Image default
Τράπεζες

Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς από 25 Αυγούστου

Από 25.8.21, πριν δηλαδή τελειώσει ο Αύγουστος ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και με εξαίρεση τις πληγείσες περιοχές θα λάβουν ταχύτητες και ρυθμούς που είχαμε ξεχάσει την τελευταία διετία. Η οικονομική περιπέτεια του Covid είχε ελαστικοποιήσει τα μέτρα εκτέλεσης τα οποία βρίσκονταν σε ύπνωση επί μακρόν παρά τις αντιδράσεις τραπεζών και servicers.

Έτσι το ηλεκτρονικό σφυρί ξεκινάει και πάλι με επισπεύδουσες τις τράπεζες στις 25 Αυγούστου μόνον που ότι πλειστηριαστεί αυτόν τον μήνα αφορά κινητά και συγκεκριμένα πλοία. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκινούν και πάλι 1η Σεπτέμβρη και στο σύνολό τους στην ειδική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί περί τις 96.000 πράξεις και οι λεπτομέρειές τους.

Ποιες θα είναι οι νέες πολιτικές τραπεζών και servicers

Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες και οι servicers στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν μπορεί παρά να στοιχειοθετήσουν καλύτερα τις διαδικασίες.

Το αν θα τα καταφέρουν ή όχι, αυτό αποτελεί μιαν διαφορετική υπόθεση εργασίας αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να μεταβάλουν την κατάσταση που θέλει το 80% των ακίνητων που πλειστηριάζονται να καταλήγουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών όπως έχει μέχρι τώρα συμβεί. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οδηγεί τις τράπεζες στην παρούσα φάση να σχεδιάζουν αλλαγές στην πολιτική των ακίνητων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους αναζητώντας σχετικές συμμαχίες στο εξωτερικό για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Η συγκυρία σε ότι αφορά τα ακίνητα δεν πρόδωσε τη χώρα μας που παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις κατέγραψε άνοδο 4% στις τιμές των ακινήτων εν τω μέσω της πανδημίας. Η τάση ανόδου των τιμών δε, συνεχίζεται.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά ιδρύματα η πολιτική τους δεν είναι να εξοντώσουν τους ευάλωτους και τους μικρούς οφειλέτες, αλλά δεν πρόκειται να χαριστούν σε μεγαλύτερους οφειλέτες με υποθήκες μεγάλα ακίνητα αστικά ή και επαγγελματικά θεωρώντας πως δεν έχει νόημα η περαιτέρω αναμονή.

Αντίστοιχη είναι και η λογική των servicers, οι οποίοι δρομολογούν τις ανακτήσεις προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί το συντομότερο δυνατό.

Aναμένονται οι αιτήσεις του εξωδικαστικού

Από την άλλη πλευρά περίπου 30.000 άτομα έχουν επισκεφτεί και κατεβάσει στοιχεία στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού όμως ούτε μία αίτηση δεν έχει ολοκληρωμένα υποβληθεί προς εξέταση.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι αρμόδιοι επί του θέματος, η «καθυστέρηση» οφείλεται στο μεγάλο φόρτο που υπάρχει σε ότι αφορά τις λογιστικές εργασίες μετά την παράταση των ημερομηνιών για την υποβολή των δηλώσεων.

Η εκτίμηση είναι πως οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ο διαγωνισμός για τον οργανισμό διαχείρισης κατοικιών των ευάλωτων

Τέλος μέσα στο μήνα αναμένεται η προκήρυξη που σχετίζεται του Οργανισμού Διαχείρισης των κατοικιών των ευάλωτων οφειλετών, ώστε μέσα στο Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί ο πλειοδότησης και ο χρόνος δημιουργίας του Οργανισμού αυτού.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

Morgan Stanley, Deutsche Bank και Optima Bank «ψηφίζουν» Ελληνικές τράπεζες για φέτος

admin

SSM: Ακτινογραφία σε δάνεια 15 δισ. ευρώ

admin

Alpha Bank: Η Δυναμική της Οικονομικής Μεγέθυνσης το 2023 και το 2024

admin

Τράπεζες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των 4 συστημικών – Πρώτη η Αlpha bank στα καθαρά κέρδη,τελευταία η Πειραιώς στον αναβαλλόμενο φόρο

admin

Moody’s: Στα υψηλότερα ευρωπαϊκά περιθώρια επιτοκίου οι ελληνικές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Κέρδη 780 εκ. € το 23 +95%

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερα θετικές οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον Τουρισμό – Ποιες οι προκλήσεις

admin

ΤΧΣ: Αποφασίζει το Σαββατοκύριακο για το placement της Πειραιώς

admin

Στεγαστικά δάνεια: Στο τραπέζι το πάγωμα των επιτοκίων – Ζητείται η «βούλα του SSM

admin

Τράπεζες: Τι είδε ο SSM σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

admin

Η “θερμή” άνοιξη των τραπεζών

admin