Image default
Οικονομία

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο «τρέχουν» Γαλλία και Ισπανία  

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας αναδύονται από την ιστορική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, «τρέχοντας» με ταχύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η αύξηση 0,9% στο ΑΕΠ της Γαλλίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν πάνω από το 0,8% που προέβλεπαν  οι αναλυτές. Ο εθνικός στατιστικός οργανισμός αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δείχνοντας ότι η οικονομία είναι σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα απέφυγε μια διπλή ύφεση τους χειμερινούς μήνες.

Η ισπανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανάπτυξη που ήταν μεγαλύτερη από το 2,2% που αναμενόταν από οικονομολόγους. Η Ισπανία σημείωσε απότομη ανάκαμψη έπειτα από την ύφεση 0,4 % του πρώτου τριμήνου.

Τα δεδομένα ενισχύουν τις ελπίδες των αναλυτών ότι η ευρωζώνη έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να κινείται ταχέως σε τροχιά ανάπτυξης το υπόλοιπο του έτους, ανακάμπτοντας από την διπλή ύφεσή της κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90 % του συνόλου των λοιμώξεων Covid-19 στην Ευρώπη έως τον Αύγουστο.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ήδη σημαντικά και αυξάνονται σταθερά», δήλωσε ο Jean Pisani-Ferry, συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Peterson. «Είναι πιθανό να επανέλθουν ορισμένοι περιορισμοί, αλλά δεν νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν lockdowns εφόσον δεν απειλείται το σύστημα υγείας», εκτίμησε.

 Έχοντας μείνει πίσω στην ανάκαμψη, συγκριτικά με άλλες μεγάλες οικονομίες, η ευρωζώνη αναμένεται να αρχίσει να κλείνει το χάσμα με ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο μεταξύ 1,5% και 2%. Τα στοιχεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Παρασκευή.

Η γαλλική οικονομία ενισχύθηκε από αύξηση 1,1% στις επενδύσεις και αύξηση 0,9% στις δαπάνες των νοικοκυριών, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε ελαφρώς αρνητικά, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές και το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε 3,3 % κάτω από το προ-πανδημίας επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η γαλλική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6 % φέτος.

Μετά από μια αργή έναρξη, οι εμβολιασμοί στην ΕΕ επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και την Τρίτη το μπλοκ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθει ανά 100 άτομα, το οποίο έφτασε τα 102,6 στην ΕΕ έναντι 102,4 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Our World in Data .

– - Financial Times

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Κικίλια -Μπένου – «Ο τουρισμός θα δώσει πνοή στη Βόρεια Εύβοια»

admin

H Moody’s αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες

admin

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: 3,1 δισ. € «φρέσκα» χρέη στην Εφορία τον Ιούλιο

admin

Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Τουριστικών Λιμένων

admin

ΥΠΕΡΓ: Το καθεστώς απασχόλησης στις ψηφιακές πλατφόρμες στην Ευρώπη

admin

UBS: Πάνω από 10% ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως

admin

Πότε αναμένει ταξιδιωτική ανάκαμψη ο CEO της United

admin

Δ. Φραγκάκης (ΕΟΤ): Φέτος πετύχαμε τους στόχους μας αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά

admin

ΤτΕ : Στο 30% του επταμήνου 2019 φέτος η τουριστική κίνηση

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινοί πίνακες για 100 θέσεις ΠΕ και ΤΕ

admin

Τουρισμός – Στο 61% «απογειώθηκαν» τα έσοδα τον Ιούλιο

admin

Πυρκαγιές- αποζημιώσεις: Πάνω από 3,45 εκατ. ευρώ πιστώνονται σήμερα σε 717 δικαιούχους

admin