Image default
ALPHA BANK

H Alpha Bank αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους της

Περισσότερες εκταμιεύσεις δανείων και υψηλότερη κερδοφορία αναμένει η Alpha Bank για το 2021 και τα επόμενα έτη, αναβαθμίζοντας τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου, βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2021.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε διεθνείς αναλυτές και επενδυτές, τα εμπροσθοβαρή κόστη των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι διεθνείς συνεργασίες σε τραπεζοασφάλειες και συστήματα πληρωμών, αρχίζουν ήδη να αποτυπώνονται στα μεγέθη αλλά και στο μομέντουμ της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των θυγατρικών στο εξωτερικό προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντας έμφαση στην εκκαθάριση της Alpha Bank Κύπρου από τα κόκκινα δάνεια. Ταυτόχρονα, πυλώνας κερδοφορίας και ανάπτυξης υπήρξε ο τομέας του Asset Management, όπου τα αμοιβαία αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ., επιτυγχάνοντας έτσι σχεδόν το ένα τέταρτο του στόχου αύξησης που είχε τεθεί από την Alpha Bank για την περίοδο μέχρι το 2024.

Προς τα πάνω αναθεωρούνται και τα στοιχεία που αφορούν στα αποτελέσματα. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανήλθαν σε 0,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, με την κερδοφορία να ανέρχεται στο 6,1%, έναντι στόχου 5% για το έτος. Όπως εξήγησε ο κ. Ψάλτης, στα αποτελέσματα εξαμήνου 2021, περιλαμβάνεται και η, αναμενόμενη, ζημία ύψους 2 δισ., εξαιτίας της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Galaxy, μέσω τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αξίας 10,8 δισ.

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται και ο σχεδιασμός για την αύξηση των επιχειρηματικών δανείων. Οι πρόσφατες συμφωνίες με ΔΕΗ και Blackstone επιβεβαιώνουν πως ο στόχος για το έτος θα ξεπεραστεί, επανέλαβε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας τον αναπτυξιακό άξονα των πλάνων της Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαίων έκλεισε το τρίμηνο στο 17,4%, πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, “επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά – μετά και το αποτέλεσμα στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ – την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha Bank’, δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, σταθερά πάνω από τους στόχους κινείται και το πλάνο της Τράπεζας αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς παίκτες σε καίριους οικονομικούς τομείς. Η συμφωνία με την Nexi αναμένεται να προσθέσει άλλες 60 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Alpha Bank, πέραν των 140 μονάδων βάσης από το πρόγραμμα Tomorrow, αντισταθμίζοντας τον αναμενόμενο αντίκτυπο των 100 μ.β. λόγω των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά προβληματικών δανείων, ειδικά για το χαρτοφυλάκιο Sky στην Κύπρο, επιταχύνει την επίτευξη του στόχου για μείωση των σχετικών δεικτών. Η Alpha Bank αναμένει την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής εντός του έτους, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 13%, βελτιωμένο ήδη κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τις ανακοινώσεις του Μαΐου. Η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων κινείται καλύτερα από τα προβλεπόμενα, όπως και το μέγεθος των προβλέψεων, αν και η διοίκηση της Alpha Bank προς το παρόν δεν έχει αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις συντηρητικές εκτιμήσεις της για το έτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, υπογράμμισε, επίσης, τα εξής σημεία κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου σε ξένους αναλυτές:

– Τον Μάιο η Alpha Bank προχώρησε στην πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το 2008 με στόχο την άντληση 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή δυναμική που θα προκύψει από την επερχόμενη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

– Μετά την ολοκλήρωση τον Ιούνιο της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (Project Galaxy), προχωρούν οι κινήσεις για περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ, δρομολογώντας πολλαπλές συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ταχύτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με στόχο τη διαμόρφωση του Δείκτη ΜΕΑ Ομίλου σε 7% το 2022.

– Στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2021, η Alpha Bank  πέτυχε τον υψηλότερο τελικό Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας  με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων, ο οποίος διαμορφώνεται σε 8,3% υπό το δυσμενές σενάριο και αυξάνεται σημαντικά σε 10,2%, λαμβανομένης υπόψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

– Η στρατηγική για τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς εταίρους, ώστε να παροσφερθούν ισχυρές προτάσεις αξίας στους πελάτες, υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Σε συνέχεια της έναρξης της συνεργασίας με την Generali στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance), το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στον τομέα των πληρωμών, με σύναψη μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Nexi, κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα των τεχνολογιών πληρωμών (paytech). Επιπρόσθετα, στον τομέα των ακινήτων δρομολογείται η διαδικασία για την ανεύρεση του κατάλληλου εταίρου ώστε να μεγιστοποιήσουμε επίσης τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας στον κλάδο.

– Η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο σε  0,4 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα προγραμματίζει τη χρηματοδότηση σημαντικού αριθμού επενδύσεων, που θα υπερβούν τους στόχους για το 2021.

– Οι νέες καταθέσεις ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα Υπό Διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ.

Ο κ. Ψάλτης συμπλήρωσε ότι η “η ισχυρή ανάκαμψη των μεγεθών του τουρισμού και η έγκαιρη εισροή των πρώτων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μας ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης. Η  Alpha Bank βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων της και η Διοίκηση έχει επικεντρώσει πλήρως την προσοχή και τον ενθουσιασμό της στο να αδράξει όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή τη  νέα φάση επέκτασης”.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Alpha Bank: Σχεδόν 600 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

Έρχεται deal της Alpha Bank για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ

admin

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη κλείνει αύριο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

Β. Ψάλτης: Ένα βήμα μπροστά η Alpha Bank στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

admin

Alpha Bank:Επιστροφή των Πληθωριστικών Πιέσεων-Συγκυριακοί και Δομικοί Παράγοντες

admin

Moody’s: Θετικό outlook για Alpha Bank Romania

admin

Alpha Bank: Πόσο συγκυριακή είναι η άνοδος του πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Εθελουσία και μείωση των NPEs μειώνουν τα κόστη

admin

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Υπερκάλυψη σε μια μόλις ώρα για το ομόλογο

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin