Image default
Οικονομία

Η Βρετανία ακύρωσε το συμβόλαιο με τη γαλλική Valneva για το εμβόλιο κατά της Covid-19

Η Βρετανία ακύρωσε το συμβόλαιό της για περίπου 100 εκατ. δόσεις ενός εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει η γαλλική Valneva εν μέρει διότι ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να εγκριθεί η χρήση του στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Υπάρχουν εμπορικοί λόγοι για τους οποίους ακυρώσαμε το συμβόλαιο αλλά αυτό που μπορώ να της πω είναι πως ήταν επίσης σαφές σε εμάς ότι το εν λόγω εμβόλιο που ανέπτυσσε η εταιρεία δεν θα έπαιρνε έγκριση από την MHRA εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας απαντώντας σε μια ερώτηση Σκωτσέζου βουλευτή.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το εμβόλιο της Valneva και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε» τις διαπραγματεύσεις με τη Valneva σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου με θέμα την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Valneva, που έχει εν μέρει την έδρα της στην Νάντη, αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Είχε ωστόσο υπογράψει ήδη ένα συμβόλαιο με τη βρετανική κυβέρνηση για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων.

«Βουτιά» 40% για τη μετοχή

Όμως ο όμιλος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως το Λονδίνο αναίρεσε το συμβόλαιο, ένα σκληρό χτύπημα για την εταιρεία καθώς επρόκειτο για τη μοναδική της παραγγελία για αυτό το εμβόλιο. Η μετοχή της έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της στο χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση αυτή.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους αυτής της αναίρεσης, διευκρινίζοντας μόνο πως το Λονδίνο την κατηγορεί ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της» κάτι το οποίο η εταιρεία «αμφισβητεί έντονα».

Όμως, «από ευρωπαϊκής πλευράς οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Επιτροπή για ένα συμβόλαιο συνεχίζονται για παραδόσεις το 2022», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Valneva και την ΕΕ είναι επίσης περίπλοκες. Είχαν διακοπεί στις αρχές του έτους, προτού επαναληφθούν στη συνέχεια.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, υπολογίζουν σε αυτό το εμβόλιο προκειμένου να “διαφοροποιήσουν” την εμβολιαστική κάλυψη, εξήγησε το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο με αδρανοποιημένο ιό.

Κανένα εμβόλιο αυτής της τεχνικής δεν έχει εγκριθεί μέχρι τώρα στην ΕΕ. Εκείνα που έχουν διανεμηθεί χρησιμοποιούν την τεχνολογία είτε του αγγελιαφόρου RNA –αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna– είτε του ιικού φορέα –της AstraZeneca Johnson & Johnson.

Σχετικα αρθρα

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

admin

Γονικές παροχές: Από 1 Οκτωβρίου χωρίς φόρο έως 800.000 ευρώ

admin