Image default
Τράπεζες

20 δισ. νέες χορηγήσεις την προσεχή τετραετία προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες

καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

Είκοσι δισ. ευρώ αναμένεται να διανείμουν οι συστημικές τράπεζες της χώρας την προσεχή τετραετία, στις επιχειρήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσω των εγγυημένων προγραμμάτων της Ε.Ε. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης τόσο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και με τους θεσμούς.

Αλλάζουν μορφή οι χορηγήσεις

Η πανδημία και οι επιβεβλημένες αλλαγές οικονομικού μοντέλου ενισχύει διαρκώς τα κοδνύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εμφανίζονται με την μορφή προϊόντων προκειμένου να υπάρξει σύνδεση αυτών των προϊόντων με αναπτυξιακές χορηγήσεις.

Πολλές μάλιστα εξ αυτών θα κινούνται πλέον με ρήτρες μαύρου αποτυπώματος ως προς τη χρήση των κονδυλίων, ενώ άλλες θα χρηματοδοτούν μόνον πράσινες επενδύσεις.

Ο σχεδιασμός προϊόντων από τις τράπεζες προχωρά σταδιακά και από τη μία θέτει τις χορηγήσεις και από την άλλη τα επενδυτικά προϊόντα τα οποία σχεδιάζονται κατά τη λογική που θα δίδονται και τα δάνεια.

Με δεδομένο, μάλιστα, πως οι χορηγήσεις αλλάζουν μορφή και τα επενδυτικά προϊόντα παρακολουθούν τη μορφή των χορηγήσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τα πράσινα ομόλογα, αλλά και άλλα ομόλογα που προγραμματίζουν οι τράπεζες και τα οποία θα συνδέονται με την εργασία ή την καινοτομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τον τόνο και τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ακολουθούν αναλόγως των αναγκών των οικονομιών τους.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σταδιακά θα μεταβληθούν και οι υποθήκες αφού τα πιστωτικά ιδρύματα δεν βλέπουν πια με καλό μάτι τις υποθήκες σε ακίνητα – εκτός και αν πρόκειται για δάνεια στεγαστικά- ενώ όσο η οικονομία βαίνει στην ανάπτυξη θα υπάρχουν δυνατότητες δεσμεύσεων εσόδων από μεγάλα έργα του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα όσο αυτά έχουν κάποια βέβαιη πρόσοδο.

Παροχές από την Ε.Ε. όσο η πανδημία είναι παρούσα

Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τη διάθεση νέου προϊόντος με τη μορφή εγγυήσεων για τμήματα σύνθετης τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων υπό τη διαχείριση του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «ΕΤΕπ», και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, «ΕΤαΕ»). Το νέο αυτό προϊόν προορίζεται για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Με προβλεπόμενο ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το νέο προϊόν αναμένεται να κινητοποιήσει νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση της νόσου. Πρόκειται για σημαντική συμβολή στον συνολικό στόχο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Παράταση των ημερομηνιών

Τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα όσα έχουν προβλεφθεί από την Ε.Ε. μπορούν να προβαίνουν σε αλλαγές γενικής εφαρμογής υπέρ των επιχειρήσεων (π.χ. αναβολή φόρων ή επιδότηση της εργασίας μειωμένου ωραρίου σε όλους τους τομείς), οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Μπορούν επίσης να χορηγούν αποζημίωση σε επιχειρήσεις για ζημίες τις οποίες υπέστησαν και οι οποίες προκλήθηκαν άμεσα από την έξαρση του κορονοϊού.

Όλα αυτά ισχύουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, η Επιτροπή μπορεί να επαναξιολογήσει την ημερομηνία αυτήν.

Τα παραπάνω μαζί με τα νέα χρηματοδοτικά σχήματα θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κεφαλαιακής στήριξης κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν για κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα την ραχοκοκκαλιά των οικονομιών τους.

Διαβάστε επίσης:

Στη μάχη των πράσινων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες

Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς – Από 25 Αυγούστου χτυπάει το ηλεκτρονικό σφυρί

Τράπεζα Πειραιώς: Πρόσθετη χορηγία €1,5 εκατ. και δράσεις για τη βιώσιμη αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιέςΣχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

Alpha Bank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο

admin

Attica Bank: Με reverse split η ΑΜΚ

admin

BofA: Overweight για τα ομόλογα Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς

admin

Δύσκολοι καιροί για τους κεντρικούς τραπεζίτες…    

admin

ΤτΕ: Στα €13.078 εκατ. το έλλειμα της κεντρικής διοίκησης στο 7μηνο του 2021

admin

Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς από 25 Αυγούστου

admin

Τράπεζες: Ετοιμάζουν νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων – Εισοδήματα και περιουσία τα κριτήρια

admin

Alpha Bank: Σε ισχυρή ανοδική φάση επιχειρηματικές προσδοκίες και οικονομική δραστηριότητα

admin

Τράπεζες: Αναστέλλουν για 6 μήνες πληρωμές δανείων – Αναλυτικά οι ενέργειες στήριξης των πληγέντων

admin

ΤτΕ: Χωρίς μεταβολή τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin