Δικαστήριο της Βολιβίας αποφάσισε χθες Τρίτη να παραταθεί για έξι μήνες η προφυλάκιση της πρώην μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Ανιες, έγινε γνωστό μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με ανάρτηση στην οποία καταγγέλλεται η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

«Στέρηση της ελευθερίας»

Η βολιβιανή δικαιοσύνη δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στον επίσημο λογαριασμό της κυρίας Ανιες στο Twitter, τον οποίο διαχειρίζονται μέλη της οικογένειάς της, η παράταση της προφυλάκισης της συντηρητικής πολιτικού χαρακτηρίστηκε «άδικη στέρηση της ελευθερίας» της και παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Η προφυλάκιση της κυρίας Ανιες έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο.

Η πρώην μεταβατική πρόεδρος συνελήφθη τη 14η Μαρτίου, καθώς κατηγορείται για «στάση», «τρομοκρατία» και «συνωμοσία». Δόθηκε εντολή να προφυλακιστεί, αρχικά για έξι μήνες. Κρατείται σε φυλακή στη Λα Πας.

Η Τζανίνε Ανιες, ως τότε γερουσιάστρια, ορκίστηκε μεταβατική πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2019, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Εβο Μοράλες υπό ασφυκτική πίεση από τον στρατό και την αστυνομία, μετά την ανακήρυξη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.

Κατηγορείται για πραξικόπημα

Ο Μοράλες διεκδικούσε τέταρτη συναπτή θητεία, που όμως προκάλεσε τον ξεσηκωμό της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε νοθεία.

Επειτα από σειρά διαδηλώσεων και επεισοδίων μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του σοσιαλιστή προέδρου, με τουλάχιστον 35 νεκρούς, ο κ. Μοράλες ανακοίνωσε πως παραιτείται και προσέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών του χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Μετά τη νίκη του Λουίς Αρσε, δελφίνου του κ. Μοράλες, στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2020, κατατέθηκε μήνυση σε βάρος της κυρίας Ανιες, η οποία κατηγορείται πως συμμετείχε στην οργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του σοσιαλιστή πρώην προέδρου.

Εχουν συλληφθεί επίσης δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησής της.

-

-