Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

 
Ο Ιούλιος με ένα δυνατό φινάλε συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων κέρδισε στο νήμα την απόδοση του μήνα σε μια μάχη που το επιλεκτικό ενδιαφέρον υποστήριξε τον δείκτη με εναλλαγές ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Το τελευταίο σπρίντ είχε καύσιμα από αποτελέσματα και φαίνεται ότι «η επαφή με την πραγματικότητα» έδωσε λόγους θετικής αναθεώρησης στις τιμές των εισηγμένων εταιριών. Παρά την εποχική αργή συναλλακτική δραστηριότητα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 9 θετικές συνεδριάσεις ισοφαρίζοντας το σερί του φετινού Απριλίου που είχε επιτευχθεί σε παρόμοια επίπεδα τιμών καλύπτωντας μια διαδρομή 50 μονάδων. Η συνέχεια αναμένεται να κινηθεί ανάλογα καθώς υπάρχει μια συμπαθητική ροή ανακοινώσεων εξαμήνου έως τις 12 Αυγούστου.

Οι τράπεζες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο την εβδομάδα που ξεκινάει καθώς Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις Vega, Sunrise I και Frontier.

Οι προβλέψεις επί των τάσεων αφορούν σταθεροποίηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των προμηθειών, μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση αξιών, μείωση του οργανικού κόστους λόγω της επίδρασης των εθελουσιών και άλλων αναδιαρθρώσεων καθώς και η σημαντική (proforma) αύξηση των απομειώσεων στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς για να καλύψει τις ζημιές του Frontier στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως δεν αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στην γραμμή των πιστωτικών απομειώσεων.

Το βασικό ζητούμενο παραμένει η επιστροφή στις συνήθεις τραπεζικές εργασίες και η αποδοτικότητα επί των κεφαλαίων, και θα είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι τηλεδιασκέψεις αφού οι τιτλοποιήσεις φέρνουν σε ορατό σημείο το στόχο επίτευξης μονοψήφιων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στο τέλος της χρονιάς. Αν οι τράπεζες πείσουν σε αυτό τον τομέα τότε ενδεχομένως να δικαιούνται και μια χρηματιστηριακή βόλτα προς την περιοχή των υψηλών του Απριλίου. Επισημαίνεται ότι σήμερα το βράδυ ανακοινώνονται τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής για τα οποία δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ανοδικό κρεσέντο με την υποστήριξη χαμηλών τζίρων έφερε εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες. Οι αγοραστές μετά την κάθετη πτώση της 19ης Ιουλίου πήραν τον έλεγχο της Αγοράς στα χέρια του και όπως φαίνεται από τα ημερήσια κλεισίματα πέτυχαν με ιδανικό τρόπο την ανατροπή της βραχυπρόθεσμα καθοδικής τάσης.

Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο αλλάζει πάνω από τις 880 μονάδες, υπάρχουν κοντινές αντιστάσεις στις 890, 900 και 910 μονάδες που έχουν χτιστεί με υψηλότερο τζίρο και θα απαιτήσουν περισσότερη συμμετοχή και συντονισμό την διάσπαση τους. Ο MACD είναι πλέον αγορασμένος από τις 26 Ιουλίου, όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Η επόμενη τεχνική ένδειξη που αντέχει απαισιόδοξα είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (887 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό χώρο στην άνοδο αφού η διαπραγμάτευση τους γίνεται σε ουδέτερα επίπεδα. Με βάση τα συναλλακτικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες ωστόσο από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί περισσότερη ζωντάνια και δράση στο ταμπλό για κάτι καλύτερο.

Ενδεχομένως το σβήσιμο των τζίρων στην παραδοσιακή εποχική περίοδο των καλοκαιρινών συναλλαγών του ΧΑ να μην είναι υπέρ του σεναρίου μια νέας ανοδικής υπέρβασης ωστόσο η Αγορά μπορεί να αναλώσει χρόνο σε μια νέα συσσώρευση κινούμενη πλάγια το οποίο εκτιμούμε ότι είναι και το βασικό βραχυπρόθεσμο σενάριο που θα εκτονώσει και κάποιες επιμέρους υπερτιμήσεις.  

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin