Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

Υπάρχουν δύο είδη πληθωρισμού. Ο 1ος ως αποτέλεσμα από τη ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, προκαλώντας την υπερθέρμανση της.Ειναι ο καλός πληθωρισμός, επειδή συνδέεται συνήθως με μια ισχυρότερη οικονομία. Αντιθέτως, ο κακός πληθωρισμός προκύπτει από την περιορισμένη προσφορά που περιορίζει την παραγωγή, αυξάνοντας τις τιμές και διαβρώνοντας τα εισοδήματα, οδηγώντας σε ασθενέστερη οικονομία.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης σχετικά με τον πληθωρισμό είναι εάν πρόκειται να συμβεί το καλό είδος – δηλαδή η υπερθέρμανση. Αλλά οι επενδυτές σημαίνουν ότι το κακό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία. Καθώς ο μετρημένος πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλό 13 ετών του 5,4%, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν μειωθεί. 

Ακόμα και πριν από την εξάπλωση της παραλλαγής Delta αυτήν την εβδομάδα, οι πιο ευαίσθητοι από οικονομική άποψη τομείς έχουν επισημανθεί. Αυτά είναι τα είδη των κινήσεων της αγοράς που προηγούνται μιας οικονομικής επιβράδυνσης. Εν τω μεταξύ, τα οικονομικά δεδομένα έχουν μετατραπεί από σταθερά αισιόδοξα σε ανάμεικτα: Η Forecaster IHS Markit αναθεώρησε την εκτιμώμενη ετήσια ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο από σχεδόν 12% στις αρχές Ιουνίου σε 8%.

Το εγχειρίδιο του κακού πληθωρισμού εμπεριέχει και ενεργειακό σοκ Η προσφορά πετρελαίου είναι σχετικά σταθερή βραχυπρόθεσμα, οπότε μια διακοπή όπως ένας πόλεμος ή μια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της τιμής. Αυτό μπορεί και οι δύο να αναγκάσουν τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή και να ενεργήσουν ως φόρος στους καταναλωτές. Ο τελευταίος πληθωρισμός που ήταν τόσο υψηλός όσο είναι τώρα, το 1990 και το 2008, προήλθε από πετρελαϊκές κρίσεις που βοήθησαν να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν τώρα πολλές τέτοιες διαταραχές του εφοδιασμού ταυτόχρονα, συλλογικά προκαλώντας ένα οδόφραγμα σε μια ισχυρή μετα-πανδημική ανάκαμψη.

Τα πιο έντονα προβλήματα προσφοράς είναι στη στέγαση και στα αυτοκίνητα. Και οι δύο συνήθως οδηγούν σε ανάκαμψη καθώς ανταποκρίνονται στη χαμηλή ζήτηση και στα χαμηλά επιτόκια. Αυτή τη φορά, η ζήτηση συγκρούεται με σοβαρά περιορισμένη προσφορά.

Το μέσο σπίτι πουλήθηκε για 350.000 $ τον Μάιο, αύξηση 15% από τον Ιανουάριο. Όμως, οι πωλήσεις των υπαρχόντων σπιτιών μειώθηκαν πραγματικά εκείνη την εποχή. Οι ελλείψεις γης, υλικών και εργασίας εμποδίζουν την προσφορά σπιτιών. Τον Ιούνιο, οι άδειες που εκδόθηκαν για την κατασκευή νέων σπιτιών μειώθηκαν στο χαμηλότερο από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι καταναλωτές βαθμολογούν τις συνθήκες αγοράς για σπίτια χειρότερες από ό, τι κατά τη διάρκεια του 2007-09.

Εν τω μεταξύ, η τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου έχει αυξηθεί 4,8% από πριν από την πανδημία, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το 1985. Αλλά λόγω των διακοπών στην προμήθεια μικροτσίπ, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων φέτος είναι ελαφρώς χαμηλότερες από το ρυθμό του 2019 και Η νέα παραγωγή αυτοκινήτων είναι 14% χαμηλότερη. Καθώς οι οδηγοί διατηρούν τα παλιά τους αυτοκίνητα, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν στα ύψη.

Τα σπίτια και τα αυτοκίνητα είναι προφανώς οξείες περιπτώσεις. Οι λιανικές πωλήσεις συνολικά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, αντικατοπτρίζοντας την καθοδήγηση της πανδημίας των καταναλωτικών δαπανών από υπηρεσίες σε αγαθά και την ώθηση από τους ελέγχους τόνωσης. Με την εξοικονόμηση μετρητών και τον πλούτο των μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ, οι προοπτικές για τους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι υγιείς.

Η άλλη πλευρά του υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές είναι το απροσδόκητο για ορισμένους προμηθευτές. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έκαναν κίνητρα για πωλήσεις και οι έμποροι πωλούν τακτικά οχήματα με τιμή πάνω από την αυτοκόλλητη. Αν και οι τιμές ξυλείας και άλλων δομικών υλικών έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, οι κατασκευαστές σπιτιών δεν σκοπεύουν να μεταβιβάσουν αυτές τις εξοικονομήσεις στους καταναλωτές, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργασίας, οπου οι δικαιούχοι ήταν εργαζόμενοι, ειδικά σε θέσεις εργασίας χαμηλού επιπέδου, όπως σε εστιατόρια, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν απότομα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι θετικό: Οι υψηλότεροι μισθοί για ορισμένους εργαζόμενους βαρύνουν τις υψηλότερες τιμές που πληρώνουν οι περισσότεροι άλλοι, καθώς οι εταιρείες μεταβιβάζουν αυτό το κόστος στους πελάτες. Αυτό υπογραμμίζει τι πρέπει να είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της ανάκτησης: εκπληκτικά σταθερή αύξηση των αμοιβών. Η μέση αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,2%, σε ετήσια βάση, τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα, μόλις λίγο πριν από την πανδημία. Αλλά προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, οι μισθοί μειώνονται κατά 2%.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών. Είναι επίσης πολιτικά επικίνδυνο για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Όμως, τα εργαλεία της Fed, δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια, λειτουργούν με ψύξη της ζήτησης. Είναι άχρηστα όταν το πρόβλημα είναι περιορισμένη προσφορά. Στην πραγματικότητα, η αύξηση των επιτοκίων ενόψει του σοκ του εφοδιασμού θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική ζημία και να προκαλέσει διαστρέβλωση του μελλοντικού πληθωρισμού πολύ χαμηλα, όπως ανακάλυψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν το έκανε το 2008 λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές αγωνίζονται είναι ο φόβος ότι η Fed θα κάνει κάτι παρόμοιο. Η Fed θα αντισταθεί στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, εκτός εάν δει μια εφάπαξ αύξηση των τιμών τροφοδοτώντας έναν συνεχή κύκλο μισθών και πληθωρισμού τιμών. Αυτό θα ήταν ένα προοίμιο για στασιμότητα: μια παρατεταμένη περίοδος τόσο υψηλότερου πληθωρισμού όσο και βραδύτερης ανάπτυξης.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν φαίνεται να συμβαίνει ακόμη. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, όπως αντικατοπτρίζονται στις αποδόσεις των ομολόγων με δείκτη πληθωρισμού, έχουν υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, η καλύτερη ελπίδα για την Fed και τους καταναλωτές είναι ότι οι υψηλότερες τιμές κάνουν ό, τι έχουν κάνει αξιόπιστα στο παρελθόν, δηλαδή να φέρουν περισσότερη προσφορά.

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin