Image default
BLOOMBERG

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στους κερδισμένους της πανδημίας

Βαρύ τίμημα, αν τυχόν και απογοητεύσουν με τα αποτελέσματα κερδοφορίας τους, πληρώνουν μετοχές του Διαδικτύου, εταιρείες διανομής τροφίμων και online καταστήματα.

Από την Asos μέχρι τη Zalando και από τη Zalando μέχρι τη Logitech International, πολλοί από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας κατέγραψαν είδαν τις μετοχές τους να καταβαραθρώνονται στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα. Ένα γεγονός που κάνει εταιρείες με δυσθεώρητες αποτιμήσεις να φαίνονται όλο και πιο ασταθείς και δείχνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον λιγότερο πρόθυμοι να αγοράσουν «ανάπτυξη» όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Οι ακραίες αποτιμήσεις έχουν το τίμημά τους

Οι ασταθείς επιδόσεις των εν λόγω εισηγμένων κάνουν επίσης εντονότερη τη διαφορά μεταξύ των μετοχών που μπορούν να χαρακτηριστούν κερδισμένοι της πανδημίας και όλων των υπολοίπων στην αγορά. Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ήταν μια καταπληκτική σεζόν σε επίπεδο αποτελεσμάτων κερδοφορίας και το «beat and raise» (καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα και υψηλότερες προσδοκίες) μοιάζει να είναι ο κανόνας. Αυτό βοήθησε, άλλωστε, και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράψει την καλύτερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο. Αλλά για τις λίγες μετοχές που ήταν άκρως δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του lockdown, οι ακραίες αποτιμήσεις έχουν το τίμημά τους.

Η «τιμωρία» για τα απογοητευτικά κέρδη είναι βαριά για τους κερδισμένους της πανδημίας

Στροφή στην ποιότητα και την προβλεψιμότητα

«Έχουμε περάσει τη φάση που οι επενδυτές θα επένδυαν σε οτιδήποτε», δήλωσε τηλεφωνικά στο - η Janet Mui, διευθύντρια επενδύσεων στην Brewin Dolphin. «Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να κάνουν διακρίσεις. Οι επενδυτές αναζητούν ποιότητα και προβλεψιμότητα», πρόσθεσε.

Σίγουρα, η τάση αυτή δεν είναι ομοιόμορφη. Πολλές από τις μετοχές ανέκαμψαν μετά από τα αδύναμα κέρδη τους και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η εταιρεία HelloFresh, η οποία παράγει κιτ για την παρασκευή γευμάτων, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 8,7% ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή, αφού ανακοίνωσε ότι θα είναι λιγότερο κερδοφόρα από τις προβλέψεις, αλλά στο κλείσιμο της συνεδρίασης είχε περιορίσει τις απώλειές της στο 2,5%. Εξακολουθεί δε να καταγράφει κέρδη πάνω από 20% μέχρι στιγμής φέτος.

Αλλά οι επενδυτές δεν συγχωρούν όλους το ίδιο. Η Asos βυθίστηκε κατά 18%, όταν ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως οι πωλήσεις της θα μειωθούν, ενώ εταιρεία λογισμικού TeamViewer είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά 14% όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα ασθενέστερα από το αναμενόμενο.


Για ποιες μετοχές θα είναι δύσκολη η επόμενη χρονιά

«Κάποιες από αυτές ξεπέρασαν την πραγματικότητα», δήλωσε ο Freddie Lait, διευθυντής επενδύσεων της Latitude Investment Management. «Η επόμενη χρονιά δεν θα είναι εύκολη», προσθέτει.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές είναι πλέον λιγότερο ανεκτικοί είναι ότι ο ανταγωνισμός βελτιώνεται. Υπάρχουν πολλές φθηνότερες μετοχές με ισχυρή αύξηση πωλήσεων και ρέει χρήμα προς τις κυκλικές μετοχές. Ο Lait λέει πως είναι θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να αγοράσει μετοχές που υποαπέδωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως οι εταιρείες ποτών Diageo και Heineken, οι οποίες κατάφεραν να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών.

Οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ

Είναι μια τάση που παρατηρείται όλη τη χρονιά. Η Just Eat Takeaway.com, η Ubisoft Entertainment και η Ocado Group είναι μεταξύ των μετοχών του δείκτη Stoxx 600 με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2021, καταγράφοντας όλες απώλειες άνω του 16%.

Οι ακριβές μετοχές άρχισαν να σφυροκοπούνται από τον Φεβρουάριο, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν εν μέσω αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων. Οι αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να ξαναπάρουν την ανιούσα το φθινόπωρο, καθώς η Federal Reserve έχει αρχίσει να εξετάζει το πότε ακριβώς θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, κάτι που θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις μετοχές που έχουν υψηλές αποτιμήσεις.

Η υποαπόδοση των μετοχών του Διαδικτύου έρχεται δε σε μια δύσκολη περίοδο για τους επενδυτές, καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές της Κίνας εντείνουν την πίεση για τους ιντερνετικούς κολοσσούς της χώρας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη νευρικότητα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η αγορά προσπαθεί να αξιολογήσει τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει ο John Flynn, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη State Street Global Advisors. Κάτι που, όμως, δυσχεραίνουν, όπως λέει, τα κάπως μη διατηρήσιμα επίπεδα ανάπτυξης που είδαμε τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.

Σχετικα αρθρα

Morgan Stanley: Βλέπει τη Fed ως μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές από την μετάλλαξη Omicron

admin

SoftBank: Οι αρνητικές εξελίξεις που έστειλαν στα τάρταρα τη μετοχή του επενδυτικού κολοσσού

admin

Carlyle Group: Εξαγόρασε το 50% της εταιρείας κατασκευής ιατρικών συσκευών Resonetics

admin

Elon Musk: Πούλησε και άλλες μετοχές της Tesla, αξίας 1 δισ. δολαρίων

admin

Bloomberg: Αυτές οι χώρες -και η Ελλάδα- επιβάλουν πρόστιμα και απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους

admin

Έκπληξη! Αυτή είναι πλέον η ακριβότερη πόλη του κόσμου

admin

Χρυσός: Πληθωρισμός και μετάλλαξη Omicron εκτινάσσουν την τιμή του

admin

JP Morgan: Η μετάλλαξη Omicron δεν θα σταματήσει το παγκόσμιο ράλι μετοχών

admin

Πάνω από τα 100 ευρώ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία

admin

Marta Ortega: Η κόρη του ιδρυτή των Zara στο τιμόνι του ομίλου Inditex

admin

Moderna: Στα ύψη η μετοχή εν αναμονή του εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον αρχές του 2022

admin

Goldman Sachs: Tέσσερα σενάρια για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην παγκόσμια ανάπτυξη

admin