Image default
Πολιτική

Ερντογάν: Χάθηκαν ιστορικές ευκαιρίες συμφιλίωσης λόγω της αδιάλλακτης Ελλάδας

Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε συμπόσιο με θέμα «η Θάλασσα των νήσων και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα υπερασπίστηκε τα δικαιώματά της που απορρέουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, ανοίγοντας πάντα χώρο στη διπλωματία. Κατηγορώντας την Ελλάδα για αύξηση των εντάσεων, προειδοποίησε την Αθήνα να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες», διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα, στη βάση της δικαιοσύνης, της ευθιδικίας και της συνεργασίας, βάσει του δικαίου γειτονίας». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι στόχος του είναι να κληροδοτήσει ένα «πιο σταθερό, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας αντί για μια κουβάρι προβλημάτων».

«Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη δεν πήραν μαθήματα» για το μεταναστευτικό»

Μέσω του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα για το μεταναστευτικό. «Αυτή η όμορφη θάλασσα, για την οποία γράφονται ποιήματα και τραγουδιούνται τραγούδια, θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνεργασίας και ειρήνης, δυστυχώς έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια για τις ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνονται εκεί. Χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο και τις σφαγές στη Συρία που κράτησαν περίπου 11 χρόνια έχασαν τη ζωή τους το Αιγαίο Πέλαγος», επισήμανε.

Ειδική αναφορά έκανε στο μωρό Αϊλάν, το σώμα του οποίου «ξεβράστηκε στην παραλία πριν από 6 χρόνια και έχει μείνει χαραγμένο στις αναμνήσεις μας ως ένδειξη ντροπής για το σύγχρονο κόσμο».

«Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν πήραν τα απαραίτητα μαθήματα από την τραγωδία αυτή. Κανένα βήμα δεν έγινε για να ζήσουν οι πρόσφυγες με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους. Η Τουρκία έμεινε μόνη στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα της, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία», ανέφερε.

«Η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλοπροαίρετες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της Τουρκίας, επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές.

«Αν και η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας», είπε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει φροντίσει να μην αποτελεί το μέρος που αυξάνει την ένταση μέχρι τώρα.

Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ενεργεί πάντα με ψυχραιμία απέναντι στις κινήσεις της γειτονικής Ελλάδας, ειδικά στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στο ζήτημα της παραβίασης του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και στις ανακοινώσεις NAVTEX και ότι έδιναν πάντα προτεραιότητα στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτρος Φιλιππίδης: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής του

Μίκης Θεοδωράκης: Στη γη της Κρήτης το «Παλικάρι»

Πάτρα: Εργαζόμενος στο Νοσοκομείο του Ρίου ο 50χρονος που μήνυσε γιατρούς γιατί τον διασωλήνωσαν!

Σχετικα αρθρα

Μαξίμου: Αναζητείται ο αντικαταστάτης του Μπρατάκου – «Μοιράζονται» οι αρμοδιότητες του Παπασταύρου

admin

Με εσωτερική αναδιάταξη η αντικατάσταση Παπασταύρου και Μπρατάκου

admin

Το Σαββατοκύριακο η πρώτη συνεδρίαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα

admin

Μαρινάκης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση εργαλειοποίησης πονεμένων ανθρώπων από αντιπολίτευση

admin

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το Κυπριακό

admin

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin