Image default
Πολιτική

Σκόπια: Ο Ζάεφ προσβλέπει στη συνεργασία με την Ελλάδα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας του

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Σκόπια το « Ενεργειακό Φόρουμ 2021: Χαρτογράφηση του ενεργειακού μέλλοντος» (“MEF”), στο επίκεντρο του οποίου είναι το ενεργειακό μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι το Φόρουμ αυτό, το οποίο συνιστά πρωτοβουλία για την ενίσχυση του διαλόγου με τις ΗΠΑ στα θέματα του ενεργειακού τομέα, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική συγκέντρωση των δημιουργών ενεργειακών πολιτικών στην περιοχή.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φετινό Φόρουμ θα καταλήξει σε συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών στην ενέργεια και στη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.

«Γι’ αυτό ακριβώς υιοθετήσαμε τη νέα νομοθεσία, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες της ΕΕ και συνιστά ένα νέο τρόπο στήριξης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και αιολικά πάρκα. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε αμέσως από ντόπιους και ξένους επενδυτές που ήδη ολοκληρώνουν τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας μετά τις πρώτες διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες απονομής πριμοδοτήσεων. Είμαστε η χώρα του ήλιου, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν αξιοποιήθηκε σωστά, ωστόσο τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια βρίσκονται υπό κατασκευή φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 60 μεγαβάτ μέσω πριμοδοτήσεων, καθώς και 100 μεγαβάτ στο Oslomej μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα αντικαταστήσει τον σταθμό θερμοηλεκτρικής ενέργειας εκεί» σημείωσε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε, ότι με την κύρωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία έδειξαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα σοβαροί επενδυτές, όπως, μεταξύ άλλων, η ελληνική εταιρεία “Μυτιληναίος”.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στη συνέχεια τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, ως βασικού παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, που, όπως ανέφερε, θα καταστήσει τη Βόρεια Μακεδονία χώρα διέλευσης φυσικού αερίου.

«Μεγάλη είναι η σημασία του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας ως βασικού έργου ενεργειακής υποδομής που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μπορούν να καταστήσουν τη Βόρεια Μακεδονία κέντρο διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο «Ενεργειακό Φόρουμ 2021» εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ακόμη η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Kate Byrnes και ο πρέσβης της ΕΕ στη χώρα, David Geer.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο “ZIP” (σ.σ. ΜΚΟ), την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα και διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

- ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Απετράπη εισαγωγή ηρωίνης και κάνναβης στις φυλακές Κορυδαλλού

Δημήτρης Παπανικολάου: «Άσε μας βρε γιατρέ που έχω Άσπεργκερ» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την υγεία του!

Ρέθυμνο: Αποσωληνώθηκε η 36χρονη έγκυος που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό

Σχετικα αρθρα

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin

Κασσελάκης προς Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση

admin

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει προς το παρόν συνεργασία με καμία εταιρεία, λέει για το rebranding

admin