Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

Σημάδια υπερβολή στην Αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά εντοπίζουν πολλοί αναλυτές και φοβούνται για ευρεία  διόρθωση με ότι αυτό θα σημάνει τόσο για τις Ευρωπαϊκές όσο και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά 

Μετά από ένα ρεκόρ ταυρομαχίας για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ φέτος, πολλοί αναλυτές της Wall Street αρχίζουν να προειδοποιούν ότι οι επενδυτές ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη πορεία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Αναλυτές σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG και Bank of America Corp. αυτό το μήνα προειδοποιουν για τους τρέχοντες κινδύνους στην αμερικανική αγορά μετοχών. Με τον S&P 500 να έχει ήδη φτάσει τα 54 ρεκόρ μέχρι την Πέμπτη φέτος – τα περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από το 1995 – αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα σημαντικης διόρθωσης.

Πίσω από αυτήν την προσεκτική προοπτική, είπαν οι ερευνητές, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευφορικού επενδυτικού κλίματος, των εκτεταμένων αποτιμήσεων και της προσδοκίας ότι ο πληθωρισμός και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού θα επιβαρύνουν τα εταιρικά περιθώρια. Σε μια σημείωση της Τετάρτης, οι στρατηγικοί της BofA Securities είπαν ότι δεν ενθουσιάστηκαν, ρωτώντας: “Ποια καλά νέα έχουν απομείνει;” Πρόσθεσαν: «Η τιμή της αισιοδοξίας έχει ήδη τιμολογηθεί».

Στο σημείωμα, η ομάδα της Τράπεζας της Αμερικής με επικεφαλής τη Savita Subramanian, επικεφαλής των αμερικανικών μετοχών και ποσοτικής στρατηγικής, μετέφερε τον στόχο τιμών στο τέλος του έτους για την τιμή του S&P 500 σε 4250-μείωση 4,7% από το επίπεδο 4458,58 στο οποίο ο δείκτης αναφοράς ήταν την Παρασκευή. Για το 2022, η Bank of America έθεσε έναν στόχο τιμών 4600 μον.  για το τέλος του έτους.

Η προσεκτική προοπτική των αναλυτών για τις αμερικανικές μετοχές παρουσιάζει μια αντίθεση με το λεγόμενο TINA-ή “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”-σύνθημα που κυριάρχησε στις προοπτικές των επενδυτών για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους. Επειδή οι αποδόσεις σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα ήταν τόσο χαμηλές, πολλοί επενδυτές δικαιολόγησαν τη συνεχή ανοδική τους θέση σε μετοχές. Η προσαρμοστική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε μια συνεχή ώθηση για τις μετοχές και φέτος.

Στις σημειώσεις του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ορισμένοι στρατηγικοί δήλωσαν ότι εξετάζουν άλλα μέρη της αγοράς για μελλοντικά κέρδη. Σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα, οι στρατηγικοί της Morgan Stanley έγραψαν ότι υποβαθμίζουν την αξιολόγησή τους στις αμερικανικές μετοχές σε «υποβαθμισμένη», λέγοντας ότι προτιμούν τις μετοχές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και θεωρούν τα μετρητά όλο και πιο ελκυστικά για κατοχή.

«Αναμένουμε ένα κατανοητό επίπεδο εντυπωσιασμού καθώς μετακινούμε τα μετρητά», έγραψε η ομάδα της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Andrew Sheets στο σημείωμα, προσθέτοντας την προειδοποίηση ότι επιλεγμένες διεθνείς μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι ελκυστικά σε σχέση με τα μετρητά. Το σημείωμα συνεχίστηκε: «Οι στρατηγικοί της Morgan Stanley προέβλεπαν τα μετρητά για να ξεπεράσουν τις αμερικανικές μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και τις πιστώσεις τους επόμενους 12 μήνες».

Ηδη υπήρξαν σημάδια αδυναμίας στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ στις πρόσφατες συναλλαγές. Και οι τρεις βασικοί δείκτες υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα και είναι προς το παρόν πτωτικοί για τον μήνα. Η τάση, εάν συνεχιστεί, θα σηματοδοτήσει την πρώτη μηνιαία ζημία για τον S&P 500 από τον Ιανουάριο. Γενικά, ο Σεπτέμβριος τείνει να είναι μια ιστορικά ασθενής περίοδος για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Φέτος, ιδίως, οι επενδυτές εισέρχονται στην ασταθή περίοδο με αβεβαιότητα.

Την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα αναλύσουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα προέλθουν από τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Θα είναι επίσης σε επιφυλακή για κάθε νέο σχόλιο από τους κεντρικούς τραπεζίτες σχετικά με τις απόψεις τους για το πότε η Fed θα αποσύρει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς. Ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ως δυνητικό κίνδυνο για τις μετοχές.

Σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα, αναλυτές της Citi Research δήλωσαν ότι βλέπουν έναν άλλο κίνδυνο για την αγορά: την ανησυχία ότι η τρέχουσα ανοδική τοποθέτηση θα μπορούσε να ενισχύσει το ξεπούλημα της αγοράς. Τέτοιες μεγάλες θέσεις στο S&P 500 υπερτερούν των shorts 10 προς 1, έγραψε μια ομάδα αναλυτών, συμπεριλαμβανομένου του Chris Montagu, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισές από τις μεγάλες θέσεις θα ήταν σε κατάσταση απώλειας εάν ο δείκτης αναφοράς μετακινηθεί κάτω από τις 4435 μον, λιγότερο από 1% μακριά από τον δείκτη της Παρασκευής.

“Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή διόρθωση θα μπορούσε να ενισχυθεί με την αναγκαστική μακροχρόνια εκκαθάριση που ωθεί την αγορά πιο κάτω”, ανέφερε το σημείωμα της Citi.

Οι καμπάνες συναγερμού αυτού του μήνα από τους αναλυτές δεν είναι οι πρώτες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγοράς ταύρων. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021, παρατηρητές ευρείας κλίμακας στη Wall Street εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με σημάδια υπερβολής στην αγορά…

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin