Image default
Ευρώπη

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

Ένας από τους κεντρικότερους  δρόμους της Πάτρας, η οδός Κωνσταντινουπόλεως, αλλάζει όψη το επόμενο διάστημα με χρήματα που θα διατεθούν από το   Ευρωπαϊκό Ταμείο  Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο συγκεκριμένος δρόμος παρουσίαζε εδώ και χρόνια μια εικόνα που δεν  ταίριαζε στο προφίλ  όσων διαμένουν στη γύρω περιοχή, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι η ολοένα αύξηση των ενοικίων στη γύρω περιοχή, που θεωρείται ιδιαίτερα προνομιούχα κυρίως για τους φοιτητές αλλά και τους εργαζόμενους. Απέχει λίγα λεπτά από το κέντρο, διαθέτει πολύ καλές συγκοινωνιακές υποδομές και το κυριότερο έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων. Εκείνο που απομένει είναι να αποκτήσει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα και αυτό θα γίνει μέσω μιας   ολοκληρωμένης παρέμβασης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου».

Στο έργο, προβλέπεται ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Άλλωστε το εμπορικό προφίλο αναγνωρίζεται από ολοένα και περισσότερους.

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων είναι συνολικά 1.823.632,82  ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), που  είναι ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά μέσα της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Σκοπός του είναι να συμβάλει στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών στην Ευρώπη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις πλέον μειονεκτικές περιοχές.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Αναβάθμιση πεζοδρομίων και οδοφωτισμού στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, ένας δρόμος που παραμένει ίδιος εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι αποτελεί την κυριότερη διασυνδετήρια οδό από την Εθνική Οδό μέχρι το κέντρο της Πάτρας.

Ειδικό εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου του Αρσακείου ως μνημείου ιδιαίτερης πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας. Στο συγκεκριμένο κτίριο σημειωτέον αναμένεται το επόμενο διάστημα να μεταφερθούν οι δημοτικές υπηρεσίες. Συνεπώς το συγκεκριμένο έργο δίνει την ευκαιρία να αλλάξει όψη ένα ιστορικό κτίριο της Πάτρας.

Προμήθεια και εγκατάσταση ηλιακών παγκακιών και φορτιστών, συστημάτων ασύρματης πρόσβασης (ελεύθερο WiFi), ημιυπόγειων κάδων ανακυκλώσιμων υλικών με σύστημα έξυπνης διαχείρισης (αισθητήρες ένδειξης πλήρωσης), συστημάτων έξυπνης διάβασης πεζών και συστήματος βιώσιμης αστικής κινητικότητας (αισθητήρες παρόδιων θέσεων στάθμευσης). Πρόκειται για αλλαγές που επιβάλλονται από τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην καθημερινότητα των πολιτών και των χρηστών της περιοχής.

Προμήθεια και εγκατάσταση επιγραφών από plexi glass, φωτεινών επιγραφών, αυτοποτιζόμενων ανθοστηλών, καθώς και ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων στις προσόψεις όλων των ωφελούμενων επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης

Προμήθεια και παραμετροποίηση λογισμικού πληροφόρησης – ενημέρωσης και πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών

Υπενθυμίζεται, ότι πρόταση υποβλήθηκε το 2018 στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον δικαιούχο Δήμο Πατρέων, με συνδικαιούχο τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας και το 2019, έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τις 56 εγκεκριμένες προτάσεις κατατάσσοντας την Πάτρα στην πρώτη θέση του πίνακα.

Τα οφέλη από τις παρεμβάσεις αφορούν τόσο τον  επισκέπτη – τουρίστα, αλλά και τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής που γίνονται οι παρεμβάσεις. Ειδικότερα:
Οφέλη για τον επισκέπτη – τουρίστα. Είναι πολλαπλά τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου. Τα πιο ορατά είναι: Δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος για επίσκεψη με μεγάλα ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια και έξυπνο αστικό εξοπλισμό. Θα παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών για τις ελεύθερες  θέσεις στάθμευσης. Επιπρόσθετα στόχος είναι να υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές σε τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα πιστότητας και επιβράβευσης που θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσει της περιοχής.
 Οφέλη για τις επιχειρήσεις. Το προτεινόμενο έργο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία της περιοχής και ειδικότερα στις ωφελούμενες επιχειρήσεις με κυριότερα: την αισθητική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, τη δημιουργία ενός    brand name για την εμπορική περιοχή. Επιπρόσθετα θα υπάρχει δυνατότητα για προσέλκυση ποιοτικότερων επισκεπτών και θα προβλέπεται η αναβάθμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και της καταναλωτικής εμπειρίας προς τους πελάτες   μέσω εφαρμογών στην αιχμή της τεχνολογίας.
Οφέλη για τους κατοίκους. Τα οφέλη για τον κάτοικο είναι πολλαπλά δεδομένου ότι η συγκεκριμένη Πράξη αποτελεί και εργαλείο αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης του δημόσιου χώρου. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι θα ωφεληθούν μέσω: Του έξυπνου αστικού εξοπλισμού ο οποίος θα εγκατασταθεί στην περιοχή και η χρήση του θα είναι δωρεάν. Θα ακολουθήσει η αναβάθμιση των πεζοδρομίων, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης ειδικά για ΑΜΕΑ και θα δημιουργείται  μία νησίδα ασφάλειας.
Οφέλη για τον Δήμο και τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο. Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη τόσο για τον Δήμο όσο και τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας, μέλη του οποίου είναι οι επιχιερήσεις της περιοχής. Και αυτό διότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα ανάδειξη της περιοχής ως  ενιαίου προορισμού αγορών, ο οποίος    απευθύνεται στους τουρίστες και τους επισκέπτες. Επίσης αναβαθμίζει το συνολικό προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και αναδεικνύει και προωθεί τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η περιοχή παρέμβασης της Πράξης περιλαμβάνει τις παρακάτω οδούς:

– Οδός Κωνσταντινουπόλεως, από την οδό 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) έως την οδό Νίκης (περιοχή Αγίας Σοφίας)
– Οδός Νίκης (περιοχή Αγίας Σοφίας), περιμετρικά της πλατείας Νίκης (Αγίας Σοφίας) και της πλατείας Βορείου Ηπείρου
– Οδός Μαιζώνος, από την οδό 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) έως την οδό Αράτου
– Οδός Κορίνθου, από την οδό 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) έως την οδό Αράτου
– Οδός Ανδρέα Μιχαλακοπούλου (Ρήγα Φεραίου), από την οδό 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) έως την οδό Αράτου
– Οδός Αράτου, από την οδό Ανδρέα Μιχαλακοπούλου (Ρήγα Φεραίου) έως την οδό Κορίνθου
– Οδός Ζαΐμη, από την οδό Ανδρέα Μιχαλακοπούλου (Ρήγα Φεραίου) έως την οδό Κορίνθου
– Οδός 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου), από την οδό Μαιζώνος έως την οδό Κορίνθου
– Οδός Σατωβριάνδου, από την οδό Μαιζώνος μέχρι την οδό Κορίνθου
– Οδός Πουκεβίλ, από την οδό Ανδρέα Μιχαλακοπούλου (Ρήγα Φεραίου) μέχρι την οδό Κορίνθου

Μεταξύ των υποέργων που είναι σε εξέλιξη υπάρχει και ένα ακόμη το οποίο είναι υποστηρικτικό και αφορά στην παροχή τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δήμου για την υλοποίηση του έργου.

Επιπρόσθετα στο έργο  προβλέπεται η πρόσληψη 2 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 24 μήνες, ως έκτακτο προσωπικό παροχής τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο για την υποστήριξή του στην διεκπεραίωση του συνόλου των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών διαχείρισης της πράξης.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το symboulos.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Ν. Μαραβέγιας: Η Ευρώπη ενώπιον παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

ΥΠΕΝ: Kατά 32% μειώθηκαν τα πρόστιμα από την ΕΕ για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων

admin

Σιγή ιχθύος από την Αθήνα για 20.000 προσφυγόπουλα εκτός εκπαίδευσης

admin

Τελικά και… μονοκλωνικά θα προμηθευτεί η Κομισιόν

admin

Μέρκελ: Με αριστερή κυβέρνηση η ΕΕ θα γίνει κοινότητα χρέους

admin

Η Σόφια θέλει την ΕΕ με το μέρος της στη διαμάχη με τα Σκόπια

admin

H νέα έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

admin

Παραιτήθηκε η ακροδεξιά ευρωβουλευτής Francesca Donato από τη Λέγκα του Σαλβίνι

admin

Η σιωπή του υπουργείου Υγείας της Σλοβακίας σχετικά με την τρίτη δόση του Sputnik

admin

Το ηλικιακό χάσμα των γερμανικών εκλογών

admin

Μειωμένες κατά 20% πέρυσι οι απάτες κατά της ΕΕ

admin

Κούλογλου: Μιλάω όποτε θέλω με Τσίπρα, ο Άδωνις σύντομα σπίτι του

admin