Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

FED:Οι 3 προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων και το τέλος του εύκολου χρήματος

wall-street:-Διορθωτικές-κινήσεις-ενόψει-fed

Οι αξιωματούχοι της Fed μιλούν ολο και περισσότερο για το πώς να ορίσουν μια ασαφή έννοια – την μέγιστη απασχόληση – που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη τους για το πόσο περισσότερο θα διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

Οι ευνοϊκές συνθήκες πρόσληψης, όπως φαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ ανοίγματος θέσεων εργασίας και εγκατάλειψης θέσεων εργασίας, υποδηλώνουν ότι «οι αναζητούντες εργασία πρέπει να βοηθήσουν την οικονομία να καλύψει το σημαντικό υπολειπόμενο έδαφος για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σε ομιλία του την Παρασκευή στο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής.

Η αξιολόγηση της μέγιστης απασχόλησης, που συχνά περιγράφεται ως ποσοστό ανεργίας που συνάδει με τον σταθερό πληθωρισμό, θα είναι ένα λεπτό έργο για τη Fed επειδή οι αξιωματούχοι κατέληξαν, εκ των υστέρων, ότι την υπερεκτίμησαν κατά την προηγούμενη επέκταση και πιθανώς αύξησαν τα επιτόκια πολύ σύντομα.

Οι συζητήσεις τους είναι πιο δύσκολες τώρα λόγω του τρόπου με τον οποίο η πανδημία Covid-19 ανέβαλε την κανονική οικονομική δραστηριότητα-για παράδειγμα, καθιστώντας δυσκολότερο τον προσδιορισμό πόσων ανθρώπων που άφησαν το εργατικό δυναμικό πέρυσι θα επιστρέψουν.

«Έχετε ακόμα την ίδια πρόκληση με την περασμένη δεκαετία – στην πραγματικότητα, μια μεγαλύτερη πρόκληση – να καθορίσετε πώς μοιάζει η μέγιστη απασχόληση λόγω της τεράστιας διαταραχής στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Julia Coronado, οικονομολόγος που συμμετείχε στις εικονικές παρουσιάσεις της Παρασκευής, όπου η δυναμική της αγοράς εργασίας ήταν το επίκεντρο.

Αξιωματούχοι της Fed, επενδυτές και άλλοι θα αναλύσουν στενά μια έκθεση του Υπουργείου Εργασίας που θα δημοσιευτεί αυτήν την εβδομάδα για λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του εργατικού δυναμικού, την ανεργία και τις προσλήψεις τον Αύγουστο, όταν η ταχέως εξαπλωθείσα παραλλαγή Delta του ιού Covid-19 έριξε νέα αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές.

Για δεκαετίες, οι αξιωματούχοι της Fed καθοδηγούνταν από ένα μοντέλο που έλεγε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί καθώς η ανεργία μειώνεται κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο και καθώς τα ποσοστά ανεργίας πλησιάζουν αυτές τις εκτιμήσεις, αυξάνουν τα επιτόκια για να προλάβουν τον πληθωρισμό.

Στο συνέδριο της Fed πριν από ένα χρόνο, ο κ. Πάουελ αποκάλυψε μια νέα στρατηγική που αποσκοπεί στην προστασία από την επανάληψη του προηγούμενου λάθους της Fed, καλώντας την κεντρική τράπεζα να επιτρέψει την ανεργία να μειωθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα, εφόσον οι τιμές δεν αυξηθούν πολύ.

Για να ενισχύσει τη νέα της προσέγγιση πέρυσι, η Fed παρουσίασε τρεις προϋποθέσεις  που θα πρέπει να ικανοποιηθούν πριν από την αύξηση των επιτοκίων. 

Πρώτον, ο πληθωρισμός θα πρέπει να αυξηθεί στο 2%. Δεύτερον, θα πρέπει να αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μέτρια πάνω από το 2%. Τρίτον, η αγορά εργασίας θα πρέπει να προσεγγίσει συνθήκες συμβατές με τη μέγιστη απασχόληση.

Οι τιμές αυξήθηκαν αυτό το καλοκαίρι λόγω διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού, και ελλείψεων και ανάκαμψης των ταξιδιών, ικανοποιώντας εύκολα την πρώτη προϋπόθεση της Fed και οι αξιωματούχοι είναι ολοένα και πιο σίγουροι ότι θα επιτύχουν τη δεύτερη.

Οι περισσότεροι από αυτούς περίμεναν ότι θα χρειαστούν χρόνια παρά μήνες για να ικανοποιηθούν τα δύο τεστ πληθωρισμού και δεν περίμεναν να συζητήσουν πώς μοιάζει η μέγιστη απασχόληση τόσο σύντομα

Ο κ. Πάουελ είπε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για τον προσδιορισμό του τι συνιστά μέγιστη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών ανεργίας μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και ποσοστών συμμετοχής του εργατικού δυναμικού.

“Είμαστε σαφώς σε μια πορεία προς μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας με υψηλή συμμετοχή, χαμηλή ανεργία, υψηλή απασχόληση, μισθούς που αυξάνονται σε όλο το φάσμα”, δήλωσε ο κ. Πάουελ τον περασμένο μήνα.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Fed, Richard Clarida, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν στη μέγιστη απασχόληση μέχρι το επόμενο έτος. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, πρώην πρόεδρος της Fed, έχει παρόμοια πρόβλεψη.

Ο κ. Κλαρίντα είπε σε δημόσιες παρατηρήσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι περίμενε ότι η προσφορά εργασίας θα αυξηθεί φέτος καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, τα επιδόματα ανεργίας λήγουν και οι ανησυχίες για τον ιό υποχωρούν. Αλλά είδε επίσης κινδύνους ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιστρέψουν, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τους εργοδότες να αυξήσουν τις τιμές καθώς αυξάνουν τους μισθούς και η Fed να εξετάσει έναν νωρίτερο ή ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

«Εμείς και οι συνάδελφοί μου θα πρέπει να το μελετήσουμε πολύ προσεκτικά, αν αυτό γίνει», είπε.

Τον Ιανουάριο του 2020, πριν η πανδημία χτυπήσει την οικονομία, ο πληθωρισμός κυλούσε ελαφρώς κάτω από τον στόχο της Fed, παρόλο που το ποσοστό ανεργίας είχε πέσει στο χαμηλό του μισού αιώνα του 3,5%, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων για τη μέγιστη απασχόληση. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,4%, από 5,9% τον Ιούνιο.

Ο κ. Πάουελ είπε νωρίτερα φέτος ότι η οικονομία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει στα ποσοστά ανεργίας που επικρατούσαν πριν από την κρίση, αλλά απέφυγε πρόσφατα να προτείνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να επιστρέψουν στα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό που είχε επιτύχει πριν από την κρίση,

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στις συνθήκες της αγοράς εργασίας πριν από την πανδημία. Ο Πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «έχασαν κάπου μεταξύ 4 ή 4,5 εκατομμυρίων εργαζομένων» λόγω αποχώρησης ή αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας. “Αυτό έχει σφίξει το εργατικό δυναμικό πιο γρήγορα από ό, τι υποδηλώνουν οι αριθμοί “, είπε.

Ο κ. Kaplan πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές, καθώς οι μεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις, ιδίως, υποφερουν παράλληλα με την αύξηση των μισθών. Οι εργοδότες “ανησυχούν για δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων με τους επικρατέστερους μισθούς” δεν πρόκειται να είναι κάτι βραχυπρόθεσμο. Δεν πρόκειται να λυθεί το φθινόπωρο », είπε.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βρήκαν την πρόσληψη τόσο δύσκολη που στράφηκαν στον αυτοματισμό και την εξωτερική ανάθεση ως επιλογές για να μειώσουν οριστικά την εξάρτησή τους από την αμερικανική εργασία.

Η Forever Floral Inc., η οποία πωλεί συνθετικά λουλούδια, αποφάσισε να προσλάβει περίπου 10 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, αντί για τον προηγούμενο στόχο των 100, μετά από έλλειψη προσωπικού τον Μάιο που κόστισε στην εταιρεία τις πωλήσεις της Ημέρας της Μητέρας,. «Θεωρήσαμε ότι ήταν ασφαλέστερο να δημιουργήσουμε αυτήν την ικανότητα στο εξωτερικό σε αντίθεση με τις ΗΠΑ», είπε.

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι χωρίς άλλους κινδύνους. Ο κ. Bhogal είπε ότι η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας επλήγη πολύ από το ξέσπασμα του Covid-19 στην Ινδία αυτήν την άνοιξη.

Μια ξεχωριστή ομάδα αξιωματούχων της Fed λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι η πανδημία θα αλλάξει ριζικά την αγορά εργασίας. Οι τρέχουσες συζητήσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που ακολούθησαν την ύφεση 2007-09, στις οποίες πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοι είχαν χάσει τις δεξιότητές τους και δεν ήταν πιθανό να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό, δήλωσε η πρόεδρος του Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly σε μια συνέντευξη νωρίτερα αυτόν τον μήνα,

Αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι η πτώση της ανεργίας θα προκαλέσει υπερβολική αύξηση του πληθωρισμού και είπαν ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να αποφευχθεί αυτό. Αντίθετα, καθώς η αγορά εργασίας σφίχτηκε, πολλοί άνθρωποι επανήλθαν στο εργατικό δυναμικό και ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το 2%.

Υπήρχαν «πολλές θεωρίες για το γιατί … είχαμε φτάσει στην πλήρη απασχόληση, αν και γνωρίζουμε τώρα, εκ των υστέρων, ότι αυτό ήταν εντελώς ψευδές», είπε η κ. Daly σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Η εμπειρία της προηγούμενης επέκτασης υποδηλώνει ότι η «αγορά εργασίας είναι πολύ πιο ελαστική», είπε η κ. Daly. Όταν η ζήτηση για εργατικό δυναμικό θερμαίνεται, «διαπιστώνουμε ότι η πλήρης απασχόληση είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε αν κοιτάξουμε απλώς εκεί έξω και πούμε:« Ποιος εργάζεται σήμερα; »

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό-το μερίδιο των ενηλίκων που κατέχουν ή αναζητούν εργασία-μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της επέκτασης της περασμένης δεκαετίας καθώς τα αποθαρρυμένα άτομα και οι γηράσκοντες Αμερικανοί σταμάτησαν την αναζήτηση εργασίας. Αυτό αντιστράφηκε γύρω στο 2016.

Για τους εργαζόμενους μεταξύ 25 και 54 ετών, το ποσοστό συμμετοχής έχει ανακάμψει εν μέρει από μια μεγάλη πτώση πέρυσι. Ηταν στο 81,8% τον περασμένο μήνα, από 79,8% τον Απρίλιο του 2020, αλλά κάτω από το προ πανδημικό επίπεδο του 83% τον Ιανουάριο του 2020.

Σχετικα αρθρα

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

admin