Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Μελτέμια ανόδου

Ο Αύγουστος ολοκληρώνεται με την επιστροφή των αγοραστών στο ταμπλό σε συνεδριάσεις όπου η παρουσία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν εμφατική ως προς τις ημερήσιες αποδόσεις.

Παρά τα μικρά μεν, ανοδικά δε, ημερήσια βήματα του Γενικού Δείκτη το ταμπλό δείχνει να αφυπνίζεται και να αποκτά νέους πρωταγωνιστές συντηρώντας το ενδιαφέρον. Ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΕΠ β’ τριμήνου, αξιολογήσεις και Γερμανικές εκλογές) που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.

Από οικονομικής άποψης η δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει την οικονομία ανοικτή στο σύνολο της τους επόμενους μήνες επιδιώκοντας παράλληλα την πρόληψη των κρουσμάτων με μέτρα για τους ανεμβολίαστους είχε θετική υποδοχή στην αγορά και ειδικά στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της οικονομίας.

Επιπλέον οι αύξηση των φετινών τουριστικών αφίξεων πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις έχει αναπτερώσει το ηθικό κλάδων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό και ενδέχεται να οδηγήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για το σύνολο του έτους.

Η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και η έναρξη μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρηματικών πλάνων φαίνεται να παίρνει σειρά στην χρηματιστηριακή ατζέντα με πιο άμεση το καζίνο του Ελληνικού μέσα στο Σεπτέμβριο. Με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις απάντησαν οι αγοραστές στο sell off της 19ης Αυγούστου επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τα φετινά υψηλά του.

Η διαγραμματική εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς οι ταλαντωτές έχουν αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είτε έχουν αναιρέσει (MACD) σήματα πωλήσεων μετά την διάσπαση και διαφυγή πάνω από τις 900 μονάδες είτε επιβεβαίωσαν (ΚΜΟ 30, 50 ημερών) το επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων.

Οι δυνάμεις της αγοράς ακόμα δεν έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη καθιστώντας ενδεχομένως το εγχείρημα των νέων υψηλών εύθραυστο στην παρούσα φάση. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν γυρίσει πλέον με τους αισιόδοξους αφού όλη η μεγάλη συσσώρευση από τις αρχές Απριλίου δείχνει να φθάνει πολύ κοντά στην εκτόνωση της.

Επίσης σε αυτή την νέα διαδρομή προς τα υψηλά έτους υπάρχουν εφεδρείες τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που μπορούν να δώσουν δύναμη στην Αγορά μετατοπίζοντας και διαχέοντας το ενδιαφέρον στους υστερήσαντες τίτλους των καλοκαιρινών μηνών (Jumbo, Τιτάνας, Εθνική Τράπεζα κλπ). Με τα αποτελέσματα των Eurobank, Φουρλή, Motor Oil και International Intercontinental την ερχόμενη Τρίτη συνεχίζεται η ροή των δημοσιεύσεων του εξαμήνου. Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η προαιρετική δημόσια πρόταση του ΟΛΘ. Η τελευταία όμως ημέρα του μήνα θα και έχει τις αλλαγές στάθμισης του MSCI στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών χωρίς νέες προσθήκες ή διαγραφές στον βασικό δείκτη. Την ερχόμενη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Επισημαίνεται ακόμα ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin