Image default
BLOOMBERG

Αλουμίνιο: Στα 3.000 δολάρια για πρώτη φορά σε 13 χρόνια

Η τιμή του  αλουμινίου σκαρφάλωσε στα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα προβλήματα στις προμήθειες είναι εδώ για να μείνουν, την ώρα που η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.

Το μέταλλο εξακολουθεί να κινείται ανοδικά τη Δευτέρα, μετά από τα κέρδη κατά 15% που κατέγραψε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η κινεζική παραγωγή περιορίζεται εν μέσω των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών και εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το πραξικόπημα στην χώρα παραγωγής βωξίτη, Νέα Γουινέα έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προσφορά του υλικού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου.

Τα μεταλλουργεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο κόστος με τις πιστώσεις άνθρακα και τις εισόδους ισχύος να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε η Goldman Sachs.

Κίνδυνος για τον εφοδιασμό

«Στην Κίνα και όλο και περισσότερο στην ΕΕ, ο κίνδυνος για τον εφοδιασμό αλουμινίου αυξάνεται», ανέφεραν αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Jeff Currie, σε σημείωμα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Ενώ η τράπεζα δεν βλέπει το πρόσφατο πραξικόπημα στη Γουινέα ως εξέλιξη με ουσιαστικό αντίκτυπο στον βωξίτη, οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς οι περιφερειακές εντάσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα, ανέφεραν.

 

Aluminum hits $3,000 amid supply snarl

Σύμφωνα με πολλούς συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής Harbor Aluminium στο Σικάγο, οι προμήθειες θα εξακολουθήσουν να απασχολούν τη βιομηχανία μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το μεγαλύτερο μέρος του 2022, ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να επιλυθούν τα ζητήματα. Το μέταλλο αυξήθηκε κατά περίπου δύο τρίτα το τελευταίο έτος.

Το αλουμίνιο ενισχύθηκε μέχρι και 2,6% και διαμορφώθηκε στα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Νωρίτερα διαπραγματεύονταν στα 2.992,50 δολάρια. Στην Κίνα σημείωσε άνοδο μέχρι και 5,4%, στα 23.790 γουάν, το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, κινούνται πτωτικά με τον ψευδάργυρο να υποχωρεί κατά 0,9% στο Λονδίνο.

Η μετοχή της Aluminium Corp. of China, του μεγαλύτερου μεταλλουργείου της χώρας, σημείωσε άνοδο έως και 12% στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα.

Οι κινεζικές μετοχές υλικών ενδέχεται να δουν περαιτέρω αναβάθμιση των αξιολογήσεων τους, καθώς περισσότερες κυβερνητικές κινήσεις για τον περιορισμό της παραγωγής χάλυβα με στόχο τη μείωση των εκπομπών, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές για το τσιμέντο, το χάλυβα και το αλουμίνιο, ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup, Jack Jack.

Διαβάστε ακόμα:

Αλουμίνιο: Goldman και Citi αυξάνουν τις προβλέψεις τους – Η αντίθετη άποψη και οι φόβοι για απότομη πτώση

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Γιατί όλοι μιλάνε για μία παγκόσμια έλλειψη ενέργειας;

admin

Πετρέλαιο: Εκτινάχθηκε στα 85 δολάρια για πρώτη φορά από το 2018

admin

Bitcoin: Κοντά στα 60.000 δολάρια εν αναμονή του πρώτου αμερικανικού ETF

admin

Η ενεργειακή κρίση εκτοξεύει τις τιμές των μετάλλων: Σε υψηλό 14 ετών ο ψευδάργυρος, 13 ετών το αλουμίνιο

admin

Ikea: Μέχρι τα μέσα του 2022 οι ελλείψεις λόγω της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα

admin

Οι τιμές ρεκόρ στα βασικά μέταλλα προκαλούν πονοκέφαλο στις βιομηχανίες

admin

Εκτίναξη των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα – Στα 114.500 δολάρια η Aston Martin

admin

LVMH (Louis Vuitton): Αύξηση εσόδων αλλά με πιο αργούς ρυθμούς – Πωλήσεις 44,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

admin

Οι κορυφαίες επιλογές της Citigroup: Από ψυχεδελικά φάρμακα μέχρι NFT

admin

GlaxoSmithKline: Ενδιαφέρον από private equity για μονάδα της φαρμακοβιομηχανίας αξίας 54 δισ. δολαρίων

admin

Ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Societe Generale: Μείωση 3.700 θέσεων εργασίας για τη γαλλική τράπεζα

admin