Image default
Επιχειρήσεις

Moderna: Κατασκευάζει εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων στον Καναδά

Εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων με αγγελιαφόρο RNA κατά του κορωνοϊού, αλλά και ένα κέντρο καινοτομίας θα κατασκευάσει στον Καναδά η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Την ανακοίνωση έκαναν σήμερα (10/8/2021) η καναδική κυβέρνηση και η εταιρεία, σύμφωνα με την οποία οι νέες εγκαταστάσεις της Moderna θα επιτρέψουν την παρασκευή εμβολίων κατά αρκετών μορφών ασθενειών.

«Καταλήξαμε πριν από λίγες ημέρες σε ένα μνημόνιο συνεννόησης με τη Moderna για την κατασκευή εδώ, στην πατρίδα μας, στον Καναδά, μιας υπερσύχρονης τεχνολογικά εγκατάστασης για την παρασκευή εμβολίων που βασίζονται στο mRNA, η οποία θα μπορεί να μας βοηθήσει σε περίπτωση πανδημίας», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Βιομηχανίας του Καναδά, Φρανσουά – Φιλίπ Σαμπάν.

«Αν εμφανιστεί ένας νέος ιός, ένα νέο στέλεχος του ιού Ζίκα, του Έμπολα, του κορωνοϊού ή της γρίπης, η καναδική κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια εν μέρει ή εξ ολοκλήρου. Αυτό θα ανήκει στη διακριτική της ευχέρεια. Είναι μια συνεργασία με βάση τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα που μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Πρόσθεσε δε ότι η μέρα αυτή «είναι μια μέρα συναισθηματικά φορτισμένη», διευκρινίζοντας ότι αυτό το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο της Moderna εκτός αμερικανικού εδάφους.

Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας έκανε γνωστό ότι τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και το μόνο που μένει είναι να καθοριστεί η τοποθεσία.

«Η επιλογή της τοποθεσίας θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών, συζητώντας με τις διάφορες επαρχίες», δήλωσε ο Μπανσέλ από το συνεδριακό κέντρο του Μόντρεαλ, ένα από τα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορωνοϊού στο Κεμπέκ.

Η οικονομική συμμετοχή του Καναδά σε αυτό το μνημόνιο συνεννόησης δεν έχει γίνει γνωστή, ενώ όπως δήλωσε ο Σαμπάν, η εταιρεία θα επενδύσει στις νέες εγκαταστάσεις «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Σύμφωνα με τον Στεφάν Μπανσέλ, το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει τα πρώτα του εμβόλια το 2024 και θα παρασκευάζει σχεδόν 30 εκατ. δόσεις εμβολίων, ποσότητα που αποκάλεσε ως «μια ικανότητα εκκίνησης».

«Τους τελευταίους έξι με εννέα μήνες, δεκάδες χώρες ήρθαν σε επαφή μαζί μας για να κατασκευάσουμε εργοστάσια στα εδάφη τους. Ο Καναδάς ήταν η χώρα που κινήθηκε ταχύτερα. Αναμένεται να κατασκευάσουμε και άλλα εργοστάσια ανά τον κόσμο με βάση ένα παρόμοιο μοντέλο», δήλωσε.

Το εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές του Καναδά.

Διαβάστε ακόμη

Πυρόπληκτοι: Όλα τα ποσά από τις αποζημιώσεις ανά περίπτωση

BioNTech: Η start-up που θα «σηκώσει» την γερμανική οικονομία

Έρευνα: Κατά πόσο προσβάλλει και τα μάτια ο κορωνοϊός

 

Σχετικα αρθρα

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

Bain & Company: Εμπιστοσύνη στη συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

admin

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ο Ν. Μπήλιος αναλαβάνει Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin

Μουσικός Οίκος Νάκα: Αύξηση πωλήσεων και σταθερά κέρδη στο α’ εξάμηνο

admin

Trastor: Αυξημένα κατά 25,2% τα EBITDA το 2023

admin