Image default
Πρώτο Θέμα

Τί ξέρουμε για το νέο, πιο μεταλλαγμένο στέλεχος C.1.2. του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική

Της Jemima McEvoy

Την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει πολύς ντόρος σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταλλαγμένο από οποιοδήποτε άλλο έχει χαρακτηρίσει ως “ανησυχητική ή ειδικού ενδιαφέροντος μετάλλαξη” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κι αυτό παρότι ακόμη αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα και δεν έχει διερευνηθεί επισταμένως πώς οι μεταλλάξεις του επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού.

Η εξέλιξη αυτού του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, που ονομάζεται C.1.2., αναλύεται λεπτομερώς σε μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Αύγουστο από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων της Νότιας Αφρικής και το ίδρυμα ερευνών KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

Προερχόμενο από το στέλεχος C.1. -ένα από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη Νότια Αφρική στα μέσα Μαΐου του προηγούμενου έτους-, το στέλεχος C.1.2. εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκαουτένγκ της χώρας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, η οποία προς το παρόν περιμένει να αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Οι συγγραφείς της μελέτης, πάντως, επισημαίνουν ότι τους ανησυχεί το συγκεκριμένο στέλεχος εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία έχει μεταλλαχθεί: περιλαμβάνει από 44 έως και 59 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, γεγονός που το καθιστά το πιο μεταλλαγμένο από οποιοδήποτε άλλο έχει κατατάξει ο ΠΟΥ είτε στην κατηγορία των “ανησυχητικών μεταλλάξεων” είτε σε αυτήν των “μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος”.

Περιλαμβάνει δε πολλές μεταλλάξεις που έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντιστώματα που εμφανίζουν άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, παρότι αυτές οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς και οι επιπτώσεις τους στην συμπεριφορά του ιού δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές.

Ο Richard Lessells, ειδικός επί των λοιμωδών νοσημάτων και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε στο πρακτορείο - ότι το στέλεχος C.1.2. ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής σε σύγκριση με το υπερ-κυρίαρχο πλέον στέλεχος Δέλτα, με βάση το μοτίβο των μεταλλάξεών του, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ιδιότητές του τελούν ακόμη υπό διερεύνηση.

Παρότι όμως η μεταδοτικότητά του και η αντίδρασή του στα εμβόλια παραμένουν ακόμη άγνωστες, ο Lessels επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει προς το παρόν να ανησυχήσει υπέρ του δέοντος για το στέλεχος C.1.2., καθώς ήταν αναμενόμενο να προκύψουν στελέχη με περισσότερες μεταλλάξεις όσο συνεχίζεται η πανδημία. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι το στέλεχος C.1.2. προς ώρας αντιστοιχεί σε πολύ μικρό -αν και συνεχώς αυξανόμενο- ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα, αντιστοιχούσε μόλις στο 1% των δειγμάτων ενδιαφέροντος τον Ιούλιο και στο 3% τον Ιούλιο, έναντι 67% και 89% αντίστοιχα που ήταν τα ποσοστά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Ο δε Tulio de Oliveira, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform, δήλωσε ότι το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου 100 διαδοχικά δείγματα, αριθμός που “είναι πολύ μικρός”, όπως τόνισε μιλώντας σε συνέδριο την Δευτέρα.  “Αποτελεί επί του παρόντος πολύ μικρό ποσοστό, αλλά και πάλι το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Έχει όλες τις υπογραφές ανοσολογικής διαφυγής”, πρόσθεσε.

Ο φόβος των μεταλλάξεων

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν πυροδοτήσει νέα κύματα κρουσμάτων κατά την διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τεράστια αύξηση των νέων λοιμώξεων, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω του πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη μόλυνσης, αν και εξακολουθεί να αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό τη σοβαρή νόσηση.

Το δε μεταλλαγμένο στέλεχος Λάμδα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού αλλά τώρα εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική, είναι ένα ακόμη από τα στελέχη που εγείρουν ανησυχίες, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις του μπορούν να ανθίστανται στα εξουδετερωτικά αντισώματα που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το στέλεχος Λάμδα είναι πιο επικίνδυνο από το Δέλτα.

Συνολικά, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει τέσσερα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία κατατάσσει στην κατηγορία των “ανησυχητικών μεταλλάξεων” και άλλα τέσσερα τα οποία κατατάσσει στην κατηγορία των “μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος” (ως ειδικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζονται οι μεταλλάξεις που επιβεβαιωμένα είναι πιο σοβαρές ή πιο μεταδοτικές). Επί του παρόντος, το στέλεχος C.1.2. δεν κατατάσσεται σε καμία από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες.

Ωστόσο, ένα άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι προήλθε επίσης από τη Νότια Αφρική έχει χαρακτηριστεί ως “ανησυχητική μετάλλαξη”. Πρόκειται για το στέλεχος Βήτα, το οποίο έχει προκαλέσει την ανησυχία επιστημόνων και αξιωματούχων του τομέα υγείας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής του στη Νότια Αφρική αλλά και του γεγονότος ότι ορισμένα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα λιτότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin