Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Η ΕΚΤ “φρενάρει” το εύκολο χρήμα και τα χρηματιστήρια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα μειώσει ελαφρώς το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού στην ευρωζώνη,παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως και τα σημάδια επιβράδυνσης στην Κίνα και τις ΗΠΑ που προκάλεσαν την προσοχή της Federal Reserve.

Ενώ η κίνηση της ΕΚΤ δεν είναι ακόμη ένα σχέδιο για να τερματίσει τις πολιτικές της σχετικά με τα εύκολα χρήματα, σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της τράπεζας στην ικανότητα της οικονομίας της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 λόγω της παραλλαγής Delta, με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να παραμένει υψηλή.

Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, κινούνται προς τη σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων παροχής κινήτρων έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και παρατηρείται ανάκαμψη της ανάπτυξης. Ωστόσο, η επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο είναι πιθανό να χαλάσει την υπόθεση ώστε η Fed να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Σε δήλωσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ισοδύναμο με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με «μέτρια χαμηλότερο ρυθμό» στο μέλλον από ό, τι τους τελευταίους έξι μήνες. Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει τον Μάρτιο να πραγματοποιήσει αγορές με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό» εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η απόφαση δεν αντιπροσωπεύει μια κίνηση σταδιακής κατάργησης των αγορών ομολόγων της, αλλά απλώς μια επαναπροσαρμογή στη βελτίωση των οικονομικών εξελίξεων και ότι η τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στις πολιτικές για τα εύκολα χρήματα. Πολλοί αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να αποκαλύψει σχέδια για τον τερματισμό των αγορών έκτακτων ομολόγων τον Δεκέμβριο, υστερώντας από μια παρόμοια αναμενόμενη κίνηση της Fed τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ κινδυνεύει να ταράξει τους επενδυτές και να αυξήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιες οικονομίες επέστρεψαν στο προ πανδημικό μέγεθος, η ευρωζώνη ήταν ακόμα περίπου 3% πίσω από το επίπεδο προ κρίσης μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Oxford Economics.

Η στροφή προς μια χαμηλότερη ταχύτητα αγορών είναι «η αρχή μιας de facto μείωσης, αν και δεν είναι η πρόθεση και δεν θα ονομαστεί έτσι», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, σύμβουλος με έδρα το Λονδίνο και πρώην οικονομολόγος στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αγοράσει περίπου 60 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους της ευρωζώνης το μήνα έως το τέλος του έτους, από περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα προς το παρόν – ακόμα αρκετά για να απορροφήσει την αναμενόμενη έκδοση ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για το υπόλοιπο του χρόνου.

Η οικονομία του νομισματικού μπλοκ αναπτύχθηκε έντονα το δεύτερο τρίμηνο του 2021, λόγω των δαπανών των νοικοκυριών και οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω κέρδη καθώς τα νοικοκυριά ξοδεύουν τα μεγάλα αποθέματα αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

XA

Οι αγορές σήμερα κινούνται με πτωτικές διαθέσεις προσεγγίζοντας κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων, με την ανησυχία των βραχυπρόθεσμων παικτών να είναι διάχυτη. 

Με θετικό πως η αγορά και πάλι κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες προς το κλείσιμο της ημέρας (είχε βρεθεί και -1,40%), η αγορά είχε σήμερα την 7η πτωτική τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις, με κλείσιμο σήμερα οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων και την εικόνα τηςνα συνεχίζει να προβληματίζει

 Ειδικότερα, ο ΓΔ έκλεισε στις 899,22 μονάδες, με πτώση 0,60%, οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων. Tο μεγάλο ζητούμενο θα είναι η επιστροφή υψηλότερα των 910 – 900 μονάδων ή στη χειρότερη να κρατηθεί η επαφή με αυτά τα επίπεδα. Διαφορετικά πάμε για τις στηρίξεις στα επίπεδα των 880 – 870 μον. στηρίξεις οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν, αφού τότε τα πράγματα θα περιπλέκονταν περισσότερο.

Ο DAX 30 επεξέτεινε τις χθεσινές του απώλειες, υπενθυμίζοντας ότι η απομάκρυνση από τις 15.700 καθιστά επικίνδυνα βαρύ το κλίμα.

Ο δείκτης κοιτάει τις 15.285, με κοντινή στήριξη τις 15.450, ενώ πλέον οι 15.720 έχουν γίνει σοβαρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Ο Eurostoxx 50 αντίστοιχα απώλεσε τη σημαντική στήριξη των 4.190 μονάδων, με κίνδυνο να βρεθεί στις 4.105, με σημερινή βραχυπρόθεσμη στήριξη τις 4.135.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο FTSE 100 πιέστηκε πολύ κάτω από τις 7.110 μονάδες, προσεγγίζοντας άμεσα τον στόχο των 7.000 μονάδων, που συνιστούν και σοβαρότατη στήριξη. Οι 7.075 είναι η πρώτη αντίσταση.

Στις ΗΠΑ, τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) των βασικών δεικτών καταγράφουν μέτριες απώλειες στις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ΣΜΕ του S&P 500 έχασε και τις 4.500 μονάδες, υπενθυμίζοντας ότι όσο βρισκόμαστε κάτω από 4.510, κοιτάμε τις 4.450. Η αντίσταση οριοθετείται στις 4.520.

Ακόμα πιο επιθετικός είναι ο Dow30, καθώς δεν κατάφερε καν να προσεγγίσει τις 35.220, που συνιστούν την πρώτη περιοχή αντίστασης. Έτσι, μην έχοντας «αναπνεύσει» καν, χάνει και το ψυχολογικό όριο των 35.000 με επόμενη στάση στην πτώση τις 34.620.

Ο τεχνολογικός Nasdaq 100 παραμένει πιο αμυντικός από όλους τους βασικούς δείκτες, έχοντας πολύ διαφορετική εικόνα. Αφενός δεν έχει χάσει καν την ανοδικότητά του, αφετέρου τίμησε πανηγυρικά τη στήριξη στις 15.570, επιβεβαιώνοντας και τη σημασία του επιπέδου αυτού.

Σχετικα αρθρα

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

admin