης έκπτωσης φόρου για παιδιά.

Αυτή η νέα φάση της ανάκαμψης έρχεται με το δικό της σύνολο κινδύνων. Αν και πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τιμές είναι προσωρινές, υπάρχει η πιθανότητα ότι το κόστος για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες αυξάνει συνεχώς τον πληθωρισμό.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζομένων η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Γερμανία: Απρόσμενα πτώση σημείωσε o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Ιούλιο

admin

Άντεξαν τα έσοδα τον Ιούνιο

admin

Μεγάλα κέρδη για τα κρυπτονομίσματα

admin

Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός

admin

«Τουρισμός για Όλους»: Ανοίγει σήμερα Δευτέρα η διαδικασία των ενστάσεων

admin

Ταϊλάνδη: Η παραλλαγή Δέλτα σταματά προσωρινά τη δραστηριότητα εργοστασίων της Toyota

admin

ΗΠΑ: Ο «πόλεμος» των ενοικίων

admin