Image default
Ευρώπη

Πόσο επηρεάζουν οι πλημμύρες το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας

του Tony Barber (*)

Το πόσο οι πλημμύρες επηρεάζουν την πολιτική στη Γερμανία και φτιάχνουν ή χαλάνε πολιτικές καριέρες είναι γνωστό. Ως υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, ο Χέλμουτ Σμιτ έγινε γνωστός το 1962 από τον τρόπο που χειρίστηκε τις πλημμύρες στην πόλη του και 12 χρόνια αργότερα έγινε καγκελάριος.

Ο Γκέρχαρντ Σέντερ κινδύνευε να χάσει την επανεκλογή του το 2002, αλλά κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους για τις ηγετικές του ικανότητες περιοδεύοντας με δραματικό ύφος και γαλότσες στις πλημμυρισμένες περιοχές του ποταμού Ελβα. Ο συντηρητικός αντίπαλός του Εντμουντ Στόιμπερ άργησε να αντιδράσει, έχασε τις εκλογές και εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό.

Με αυτή την έννοια, οι πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην προεκλογική εκστρατεία. Σε έναν βαθμό αυτό συνέβη, όχι όμως σε σημείο που να επηρεάσει το πιθανό αποτέλεσμα. Η υποστήριξη προς όλα τα πολιτικά κόμματα είναι σχεδόν ταυτόσημη στις δημοσκοπήσεις μ’εκείνη πριν από τις πλημμύρες.

Με ποσοστό περίπου 30%, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοσιαλιστές κρατούν τη διαφορά των δέκα περίπου μονάδων που έχουν χτίσει εδώ και μερικούς μήνες από τους Πράσινους. Οι τελευταίοι προπορεύονταν τον Απρίλιο, αλλά πλέον μοιάζουν ανίκανοι να καλύψουν το έδαφος που έχασαν έκτοτε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βαλτώσει στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έρχονται τέταρτοι με 12%. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Εναλλακτική Γερμανία και η Αριστερά, δύο κόμματα που θεωρούνται υπερβολικά ακραία για να λάβουν μέρος σε μια κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, η κεντροδεξιά φαίνεται ότι θα ηγηθεί και πάλι της επόμενης κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι με ποιον θα συμμαχήσει. Ολοι οι συνδυασμοί που είχαν αναφερθεί πριν από τις πλημμύρες, περιλαμβανομένης της συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, είναι πιθανοί. Όλα θα κριθούν την ημέρα των εκλογών.

Τούτων λεχθέντων, οι πλημμύρες έχουν σημασία, για διάφορους λόγους. Εστρεψαν τους προβολείς στον Αρμιν Λάσετ, τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, και το αποτέλεσμα δεν ήταν κολακευτικό. Οι Γερμανοί περιμένουν από τους ηγέτες τους να είναι σοβαροί, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης, όχι να χασκογελάνε όπως έκανε ο Λάσετ στη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε μια πλημμυρισμένη πόλη.

Μέχρι τις πλημμύρες, το μήνυμα του Λάσετ προς τους Γερμανούς ήταν να τον εμπιστευθούν ώστε να μην αλλάξει ρότα η Γερμανία σε σχέση με την καγκελαρία της Αγγελα Μέρκελ. Ο Λάσετ υποστήριζε επίσης τη βιομηχανία του άνθρακα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η θέση αυτή όμως βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, καθώς τόσο η πολιτική τάξη όσο και τα μέσα ενημέρωσης συμφωνούν ότι οι πλημμύρες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η συναίνεση προκαλεί δυσκολίες στους Πράσινους, καθώς η περιβαλλοντική τους πολιτική δεν τους καθιστά πλέον κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Για πολλούς ψηφοφόρους, το ερώτημα είναι κατά πόσον η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, διαθέτει τις απαραίτητες προσωπικές ικανότητες για τη δουλειά. Από τον περασμένο Μάιο, αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα των Πρασίνων.

Οι πλημμύρες αποκάλυψαν όμως και την απουσία των αναγκαίων επενδύσεων στις υποδομές στα χρόνια της Μέρκελ. Το πολυδιαφημισμένο ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών όταν οι πολιτικοί επαφίενται στη μακαριότητά τους.

Για τους λόγους αυτούς, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λάβει μόνο μέτρα για την κλιματική αλλαγή, αλλά να κάνει και περισσότερες επενδύσεις στον οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Ισως λοιπόν η διαφοροποίηση από την εποχή της Μέρκελ να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζουμε.

(*) O Τόνι Μπάρμπερ είναι αρθρογράφος των Financial Times

 

(- Financial Times)

Σχετικα αρθρα

Το κλίμα δεν χρειάζεται άλλες συνόδους

admin

Αντιμέτωποι με μεταπανδημική διαταραχή στρες νέοι στο Βέλγιο

admin

O EMA δεν είναι σίγουρος αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

admin

Σταθερά υψηλές οι τιμές ενέργειας στην Ισπανία

admin

Μητσοτάκης για EUMED 9

admin

Μετά από 16 χρόνια «Μερκελισμού», τι ακολουθεί στη Γερμανία και την Ευρώπη;

admin

Ο κλάδος της φιλοξενίας ζητά την κατάργηση των μασκών

admin

Η διακήρυξη Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και το στοίχημα της ΕΕ

admin

Πρώην πρόεδρος της Σερβίας: Η Merkel γνωρίζει ότι ο Vučić υπονομεύει τη δημοκρατία

admin

#SOTEU: Τα Βασικά θέματα της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της von der Leyen

admin

Προβληματισμός ΕΕ για την αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων- Έρχεται σύσταση και ν/σχ

admin

Σκάνδαλο Pegasus: Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επείγουσα δράση

admin