Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

Το κινεζικό sell-off σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας συνεχίστηκε αμείωτο την Τρίτη. Καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη συνεχόμενη καταστολή της Κίνας στις εταιρείες τεχνολογίας η οποία οδήγησε πολλές άλλες εταιρείες να πουλήσουν τις συμμετοχές τους σε αυτές. 

Ο δείκτης Hang Seng Tech στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές όπως η Tencent Holdings Ltd. και Alibaba Group Holding Ltd το οποίο έπεσε -3,43%, σημειώνοντας την τρίτη ημέρα πτώσης. Ο ναυαρχικός δείκτης Hang Seng  μειώθηκε 4,2%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης αναφοράς CSI 300 υποχώρησε 3,5%. Το κινεζικό γιουάν αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου, με το νόμισμα να διαπραγματεύεται πέραν των 6,50 γιουάν ανά δολάριο, έναντι προηγούμενου κλεισίματος των 6,4834, σύμφωνα με το FactSet.

Μεταξύ των μεγάλων μεμονωμένων μετοχών, ο διαδικτυακός gaming και ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Tencent έπεσε 9%. Οι πωλήσεις ώθησαν την αγοραία αξία της Tencent σε περίπου 544 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FactSet – που σημαίνει ότι έχει χάσει περίπου 390 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης αγοράς από την κορυφή του στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές στην Alibaba, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, έχασαν επίσης έδαφος, 6,4%.

Η Κίνα εδω και μήνες ξεκινησε μια εκστρατεία για τον έλεγχο της τεχνολογίας που καλύπτει θέματα όπως η ασφάλεια δεδομένων, η μονοπωλιακή συμπεριφορά και η οικονομική σταθερότητα. Ο κανονιστικός περιορισμός, ο οποίος έχει εμπλέξει εταιρείες όπως η Alibaba, η θυγατρική της εταιρεία Ant Group Co., και ο γίγαντας Didi Global Inc., συνεχίζει να ξεδιπλώνεται.

Οι δραστικές κινήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα για να περιορίσουν τον κλάδο διδασκαλίας μετά το σχολείο έπληξαν επίσης τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα αποθέματα των εκπαιδευτικών εταιρειών να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής τους αξίας μέσα σε λίγες μέρες. Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της New Oriental Education & Technology Group Inc. μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία την Τρίτη, χάνοντας 71% σε αυτές τις ημέρες.

«Φτάνουμε σε ένα στάδιο όπου οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για το σύνολο των κανονισμών που βγαίνουν. Είναι πολύ δύσκολο για τις αγορές να προβλέψουν », δήλωσε ο Herald van der Linde, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών της Ασίας στην HSBC.

Δεδομένης της μεγάλης μεταβλητότητας, οι διαχειριστές κινδύνου ενδέχεται να λένε σε ορισμένους διαχειριστές χαρτοφυλακίου να μειώσουν τις συμμετοχές τους, ακόμη και αν οι επενδυτές θα προτιμούσαν να αναζητήσουν ευκαιρίες, δήλωσε ο κ. Van der Linde.

Μεταξύ άλλων μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών, ο γίγαντας παράδοσης φαγητού Meituan υποχώρησε κατά 18%. Μια ημέρα νωρίτερα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές είχαν εκδώσει οδηγίες για το πώς εταιρείες όπως η Meituan πρέπει να αντιμετωπίζουν τους οδηγούς παράδοσης.

Οι ειδήσεις ότι η Tencent ανέστειλε εν συντομία νέες εγγραφές για την εξαιρετικά δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, μπορεί επίσης να έχει ενοχλήσει ορισμένους επενδυτές. Η εταιρεία είπε ότι η διακοπή ήταν για τεχνική αναβάθμιση και οι εγγραφές θα συνεχιστούν στις αρχές Αυγούστου.

Ορισμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας τις οποίες οι επενδυτές και οι αναλυτές θεωρούν λιγότερο εκτεθειμένες σε μια πιο σκληρή επίσημη στάση σώθηκαν. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ της Semiconductor Manufacturing International Corp., μιας κινεζικής εταιρείας παραγωγής τσιπ, σημείωσαν άνοδο 5,8%.

«Νομίζω ότι το ψαλίδισμα των φτερών σε διάφορους τομείς αφορά την εστίαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα της ανάπτυξης», δήλωσε ο Patrick Bennett, μακροοικονομικός στρατηγικός της CIBC World Markets στο Χονγκ Κονγκ.

“Εάν αυτά τα ρυθμιστικά μέτρα έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, νομίζω ότι οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι καλές, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιο βραχυπρόθεσμο πόνο ή εξάρθρωση, όπως βλέπουμε τώρα”, είπε.

Ο κ. Van der Linde είπε ότι το συναίσθημα της αγοράς στα κινεζικά αποθέματα έχει αλλάξει απότομα τους τελευταίους μήνες, σε ένα κλασικό παράδειγμα της ψυχολογίας της αγοράς που μετατοπίστηκε γρήγορα από την ευφορία σε μια πιο σκοτεινή διάθεση. «Έχουμε πάει από το «αυτή είναι η ωραία εκμετάλλευση, όλοι πρέπει να το έχουν αυτό» σε «κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτό ξανά », σε έξι ή επτά μήνες», είπε.

Σχετικα αρθρα

Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού η Κρήτη – Θα υποδέχεται τουρίστες μέχρι τον Νοέμβριο

admin

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin