Image default
ALPHA BANK

Οι εκπλήξεις της Alpha Bank έρχονται από την Κύπρο

Ταχύτερα του αναμενομένου «τρέχει» η υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης ( project Tomorrow) του ομίλου Alpha καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πώλησης «κόκκινων» κυπριακών δανείων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ (project Sky), μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις για γρηγορότερη αποκλιμάκωση του εξόδου προβλέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει γίνει δέκτης ισχυρού ενδιαφέροντος, για τα κυπριακά NPEs, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει στεγαστικά (53%), μεγάλα εταιρικά (35%), δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (7%) καθώς και καταναλωτικά.

Η αρχική κατεύθυνση, που είχε δοθεί στους επενδυτές, ήταν ότι η συναλλαγή επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός του Α΄ εξαμήνου του 2022. Υπό το πρίσμα του έντονου ενδιαφέροντος, στελέχη του ομίλου αναμένουν την ολοκλήρωσή της εντός του τρέχοντος έτους. Αν η εκτίμησή τους επιβεβαιωθεί, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( NPE ratio) θα υποχωρήσει, στο τέλος της φετινής χρονιάς, σε 13%, 500 μονάδες βάσης χαμηλότερα, σε σχέση με το στόχο, που είχε επικοινωνήσει η διοίκηση, τον περασμένο Μάιο.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεργασία για την τιτλοποίηση Cosmos, η οποία περιλαμβάνει εγχώρια «κόκκινα» δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το 50% των δανείων του χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά, το 21% καταναλωτικά, το 11% λιανικής και το υπόλοιπο 18% επιχειρηματικά.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύσταση του οχήματος ειδικού σκοπού ( SPV) στο οποίο θα μεταφερθούν τα προς τιτλοποίηση δάνεια.

Ενδεικτική της αισιοδοξίας, που υπάρχει εντός της Alpha, για την ταχύτερη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, είναι η αποστροφή της δήλωσης του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Βασίλη Ψάλτη. Ο CEO της Alpha, στη δήλωση που συνοδεύει τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, αναφέρει «έχουμε, ήδη, σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, όσον αφορά το σχέδιό μας για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δρομολογώντας πολλαπλές συναλλαγές, που υπερβαίνουν το ποσό των 8 δισ. ευρώ».

Στο τέλος Ιουνίου το NPE ratio στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 23,8%, μετά την αποαναγνώριση των δανείων της τιτλοποίησης Galaxy, μειωμένο κατά 44%, σε σχέση με την αρχή του έτους. Σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 26,1%. Μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας είναι το NPE ratio να υποχωρήσει στο 7% στο τέλος του 2022.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητα από την αρχή του έτους καθώς η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και οι αποπληρωμές αντιστάθμισαν τις εισροές. Ο δείκτης κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 54%, ενώ στην Ελλάδα σε 49%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση (Non Performing Loans- NPLs) στην Ελλάδα ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ, με το δείκτη καθυστερήσεων να μειώνεται σε 14,1% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου και σε 16,7% σε επίπεδο ομίλου. Σε επίπεδο ομίλου τα υπόλοιπα των δανείων σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 7,3 δισ. ευρώ, με δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων 84%.

Κατά το β΄ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης, για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων, ανήλθαν σε 124,6 εκατ. ευρώ, έναντι 390,6 εκατ. ευρώ, το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο ( σ.σ. τα 317 εκατ. αφορούσαν σε επικείμενες πωλήσεις/τιτλοποιήσεις και ειδικότερα στο προς πώληση κυπριακό χαρτοφυλάκιο). Ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των NPEs, κατά το β’ τρίμηνο, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) ανήλθε σε 1,3%, ως ποσοστό των χορηγήσεων, μετά από προβλέψεις, έναντι 4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Από τις προβλέψεις του β’ τριμήνου 34 εκατ. ευρώ σχετίζονται με αναμενόμενες συναλλαγές τιτλοποίησης και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Αν δεν ληφθούν υπ όψιν οι παραπάνω ζημιές, το κόστος πιστωτικού κινδύνου, ως ποσοστό των χορηγήσεων, μετά από προβλέψεις, διαμορφώνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, σε 0,9% για το β’ τρίμηνο 2021, θέτοντας τις βάσεις για την εξομάλυνση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, μετά από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων/πωλήσεων.

- Οι εκπλήξεις της Alpha Bank έρχονται από την Κύπρο appeared first on My CMS.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Alpha Bank: Σχεδόν 600 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

Έρχεται deal της Alpha Bank για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ

admin

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη κλείνει αύριο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

admin

Β. Ψάλτης: Ένα βήμα μπροστά η Alpha Bank στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

admin

Alpha Bank:Επιστροφή των Πληθωριστικών Πιέσεων-Συγκυριακοί και Δομικοί Παράγοντες

admin

Moody’s: Θετικό outlook για Alpha Bank Romania

admin

Alpha Bank: Πόσο συγκυριακή είναι η άνοδος του πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Εθελουσία και μείωση των NPEs μειώνουν τα κόστη

admin

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Υπερκάλυψη σε μια μόλις ώρα για το ομόλογο

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin