Image default
ALPHA BANK

Alpha Bank: Για ποια ακίνητα αναζητά συνεταίρο

Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) της Alpha Bank για την ανάδειξη επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον στρατηγικό της εταίρο  στη διαχείριση και εκμετάλλευση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που διαθέτει ο όμιλος.

Τις προηγούμενες ημέρες, εστάλησαν από τους συμβούλους (Axia Ventures, Διεύθυνση Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Βank) προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους επενδυτές (σ.σ. όσους ασχολούνται με επενδύσεις σε ακίνητα), ενώ μέσα στο μήνα θα σταλούν και οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs). Ταυτόχρονα, έχει ανατεθεί στη Δανός & Συνεργάτες η διενέργεια αποτίμησης για τα πρώτα 200 ακίνητα, που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να αποτιμήσουν και να καταθέσουν προσφορές για ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 700 ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, που αποτιμούνται πέριξ των 130 εκατ. ευρώ, τα οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από την Alpha. Πρόκειται για κτήρια γραφείων, με πιο εμβληματικά αυτά που ανήκαν στην Εμπορική (Κοραή, Σοφοκλέους), αλλά και για ιδιόκτητα τραπεζικά καταστήματα.

Επιπρόσθετα, η περίμετρος του χαρτοφυλακίου θα περιλαμβάνει ανακτηθέντα ακίνητα όλων των κατηγοριών. Ήτοι, διαμερίσματα και κατοικίες αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ, βιομηχανικά κτήρια, γραφεία και καταστήματα.

Ο όμιλος Alpha θα εισφέρει τα ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία για τον παραπάνω σκοπό θα μετασχηματισθεί σε «χρηματιστηριακό κέλυφος», μεταβιβάζοντας τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και το προσωπικό της στην 100% θυγατρική της Alpha Βank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. (AREM-I).

Εν συνεχεία, η Alpha θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή πλειοψηφικό ποσοστό της Alpha Αστικά Ακίνητα (σ.σ. από 50% συν μια μετοχή ως 85%). Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτύχει μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. Το ύψος του ποσοστού, που θα μεταβιβαστεί, θα αποφασιστεί, όταν πια διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα για το που αποτιμούν οι επενδυτές το χαρτοφυλάκιο.

Στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή θα είναι η διατήρηση ή μη της Apha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) στο Χ.Α. Αν αποφασίσει ότι δεν θέλει να έχει εισηγμένη επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, θα ζητήσει την έξοδό της εταιρείας, πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι η Alpha κατέχει το 93% της εταιρείας.

Πρόθεση της Alpha Bank είναι η «νέα» Alpha Αστικά Ακίνητα να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την AREM-I, για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος Alpha επιδιώκει να αυξήσει και να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του.

Δεν έχει διευκρινισθεί αν θα δοθεί στον προτιμητέο επενδυτή η δυνατότητα να συμμετάσχει μετοχικά και στην AREM-I, η οποία απορροφώντας την υφιστάμενη δραστηριότητα της ΑΣΤΑΚ, θα μεταμορφωθεί σε εταιρεία, που θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.) τόσο εσωτερικά στον όμιλο όσο και σε τρίτους.

Τα προνόμια του joint venture

Η κοινοπραξία, μεταξύ Alpha Bank και προτιμητέου επενδυτή, θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί, κατά προτεραιότητα, τα ακίνητα, που ανακτά ο όμιλος, μέσω πλειστηριασμών και οριστικών διακανονισμών.

Η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται ότι θα διενεργηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ενώ η επιλογή από την Alpha Βank του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Η μεταβίβαση της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα της ΑΣΤΑΚ στην AREM-I αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2021.

- Alpha Bank: Για ποια ακίνητα αναζητά συνεταίρο appeared first on My CMS.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Η Δυναμική της Οικονομικής Μεγέθυνσης το 2023 και το 2024

admin

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας της Alpha Bank

admin

Ημέρα της Γυναίκας: Η Alpha Bank προωθεί στην πράξη τη γυναικεία ενδυνάμωση

admin

Alpha Bank: Κέρδη 780 εκ. € το 23 +95%

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερα θετικές οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον Τουρισμό – Ποιες οι προκλήσεις

admin

“Αλφαβητάρι Οικονομικών”: Το πρόγραμμα IQonomy της Alpha Bank για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό παιδιών και εφήβων

admin

Alpha Bank: Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2024 και οι προκλήσεις

admin

Digital Finance Awards: Ψηφιακή τράπεζα της χρονιάς η Alpha Bank

admin

Χρηματοδότηση της Future Plans by TEXKA από Alpha Bank και ΤΑΑ

admin

Αποχώρηση του Ν. Χρυσανθόπουλου από τη θέση του Chief of Corporate Center του Ομίλου Alpha Bank

admin