Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή μετά την εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ, αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στην Καμπούλ.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και μετά από επαφές με εταίρους τις τελευταίες ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έναν έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Μπορέλ και παράλληλα τονίζει ότι «διακυβεύεται η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών του Αφγανιστάν αλλά και η διεθνής ασφάλεια».

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά»

Την ίδια ώρα, η διεθνής  κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Ειδικότερα, η κοινή δήλωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναφέρει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη – και οφείλουν να λογοδοτήσουν – για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία. Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

-