Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Στο 5,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους έξι μήνες, αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι και κατά 0,3% συγκριτικά από τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει φτάσει στο ζενίθ του, αν και θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για λίγο εν μέσω επίμονων περιορισμών στην προσφορά.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησε αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 4,3% τον Ιούλιο.

Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, αφού κέρδισε 0,5% τον Ιούλιο. Στους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,3% μετά από αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του - ανέμεναν αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% και του δομικού δείκτη 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός θερμάνθηκε στην αρχή του έτους, λόγω της αύξησης των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς και των υπηρεσιών σε βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του COVID-19.

Η επιβράδυνση των μηνιαίων ρυθμών πληθωρισμού είναι σύμφωνη με την εκτίμηση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός.

Ωστόσο, τα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένουν και η αγορά εργασίας ενισχύεται, αυξάνοντας τους μισθούς.

η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών έχει οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ των τιμών, ενώ και τα ενοίκια κινούνται ανοδικά καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών ωθεί τις εταιρείες να ανακαλέσουν στο γραφείο τους εργαζόμενούς τους, προκαλώντας την επιστροφή των Αμερικανών στα αστικά κέντρα μετά την έξοδο προς τα προάστια που πυροδότησε η πανδημία.

«Εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ πραγματικών και κυβερνητικών δεδομένων, ενδέχεται να αρχίσουμε να βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στον ΔΤΚ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναντεμπιάν, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της CIBC Private Wealth US στη Βαλτιμόρη.

Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Αύγουστο, με το PPI να σημειώνει το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος σε σχεδόν 11 χρόνια.

– - το -

Σχετικα αρθρα

Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού η Κρήτη – Θα υποδέχεται τουρίστες μέχρι τον Νοέμβριο

admin

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

admin